algo de nubes
  • Màx: 27°
  • Mín: 20°
27°

Trébol, Popper i els manescals

Abans de res, vull fer unes precisions, probablement innecessàries per a la majoria dels meus lectors, però possiblement oportunes per als lectors —molts menys dels que jo voldria— que tenc a la península i, fins i tot, a l’estranger. Trébol és el nom del millor cavall de trot nascut mai a les Balears, un cavall que, juntament amb el seu menador, l’entranyable G. Pou Pou, es guanyen brillantment, a hores d’ara, la vida a París. Popper és el filòsof de la ciència del segle passat més conegut, i, per últim, “manescal” és la paraula, ja una mica en desús, que els clàssics catalans —i jo en la meva infantesa— utilitzàvem per referir-nos als professionals que els joves d’ara anomenen veterinaris.

A l’article de la setmana passada, jo esmentava Popper i recordava que el filòsof afirmava que el que caracteritza una afirmació o una predicció de caire científic i, en general, a qualsevol hipòtesi formulada amb honestedat intel·lectual és que, de manera clara, indica quins han de ser els fets o els esdeveniments que les desmenteixin. Jo he passat part de la meva vida intentant —amb un èxit del tot dubtós— explicar als estudiants de medicina la conveniència d’introduir les recomanacions de Popper a la teoria i a la pràctica de la medicina.  

He pensat més d’una vegada que els metges no han assimilat Popper, però que sí que ho han fet, en canvi, el seus companys manescals, els metges dels cavalls. Per què dic això? Perquè he tengut alguns amics i coneguts manescals que, quan parlaven, mai indicaven què havia de passar perquè els seus pronòstics quedassin desmentits.

Un d’aquest manescals fou Joan Fe, el qual, sempre que examinava un animal i feia la prescripció, advertia que “això pot tombar per bé o per malament”. La prescripció que va fer per a un ase que els amitgers de Son Prunes m’havien deixat i al qual ma mare li havia donat massa menjar —garroves, especialment— va tombar, ai!, per malament: finí.

Un altre amic, el manescal Mora, quan intentava curar alguna coixera donant fregues sempre aconsellava que no frissassis. Si tu, després d’un parell de mesos de donar fregues i de tenir el cavall en repòs, desesperat, començaves a entrenar podien passar dues coses, si el cavall no coixejava, eren les fregues que l’havien curat; si coixejava, era que no havies tengut paciència. No havies fet cas del que t’havia dit: no frissar.

Un altre amic manescal, deixeble de Philip Roth —“no cerqueu cap esperança en les meves paraules”—, quan va veure la darrera carrera que havia fet Trébol i el rècord que havia establert, va afirmar: “Si a en Trébol li fan sa feina que toca i no es romp, encara pot baixar el rècord”.

Popper es desesperaria amb els meus amics manescals.

 

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per dubio, fa mes de 8 anys

Yo no creo que Bujosa llame "puta anti balearico" a nadie, por mucho que él sea hincha del equipo, -ahora-, de Son Malferit. Huelo a suplantación.

Valoració:-4menosmas
Per Cucala, fa mes de 8 anys

Sr. Bujosa: Em va sorprendre que a Sicília també diguessin manescal o manescalio a un veterinari. Vaig indagar l'etimologia i resulta que manescal i mariscal, ambdues paraules, tenen el mateix origen.
Són d'arrel germànica, i Mariscal era el militar que es cuidava de que el bestiar de l'exèrcit estigués en bones condicions, el que va derivar cap a "metge de cavalls", manescal, i llavors d'animals en general.
Mani feines.

Valoració:5menosmas
Per Francesc Bujosa, fa mes de 8 anys

Pep Gonella i colchonero: ja et pots imaginar: que l'egua tombarà per bé o, molt més probablement, per malament, que no frissi, i qui si els meus "trainers" fa el que toca fer per ventura –és poc probable correrà– algun dia correrà.
El Cholo –4-0– mereix la Creu de Sant Jordi.
Salutaciones, puta anti-balearico.

Valoració:2menosmas
Per de tres en tres, fa mes de 8 anys

".... menos de los que quisiera".

No es verdad, los tienes de tres en tres. A las pruebas me remito.

Valoració:-3menosmas
Per en Peo gonella, fa mes de 8 anys

Ja, ja, ja, ja... Molt bó Sr. Bujosa.
Per cert, que li diu D. Pep Garí de la seva egua Cristal de Font?.

Valoració:3menosmas
Per en Pep gonella, fa mes de 8 anys

Ja, ja, ja, ja... Molt bó Sr. Bujosa.
Per cert, que li diu D. Pep Garí de la seva egua Cristal de Font?.

Valoració:3menosmas
Per en Pep gonella, fa mes de 8 anys

Ja, ja, ja, ja... Molt bó Sr. Bujosa.
Per cert, que li diu D. Pep Garí de la seva egua Cristal de Font?.

Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente