algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
13°

Petita xenofòbia banal

La protagonista d’aquesta història és una persona nascuda a un altre país, que va fixar la residència a Mallorca en assolir la majoria d’edat i que ja hi duu més anys que la mitjana d’edat de la població illenca. Va fer la carrera universitària aquí; participa en la vida cultural, social i política d’aquesta terra; no ha cultivat mai la colònia de compatriotes residents i té la sort de tenir un cercle d’amistats ben representatiu de la població autòctona; és passivament trilingüe i activament catalanoparlant; té molt clar quines són les seves arrels alhora que s’enriqueix amb la saba aportada per l’empelt de catalanitat mallorquina.

Un dia d’estiu, tot caminant per la platja, es va topar amb una persona que li va semblar una amiga d’una amiga però no varen creuar cap mirada i es va quedar amb el dubte. A la tornada va poder comprovar que la que era, efectivament, l’amiga de l’amiga seia davall una ombrel·la i la va anar a saludar. A l’amiga de l’amiga, també li havia semblat reconèixer la protagonista d’aquesta història però també havia quedat amb el dubte. Passa en trobar la gent fora de context i amb una indumentària distinta de la que ens té acostumats.

«És que em semblaves una guiri…» li fa l’amiga de l’amiga, mallorquina de tota la vida ella. Rialletes còmplices: a la platja gairebé tothom sembla una mica «guiri». Però va i afegeix: «…que, tanmateix, és el que ets encara que ho vulguis dissimular». La protagonista d’aquesta història es va acomiadar amb cortesia. Encara no s’ha refet del disgust, però sí que ha entès moltes coses que passen. Com ara, amb els immigrants. I hi pensa.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per unaperaqui, fa mes de 8 anys

Si, això encara passa, per desgràcia. Enlloc d'acollir i aplaudir els que s'integren, encara n'hi ha de pocapenes curtets que se'n riuen. Quant d'auto-odi!

I a aquell tal "kaime", només li falta dir "que accepti el que sóm els mallorquins, uns vençuts sense esma"... parla per tu però! Si, ja veim que encara n'hi ha que sou així, per desgràcia, però per sort no som tots així. N'hi ha que sóm encara forts i ben orgullosos de ser el que sóm, i a poc a poc anirem recuperant el que se'ns ha pres.

Valoració:0menosmas
Per elemental, fa mes de 8 anys

De xenofobia sabe mucho esta señora.
No olvidemos que es de Esquerra Republicana

Valoració:-5menosmas
Per Pep, fa mes de 8 anys

La protagonista devia ser anglosaxona, no? Segurament li volia fer un 'cumplit'. Si fos camerunesa o peruana no li hagués fet aquest comentari.

I sí, és així de penós: és l'efecte d'aquest auto-odi mesclat amb des-cultura que ens inoculen amb èxit des de 1715. Hi ha mallorquins colonitzats; pensen que els espanyols, anglesos, alemanys,... són millors. Per aixó no volen escoles en català, perqué recuperam la nostra dignitat com a poble.

Valoració:0menosmas
Per "Castella mos roba", fa mes de 8 anys

La gent no se entem de aquestes diferències.

Per exemple, hi ha dues Irlandes, dividides per el paral·lel 54ºN, ¿quants de irlandesos se han entemut?
Vull dir que els irlandesos del Sud són més paraguts an els anglesos que an els irlandesos del Nord.

Aquí passa una cosa semblant.
¿Quants de mallorquins se han entemut que els castellans són més estrangers que els alemanys, italians, holandesos, belgues, etc.?

Valoració:-1menosmas
Per res, fa mes de 8 anys

Ha,haha,ha això es cultura, això son poemas de vertadera poesía, ha,ha,haha, i no cobras? ès una pena que es perdi tant de talent.

Valoració:6menosmas
Per Y NADA MÁS, fa mes de 8 anys

Madrid,
Madrid,
Madrid
¡HALA MADRID!
y nada más,
y nada más
¡HALA MADRID!

Valoració:-4menosmas
Per Y NADA MÁS, fa mes de 8 anys

Historia que tú hiciste,
historia por hacer
porque nadie resiste
tus ganas de vencer.

Ya salen las estrellas
mi viejo Chamartín
de lejos y de cerca
nos traes hasta aquí.

Llevo tu camiseta
pegada al corazón,
los días que tú juegas
son todo lo que soy.

Ya corre La Saeta,
ya ataca mi Madrid
soy lucha, soy belleza
el grito que aprendí.

Valoració:-1menosmas
Per ALM, fa mes de 8 anys

Sembla mentida, Jaume/Jaime, que diguis tants de dois. La senyora Sweeney té el gran mèrit d'haver vingut quan ja era grandeta a l'illa i a més del castellà ha après a xerrar el català mallorquí i coneix prou bé el català literari, i participa activament en el desenvolupament de la nostra cultura, i amb això, que no volen o no aconsegueixen la majoria de forasters espanyols, tens la barra de tractar-la d'"extraterrestre"?

Valoració:12menosmas
Per Jaume, fa mes de 8 anys

Si era "activament catalanoparlant" i tenía "l'empelt de la catalanitat mallorquina", no era guiri. Era EXTRATERRESTRE.

Si quiere ser como nosotros, acepte lo que somos los mallorquines. Hable y escriba mallorquín, castellano o inglés y déjese de participar en imperialismos. Siendo irlandesa debería entenderlo muy bien.

Valoració:-5menosmas
Per i?, fa mes de 8 anys

.
.
.
.
??
.
.
.

Valoració:-7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente