nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
15°

Paraules buides

La realitat és ben clara: la sagnia que pateix Balears és escandalosa. L’informe de Comptes Públics Territorialitzats constata, de manera clara i evident, que el finançament és un càstig pels ciutadans de la comunitat. La balança fiscal negativa, només superada per Madrid, realment escarrufa si es compara amb les necessitats reals de l’arxipèlag. Cada any es perden 1.483 milions d’euros, fet que suposa que cada illenc paga 1.329 euros per mantenir serveis d’altres territoris. Amb aquestes dades, no és estrany pensar que l’Estat espanyol, més enllà de la premissa de la solidaritat, es comporta amb autèntic esperit colonial.

Ara bé, si el problema enquistat del finançament és escandalós, no ho és menys la inoperància demostrada pel Govern Bauzá. El president ha tornat a remarcar la ‘injustícia’ de l’actual model i la necessitat de corregir aquest desequilibri que ens converteix en ‘ciutadans de segona’. Però darrere la grandiloqüència i el to solemne, la realitat ens demostra que només hi ha paraules buides. Durant aquests tres anys, el president ha fet el doble joc amb Madrid, afirmant la prioritat de la reforma del finançament i, alhora, acotant el cap davant Rajoy i Montoro.

Si Bauzá hagués reclamat la millora de la balança fiscal amb la mateixa determinació i contundència que ha demostrat a l’hora d’aplicar retallades o mesures com el TIL, per ventura hauria aconseguit el triomf més gran de la seva legislatura. Amb tot, els ciutadans illencs són els que continuen patint la injustícia i el desconsol. Només la voluntat del conjunt les forces polítiques pot posar remei a aquest problema endèmic. Però, malauradament i amb probable seguretat, encara s’haurà d’esperar bastant de temps.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per mallorqui, fa mes de 9 anys

La solidaritat deixa de ser-ho quan és obligatòria senyor Abundio! A les illes Balears ens tracten com una Colònia. Som els que tenim més desinversió pública de tot l'estat espanyol i som els que més pagam; d'això se'n diu una Colònia. I no ho dic jo, ho diu l'ONU. El que passa és que aquí la gent no sap el que vota i per això estam així com estam. Gràcies a tot el que aquí pagam hi ha Comunitats Autònomes (Extremadura, per exemple) que poden permetre's el luxe d'abaixar impostos. El dia que (no sé si arribarà mai) la gent sigui conscient del que suposa aquesta sagnia de recursos, la gent es revoltarà i aquesta injustícia s'haurà de corregir.

Valoració:0menosmas
Per Abundio, fa mes de 9 anys

Sens dubte la Constitució espanyola preveu un sistema tributari injust.
Per començar i el fet més clar és el sistema de concert i cup que tenen Navarra i Euskadi. Sistema diferent al que tenim la resta.
S'hauria d'optar a que totes les CCAA tinguessin o bé el sistema comú o que paguessin a l'estat pels serveis que aquest ofereix al seu territori (com Navarra o Euskadi).
Sobre el fet de que unes CCAA paguin més del que reben s'ha de fer la lectura com pertoca. No són les CCCAA ni altres AAPP les que paguen imposts, són els ciutadans i les empreses.
Podriem fer una lectura en positiu (no per defensar el Govern) sino que si aqui es recapta més per habitant que en altre llocs és degut a que la nostra economia és millor que a aquells llocs ...... No només és per solidaritat, és com el que l'interessa a Alemanya, quan millor estiguin els nostres veïnats més ens compraran a noltros, en aquest cas més vindran a fer turisme a les nostres illes.
Si en lloc de aquest anàlisi per recaptació per territori de les CCAA ho fessin per barris..... la gent de Ca's Català segurament tributarà molt més que la de Son Gotleu.... en canvi les despeses socials i en sanitat de la gent de Son Gotleu segurament són superiors....(és això injust??? )
El tema de les balances fiscals és un tema complexe amb moltes lectures.....

Valoració:-1menosmas
Per Fidel, fa mes de 9 anys

Quina perdua de temps tan gran, per mor d'aquesta xusma!

Valoració:5menosmas
Per escardapenyes, fa mes de 9 anys

Supos que ja sabeu lo que son sangoneras,s'aferren a tothom, pero aquestes per lo vist, les varen fer mutar per xuclar la sang allà hon parlan català, fins i tot, als que no son d'aqui, pero hi viuen ¡ perque serà?

Valoració:13menosmas
Per Cucut, fa mes de 9 anys

Abandonem Espanya i viurem molt millor! Ens plomaran fin a la pell.

Valoració:19menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente