algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
18°

Destruir un monument feixista

Reconec la feina que fa ARCA per sensibilitzar en referència al patrimoni, per això he llegit amb atenció els seus arguments per defensar la conservació del Monument de Sa Feixina. Segon la seva argumentació sembla que el monument només es va fer per la voluntat de la gent que va aportar doblers i per homenatjar als mariners morts obligats a enrolar-se al vaixell... mentre que la dictadura textualment “va aprofitar el fet per posar-se medalles i fer-se la foto de la inauguració”.

Consider que ARCA amb els seus arguments descontextualitza el monument totalment i li dóna la volta a la realitat. En realitat és al revés; la dictadura feixista va construir el monument per demostrar el seu poder i el Baleares només va ser l’excusa necessària. Només cal estudiar la documentació de l’època (justificació de la construcció del monument, inauguració del mateix...) i com es van fer monuments similars per tot l’estat per constatar que el monument és un homenatge rotund, clar i nítid al feixisme ni més ni manco.

ARCA no pot dir per justificar el manteniment del monument que “els monuments amb el pas del temps, perden el sentit original i es transformen en elements de la ciutat, fites que ens ajuden a reconèixer el nostre paisatge”. És clar que si això fos veritat, no hi hauria cap tipus de polèmica entorn del monument i que com fita no pot ser una fita més lletja. També és prou absurd comparar el monument, com fa ARCA; amb esglésies, palaus o fins i tot les piràmides d'Egipte. La diferència no és només que els fets als quals fa referència el monument són més recents, la diferència és que el context històric del monument no és un món feixista en el qual no hi hagués cap alternativa al mateix. El context és la destrucció per part del feixisme de forma extremadament violenta d’un govern democràtic, la mateixa destrucció que van patir Itàlia i Alemanya on no hi ha cap rastre de monument al feixisme, i que va arrossegar a Europa a la guerra.

Els monuments públics solen tenir tres funcions: Embellir, recordar i honrar i en aquest cas és clar que la primera funció no la compleix, ja que no té cap qualitat artística i que simplement és un nyap, exemple més de la pobresa artística i creativa pròpia dels règims feixistes. Sense dubte el parc guanyaria amb la seva desaparició. Respecte a la funció de recordar, l’únic que ens recorda aquest monument és el feixisme, al que és vergonyós honrar amb un monument el 2015, després de pràcticament quaranta anys de teòrica democràcia. No cal mantenir-ho per explicar la barbàrie que va suposar la guerra civil i la destrucció de la voluntat popular amb conseqüències tan dramàtiques. Això sense entrar en el criminal paper que va jugar el Baleares en la matança de civils que fugien de Màlaga o el bloqueig de Barcelona. I respecte a la funció d’honrar és cert que per alguns dels familiars dels morts al Baleares compleix aquesta funció, però han de ser conscients que cada un ha d’honrar als seus morts a ca seva i que els seus avantpassats igual que van ser obligats a servir al Baleares després i ara són utilitzats per justificar l’existència d’un monument feixista que ens deshonra a tots com societat.

El que demostra odi i incultura no és llevar rastres del feixisme, com diu ARCA sinó mantenir aquest monument que fa anys que hauria d’haver estat destruït.

Els canons del Baleares assassinaren dones, infants, homes, gent desarmada.
http://www.fideus.com/esdeveniments%20-%20creuer%20baleares.htm

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per bernadet, fa mes de 8 anys

Res a dir, si n'erigim un altre a la memòria dels assassinats per l'esquerra del PSOE i del PCE, amb la inestimable col·laboració dels anarquistes. Ells també reivindiquen amb la infame bandera tricolor un període nefast i convuls.

Valoració:-2menosmas
Per Si així ho voleu..., fa mes de 8 anys

És que, Bernadet, aquest monument no es va erigir "en memòria dels qui lluitaren per la llibertat i la democràcia" , i voler, ara, reconvertir-ne el motiu seria un tremend engany històric. Fou erigit en honor del feixisme-franquisme i a major glòria del dictador Franco, i per moltes inscripcions que hi llevin i que hi posin sempre serà així. A més, han de tenir els morts qui lluitaren a favor de la legalitat establida en aquell temps un monument compartit amb els rebels? No en mereixen un de fet expressament per a ells? Han de seguir enterrats com a animals sense que els seus familiars puguin depositar les seves despulles a un lloc sagrat, si així ho volen, mentre els seus assassins, si no són morts, campen tan alegres presumint del que feren?

Valoració:3menosmas
Per bernadet, fa mes de 8 anys

Sota el terror de la II Repúblivca també en moriren molts, d'innocents, en mans de l'esquerra marxista i assassina.
Jo m'estimaria més una altra placa que digués: "En memòria de tots els qui lluitaren per la llibertat i la democràcia al nostre país".

Valoració:-4menosmas
Per Si així ho voleu..., fa mes de 8 anys

A mi em semblaria bé que es conservàs dret aquest mal anomenat monòlit si s'hi col·locàs una placa que poc més o mensy digués: "En recordança del terror franquista i dels milers d'assassinats perpetrats pel feixisme en aquesta Illa entre els anys 1936 i 1939, perquè mai més tenguin lloc actes semblants en aquesta terra".

Valoració:0menosmas
Per bernadet, fa mes de 8 anys

Bé, com que no es permet d'editar allò publicat, per ventura el cap no (hi hauria massa serradís pertot), però un pedrolot damunt el dit gros del peu estaria bé.

Valoració:0menosmas
Per bernadet, fa mes de 8 anys

Aquesta xurma que ara governa a l'Ajuntament no és millor que la que es carregà Es Pont des Tren al seu moment.
Mereixerien que els enderrocs els esclafassin el cap quan s'hi acostin.

Valoració:-7menosmas
Per Pepe García, fa mes de 8 anys

El monument de Sa Feixina és una referència del feixisme en si mateix. El paisatge urbà millorara amb la destrucció sense dubte.

Valoració:6menosmas
Per Pepe García, fa mes de 8 anys

A pedro pablo (arquitecte): aquest debat és inexistent a altres països als que s'ha passat d'un règim feixista a la democràcia, com Alemanya o Itàlia. El context d'en Jaume I no té res a veure amb el que es va construir el monument de Sa Feixina com he dit a l'article.
La contextualització i musealització dels camps de concentració serveixen per recordar i condemnar el terror dels règims feixistes, el monument de Sa Feixina respon a una exaltació del feixisme.

El monument de Sa Feixina no té cap valor ni monumental ni patrimonial.

Valoració:4menosmas
Per bernadet, fa mes de 8 anys

Eliminada tota referència al franquisme des de fa temps, el desig de tomar un monòlit que fa part del paisatge urbà d'ençà d'anys només evidencia l'obsessió malaltissa de l'esquerra per imposar i destruir. I jo que em pensava que el PP era el rei dels esbucaments i els enderrocs!

Valoració:-6menosmas
Per pedropablo (arquitecto), fa mes de 8 anys

Los términos del DEBATE no son ni han de ser los que ARCA decida, si es muy fascista o poco fascista. Un campo de concentración es MUY fascista y se ha de conservar para la MEMORIA futura, Jaume I se cargó a 30.000 palmesanos en una jornada y ahí está espada en mano, algunos monumentos fascistas son muy-muy interesantes (cementerio de Palma) y hay que protegerlos como patrimonio y cultura. ESTE ES EL DEBATE que interesa, y no el ball de bot y botifarres con el que se nos despista, srs.

Valoració:-4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente