algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
13°

Postal des d'Estrasburg

Amic lector,

He estat de viatge al cor d'Europa i mira com són les coses que m'ha vengut de gust enviar-te aquesta postal. Em diràs que som un romàntic i, potser amb més raó, un antiquat. Ara el que s'estilen són els selfies – se'n fan a totes hores i en tots els indrets, fins i tot en llocs tan poc 'selfiijables' com Son Espases, sí l'hospital, però deixem-ho ara- . Sí, s'estilen les 'narcisfotos' i jo, ai, las!, et corresponc en una missiva escrita. Ja sé que la llegeixes quan jo fa dies que he tornat, però això forma part del romanticisme de les postals. Sempre arriben quan el remitent és a casa. No et parlaré del meu viatge punt per punt. Ni tampoc dels paisatges ni dels vins que vàrem tastar. Ja saps allò que deim, tòpicament els mallorquins quan tornam a casa, com Mallorca no hi ha res... Sí que potser notis una certa passió pel nord enllà. Ja saps -Espriu ho va escriure- on la gent és noble, culta, rica, lliure, desvetlada i feliç. I cadascú és fill de la seva època.

El nostre periple va començar a Baden-Baden. Qüestió de logística de les companyies de baix cost. Tanmateix, més enllà de l'anècdota, allò que sobta quan poses peu a terres alemanyes – és la segona vegada que ho faig i em passa el mateix- és la quantitat de plaques solars que hi ha. No només a les empreses, sinó també a les cases particulars. I quan ho veus no pots fer altra cosa que fer-te'n creus. A Alemanya, que deuen tenir la meitat del sol que hi ha a Mallorca, la placa solar està molt estesa – el país europeu que més energia en produeix- mentre aquí ja ho pots veure, amic lector, el sol és seu. Sí, d'aquells mateixos que un dia varen proclamar, per boca de qui seria el seu fundador, allò tan conegut com el carrer és meu. Ara, no només volen el carrer, sinó que també s'han apoderat del sol. I volen apoderar-se també de les xarxes socials, com fan les dictadures de Xina o de Turquia. I si no se les acaben de fer seves a les totes, com a mínim persegueixen sempre els que piulen – no vol dir que els doni la raó als altres- del mateix bàndol. Els qui amenacen de mort a diputats de Compromís tenen cera del Corpus. I ara resulta que n'Estaràs diu que Espanya és l'Alemanya del sud. Ho hauria de demostrar. A no ser que volgués establir un paral·lelisme entre l'Amèrica del Nord i la del Sud. Que s'ho faci mirar i, quan sigui a Estrasburg, vagi a l'altra banda del Rin i ho comprovi.

I ja que hi és i ella s'ho pot permetre que vagi a passar una nit a qualsevol dels luxosos hotels de Baden-Baden, haurà de pagar una ecotaxa de 3,5 per nit. I encara que vulgui escatimar quan paga dels seus i vagi a un hotelet normal, dits de classe mitjana, també haurà de pagar la mateixa taxa. I no vaig veure cap rebuig per part dels hotelers. I ara ben bé no sabria dir on s'allotja a Estrasburg quan fa d'Eurodiputada, però els hotels de la ciutat fan pagar 1'10 € per persona i nit. I aquest impost està generalitzat a la majoria de països europeus. No sé com els esmussa tant l'ecotaxa si això suposaria una font d'ingressos considerable que podria repercutir en servicis als ciutadans d'aquestes illes.

També em va sobtar el transport. Per moure't per Estrasburg és molt fàcil i econòmic fer-ho en transport públic. A cada parada de tramvia hi ha una màquina expenedora de bitllets. No cal tenir cap targeta ciutadana, ni et demanen d'on ets ni què hi fas allà. Pots comprar bitllets per vint-i-quatre hores a un preu mòdic amb els quals pots agafar tantes vegades com vulguis qualsevol transport públic metropolità. O abonaments de tres dies... Fins i tot, pots arribar a la ciutat més propera Alemanya que està a l'altra banda del Rin. Just com aquí on viatjar en transport públic val un potosí.

Per avui, amic lector, res més. Vàrem tenir bon temps i també vàrem veure molta gent que es movia en bicicleta. Va ser un plaer.

Rafel Crespí i Ramis

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per jauset, fa mes de 9 anys

Jaume que potser creis que pots ser exemple a qualcun ? Quina dois tan incommensurable !

Valoració:6menosmas
Per Aquí, en català!, fa mes de 9 anys

Compatriotes:

Que no ens imposin, també en aquest fòrum, el LEPE (Lengua Española Propia de España...), també conegut a l'Aragó amb el nom de LAPOLLA (Lengua Aragonesa Propia de Otros Lindos Lugares de Aragón...) *. Deixem sense respondre ni valorar els comentaris escrits en "la llengua cooficial distinta del català" ** i si podem evitar de llegir-los, millor. Demostrem, amb fets, que aquí el foraster no és útil ni necessari o, dit d'una altra manera, no permetem que ningú -evidentment mal educat- pugui considerar el català com inútil i innecessari ni que pugui prescindir d'aquest idioma en el territori on és l'única llengua pròpia.

*S'ha d'advertir que aquestes denominacions no són un menyspreu a la llengua castellana ni tampoc als espanyols en general, sinó un "homenatge" adreçat només als espanyols que continuen, avui (21-5-2014), anomenant el català com -i això no és broma- LAPAO (segons ells: Lengua Aragonesa Propia del Área Oriental).

**Un altre "homenatge", aquest pic a en Rafel Bosch que va utilitzar aquesta fórmula per tal d'amagar el nom de la nostra llengua.

Valoració:6menosmas
Per Vicent, fa mes de 9 anys

No sé com tens tan poca vergonya de donar lliçons de català en un altra llengua. A més, si encara fossin lliçons encertades...
Revisa la gramàtica tu, que pel que sembla no en tens ni idea. De passada revisa el diccionari normatiu de la nostra llengua (diec) i veuràs que no hi ha cap d'aquestes paraules que no estigui acceptada.

Valoració:8menosmas
Per aturmeda, fa mes de 9 anys

Jaume, la teva padrina de Pòtol estaria orgullosa de tu si sabés que escrius en castellà. El

Valoració:6menosmas
Per Jaume, fa mes de 9 anys

Sr. profesor de catalán,

no se dice "amenacen a diputats", sino "amenacen diputats". Ningún mallorquín que hablara mallorquín como lengua propia cometería errores gramaticales como los suyos. Mi abuela de Pòrtol nunca supo lo que era un complemento directo, pero no habría dicho "pentinaré a ses nines". Esto es lo que pasa cuando se estudia el catalán como la lengua extranjera que es, y la gramática pasa a ser una cuestión memorizada y sujeta a este tipo de errores.

En cambio, le felicito por escribir "servici", "deim", "vàrem" y algunos mallorquinismos más. No sé si son descuidos (porque en realidad piensa en mallorquín y escribe en catalán), o puro desconocimiento de que se dice "servei", "diem", "vam"... salvo que sea un intrépido que quiere provocar al amo de Barcelona. Mire que si, por su culpa, la Generalitat retira la subvención y el logo publicitario...

Menudo pastiche lingüístico están armando, "hamijos", pero todo sea por cambiar nuestra identidad lingüística y justificar su sueldo de políticos frustrados metidos a docentes.

Ah, y la próxima vez viaje a Austria y pregúnteles qué fue el Anschluss.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente