nubes dispersas
  • Màx: 15.05°
  • Mín: 7.61°
10°

Llum, foc, destrucció!

Si en llegir el títol tot d'una heu pensat en les aventures d'en Son Goku a Bola de Drac, és que segurament sou de la meva generació. Formam part de la primera fornada de nins i nines que va poder viure amb més o manco normalitat la llengua catalana en aquest gran mitjà de comunicació de masses que és la televisió i, al mateix temps també som la darrera generació que haurà passat una infància amb el català convivint amb normalitat a les sèries de dibuixos animats a les Illes Balears.

I és que els infants d’avui en dia, a no ser que tenguin uns pares que, en un acte de militància mouen cel i terra per trobar qualque programa en català per internet, consumeixen els programes de televisió en castellà.

On és el Club Super 3 de TVC? Vetat a les nostres illes.

On és l’”A la babalà” del Canal 9? Eliminat. Aquí i allà.

On és la programació infantil d’IB3? Inexistent. Abans i ara.

No som un fan de la cultura de masses que es genera al voltant del món televisiu, però reconec que té una gran capacitat d'influència en la societat. No cal citar exemples de partits polítics que han passat de la irrellevància a la centralitat en l'imaginari col·lectiu només gràcies a l'ús que han fet de les aparicions en pantalla dels seus líders.

La televisió, així doncs, és un instrument cabdal per donar normalitat a l’ús popular d’una llengua i aquesta batalla l’estam perdent amb les properes generacions.

Després d’una etapa de llum als anys 80 i 90, va venir el foc (en teoria amic) en forma de múltiplexs de TDT que varen limitar l’accés a tots els canals del nostre àmbit lingüístic. Ara, tocam la destrucció amb els nostres propis ulls, veient els nostres fills que tenen com a ídols Peppaspigs, Bobsesponjas, Rayosmacqueens i altres personatges que, mai, mai, mai s’expressen en català. Pels qui no recordau la cançó del títol, aquí en teniu un bocí:

Unim les nostres mans,

fem front al mal que ens persegueix.

Llum, foc, destrucció!

El món pot ser només una runa:

això no ho consentirem.

Llum, foc, destrucció!

Els enemics de sempre hem de vèncer,

lluitant fins a la fi.

Ens hi posam?

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per @Lamparetes, fa mes de 9 anys

Ells, de lo nostro, res de res. Ells defensen lo seu, que és ofegar tot el que sona català. Res més.
És una cultura hipertroglodita i andeluviana.
Però els opressors, al final, tendran el que es mereixen, un fort càstig i rebuig.

Valoració:2menosmas
Per Lamparetes, fa mes de 9 anys

No trobau curiós que aquests que es queixen dels "pancas" i que defensen tant lo nostro, parlin tot el dia en Castellà? No és, com a mínim, un xic contradictori?

Valoració:5menosmas
Per unaperaqui, fa mes de 9 anys

I vet aquí el principi de la cançó:

Volant, volant sempre amunt -sempre amunt-
Tu amb mi, tots dos junts lluitarem.
Volant, volant sempre amunt -sempre amunt-
Mai un amic sol el deixarem 



Junts podem fer esclatar un iceberg
Unim les nostres mans

Fem front al mal que ens persegueix !

Valoració:4menosmas
Per unaperaqui, fa mes de 9 anys

Ja ens hi podem posar i aviat... ka-me-a-me... aaaaaahhhH!!!

Per cert, no va així: no és que no hi hagi qui vulgui veure coses en català. La gent no es planteja això, la gent consumeix el que hi ha i punt. Tampoc ningú es planteja si vol veure tal o qual telefems en castellà, i se'l ben menja.

El que va ser destruït des del govern, pel govern ha de ser restablert. La responsabilitat de retornar la nostra llengua on hauria estat si no ens la havéssin substituït artificialment la tenen els governs. Així que estam en el nostre dret d'exigir, i tant.

Valoració:7menosmas
Per xisco, fa mes de 9 anys

Loos telespectadores eligen los programas que quieren. Si no quieren ver programas en catalan, hay que respetar sus derechos. hoy en dia nadie quiere ver programas en catalan (solo los 4 catalufos), imponer television en catalan es ir en contra de los derechos de los ciudadanos.

Valoració:-20menosmas
Per Ciutadà, fa mes de 9 anys

@mallorquín. Si, segons tu, es "pancas" duen 30 anys adoctrinant pel fet d'existir un parell de canals de tv en català, no sé com deus definir el fet que el castellà sigui la llengua absolutament predominant a la televisió.

Valoració:22menosmas
Per mallorquín, fa mes de 9 anys

"reconec que [el món televisiu] té una gran capacitat d'influència en la societat"

La única frase con sentido de este despropósto en forma de artículo....
Los pancas conocen bien la capacidad de influencia (y de adoctrinameinto) de ese medio. Llevan más de treinta años utilizándolo

Valoració:-11menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente