Hi ha vegades que el patiment atorga recompenses no esperades. És el que em va passar a mi la setmana passada. El meu patiment deriva de la meva tirada a escoltar les tertúlies de les televisions d'obediència central i catòlica, i a llegir columnistes de mentalitat germana de la dels tertulians que acab d’esmentar. Jo comprenc que aquesta tasca que realitzen – la d’apuntalar el partit que ara governa i de dissimular i/o justificar les seves malifetes i corrupcions– no ho és, una labor fàcil ni elegant, i vull creure que, si s’hi avenen, és perquè és una feina que ha d’estar ben pagada
Però, ja dic, aquest patiment que fa estona voluntàriament sofresc –no és descartable un cert masoquisme en la meva persona– ha tengut, fa poc, la seva recompensa, perquè, gràcies a ell, he pogut llegir un dels millors discursos que he escoltat o vist en la meva vida. És el que va pronunciar Juan Goytisolo amb motiu del lliurament, que li feren, del Premi Cervantes. En dit escrit o sermó Goytisolo va acabar la seva homilia tot dient que no hem de defallir en l’intent de posar remei a les innumerables injustícies que es poden detectar en aquest país que s’anomena Espanya i que ”podemos” – va gosar a pronunciar – millorar l’estat actual de les coses.
La reacció dels opinadors de la capital, els sentinelles del canon nacional-catòlic, fou immediata i agressiva, i, entre altres adjectius, li enflocaren –podeu consultar les hemeroteques–, a Goytisolo, els d’eunuc, miserable, invertit, i “gilipollas”. No hi havia coincidència entre els insultadors sobre quin era el tret que predominava en el temperament del pobre escriptor, encara que si n’hi havia, d’unanimitat, en postular la causa de les seves –deien– tan poc oportunes ni encertades paraules. Dita causa o motiu era el seu inveterat odi a Espanya.
Ja vos podeu imaginar que vaig fer tot el possible per localitzar l’article de Goytisolo i el vaig trobar al País del 24 d’Abril. Fou, com he dit, una gran recompensa als patiments abans esmentats .
Hi ha, en el sermó que vaig poder llegir, moltes idees excel·lents i del tot aprofitables. Solament – no vos assusteu– a una d’elles m’agradaria fer avui esment. És la d’assegurar –en una expressió que Goytisolo manlleva de Carlos Fuentes– que la seva nacionalitat no és l’espanyola, sinó la cervantina. I qui diu la cervantina diu totes aquelles nacionalitats derivades de l’admiració vers aquells escriptors que escriuen des de la humilitat –“Duc amb mi la consciència de la derrota com un pendó de victòria” ( Pessoa); “Duermo en el silencio del olvido”(Cervantes)– més preocupats per denunciar les injustícies que observen, que per adquirir fama i doblers.
El nacionalisme cervantí de Goytisolo té una gran virtut i és la de que és perfectament compatible amb altres nacionalismes –acceptem la paraula– com el meu, per posar un exemple que conec bé. Si el seu és el de de Cervantes, Góngora o Clarín, el meu és el de A. March, Llull o Espriu. Són dues fraternals nacions que tenen, entre si, –n’estic segur– les portes absolutament obertes als sempre recomanables fenòmens migratòris, que jo intent practicar tant com puc.
Lluminós, senyor Goytisolo!
6 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Poco tiene que ver el nacionalisxemo cervantino con el nacionalismo CATeto
A Espanya tot el que pensa diferent és un "mal parit". Pel de las "cejas" i el del comentari "flojito" (que tampoc s'hi ha esforçat massa) la discrepància és "imbecilitat" . Si vos fixau tot el seu argumentari comença i acaba en un l'insult .
Profundice, amigo palomo, profundice. Muy flojito su comentario. Aburrido y lleno de tópicos y frases hechas, no comunica. No dice.
Fora Mes amunt hi ha es cervell , lo mes important des cos humà Xisco La de apuntalar.................. Te deus referir a tots es governs , Espanya, Catalunya, Balears , Andalucia etc. Etc.
muy poco queda mas arriba de las cejas de un buen espanyol
Pues yo no le veo ninguna "luminosidad" al tal Goyti-solo. Se limitó a detallar todos los problemas que vive España, (nada que objetar), pero se calló como un bellaco (se miente como tal, pero se procede igual cuando hay que hablar y se calla) pasando de puntillas sobre las presuntas barbaridades que se dan en su país de residencia. Ni una sola palabra. No dijo pío, pues sabía que no podría volver. Y después a Don Xesc le parece raro que determinados medios le hayan obsequiado con toda clase insultos. Y debe quedar claro que los insultos deben estar fuera de lugar, pues diciendo la verdad no es necesario recurrir a ellos. Para mi de asco, el tal Goyti-solo. ¿Odio a España?. Son muchos los que están cargados de tan innecesario concepto. Evidentemente, no es mi caso. Pese a los defectos de mi país, soy español hasta las cejas, e incluso más arriba. Supongo que no pasa nada y que debo ser respetado como yo respeto a los que piensan de diferente manera.