cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 16°
16°

En campanya...

Ja hi som, ja ha començat la campanya electoral per elegir els Ajuntaments, els Consells i el Parlament. La imatge que il·lustra aquest article l'ha publicat l'empresa Melicotó camisetes. L'ha mostrada al seu facebook demana que la puguem compartir, i així ho ha fet molta gent.

Fixau-vos no diu a qui, sinó que siguin d'aquí. Direu que tots els partits que es presenten són d'aquí, tenen persones d'aquí, i no és així exactament. Els i les caps de llista són mallorquins, menorquins, eivissencs o formenterers hagin nascut o no a les nostres quatre illes. És cert, volen ser els nostres representants a les institucions i es compromenten a dur endavant les seves idees reflectides en uns programes.

N'hi ha que formen part d'un partit estatal, amb vocació de ser majoritaris, que tenen una idea de país que és Espanya, i si cal, si els ho demanen, voten allò que diuen des de Madrid. Hem tingut mostres molt clares amb votacions al Congrés dels Diputats i al Senat. També al Parlament de les Illes Balears han mostrat les seves contradiccions, votant allò que els han dit des dels caps estatals, fos o no convenient per la ciutadania de les Illes Balears.

Direu, som unes illes petites, només quatre, no set com les Canàries, només som un milió d'habitants, un percentatge baixíssim del conjunt de la població de l'Estat... Direu tot això, si pensau com aquests grans partits que entenen que la sobirania recau en el conjunt del poble espanyol i per això no entenen que Catalunya o el País Basc plantegin la necessitat d'exercir el dret d'autodeterminació i canviar les seves relacions amb l'Estat espanyol.

Altres, també des de l'esquerra pensen així. Des de Madrid diuen quin dia han de fer les accions internes a totes les províncies... des de Madrid decideixen la proposta programàtica....No diguem res d'altres que se defineixen de centre-dreta i volen recentralitzar tot l'Estat, fins i tot llevant competències autonòmiques actuals com l'educació o la sanitat.

Som un país petit, en construcció, és cert. Som illes i cada una és diferent, tenim més en comú que allò que ens diferencia. Hem de tenir més autoestima, ho deia aquests dies un article d'en Josep Valero a un mitjà digital. En aquest temps on l'individualisme es promociona, on allò col·lectiu no mou...convé promoure l'autoestima com a illencs, deixar-nos de por, d'amenaces. Creure fermament en allò que defensam i sobretot, estar ben creguts que si no ho fem des d'aquí ningú ens ho farà des de fora.

Convé tenir ben present tot això a l'hora de decidir el nostre vot. Deixau-me que copiï les paraules de l'amic Josep Valero: Sols si cadascun de nosaltres tenim l'orgull i la convicció de saber qui som i  on estam, podrem contribuir eficaçment a construir el projecte col·lectiu que necessitam per sobreviure amb dignitat com a societat insular.

Tenir l'orgull i la convicció de saber qui som... ja ho diu tot. Som d'aquí, de les nostres illes, d'un territori petit i volem que ens representin gent com nosaltres, d'aquí, amb conviccions fermes per construir un projecte col·lectiu que pugui triar lliurement les seves relacions exteriors, des del respecte i també des de l'exigència a ser escoltat com a qualsevol d'altres pobles grans o petits.

Encara queden dies de campanya, convé seguir-la amb interès, reconèixer la feina de tanta gent voluntària i debatre, opinar, convèncer que cal triar les opcions que més s'acostin a les nostres idees.

Com diu la camiseta, triem que siguin d'aquí, d'Eivissa, de Formentera, de Mallorca i de Menorca, que tinguin l'orgull i la dignitat de ser illencs i vulguin transformar la nostra realitat per fer-la més justa, més solidària, més igualitària, més culta,  més nostra.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per garsí, fa mes de 8 anys

Som catalans, mai castellanufats !!

Valoració:0menosmas
Per illencroquer, fa mes de 8 anys

Molt ben dit! I si són d'aquí i cap a l'esquerra, molt millor!

Valoració:2menosmas
Per unaperaqui, fa mes de 8 anys

Totalment d'acord.

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente