Posar ous, o posar-hi ous?

TW
21

Sumen tres o quatre dotzenes –pel cap prim– els articles que he pogut llegir, els darrers dies, sobre l'anomenada qüestió catalana. I no crec que baixin de mil els que s'han publicat en els diversos diaris nacionals o provincials. La majoria dels que jo he llegit estan escrits des del punt de vista de la política, de la sociologia, de l’economia, de la història, de l'heràldica, de la semiòtica. N'hi ha d’escrits, fins i tot, des de la metafísica i, més concretament, de la branca que és diu ontologia. Són, aquests darrers, –ja ho vaig apuntar en un article anterior– els que es dediquen a discutir l'existència, o no, d'entitats com és ara Espanya, Catalunya, Països Catalans o Hispanitat. De cap de les esmentades disciplines en som un expert. Una miqueta més em tocaria ser-ho de la ciència que estudia les lleis de la natura i és precisament des d'aquesta òptica –escrits des d’aquesta òptica –que no he trobat gairebé cap article. Podria ser el forat que aprofitàs per a l'article d'avui? Ho intentaré. M'agradaria aclarir dues coses abans d'entrar en el tema. La primera és que els naturalistes evolucionistes, fidels a la doctrina darwinista, evitam, a l'hora de reflexionar sobre les lleis de la natura, fer judicis morals sobre aquestes lleis o mostrar les nostres La segona és que tractam amb la mateixa simpatia un cocodril que una papallona. Aquests són els supòsits –pacifistes, com sempre– amb què m'agradaria escriure avui sobre el conflicte català. D’acord?

Idò, el primer que hauríem de convenir, per al nostre propòsit, és considerar Espanya com un nínxol ecològic –anava a dir una gàbia, però algú podria irritar-se i ja sabeu que aquesta no és mai la meva intenció– on viuen diverses espècies d'animals, a vegades amb bona harmonia i altres amb menys. Hauríem d'equiparar aquestes espècies als polítics. No hi ha d’haver gaires dubtes a l'hora de saber que l'espècie de polítics més ben adaptats al nínxol ecològic que conforma l'Espanya actual són els polítics del PP. Ells han obtengut legítimament més vots que ningú, la qual cosa vol dir que han sabut presentar un programa atractiu i convincent i que representen uns valors amb els quals la majoria de la gent –els votants– s'identifica. No crec que valgui la pena especificar quin és aquest programa i quins són aquests valors: els lectors d'aquest diari digital els coneixen suficientment. Tampoc no crec que la meva voluntat de neutralitat es veiés alterada, ni crec que cap dels meus lectors se sentís ofès si, per a simplificar, igualàs els polítics del PP amb els aucells que figuren a les seves banderes –si no han estat prohibides per la Llei de símbols– i que són, ja ho sabeu, les gavines. La seva ambició és la mateixa de totes les espècies: sobreviure i multiplicar-se. I són els vots aconseguits els que autoritzen i fan bo el seu instint conservador. Fins ara no hi ha cap problema: qui guanya mana.

La qüestió sorgeix quan, en una part més o menys gran del nínxol o de la gàbia general, hi viuen uns altres aucells –uns altres polítics– que tenen un altre programa i uns altres valors i que, a més, s'han convertit, gràcies als vots dels pobladors del subnínxol, en espècies dominants en detriment de les gavines. Molestaria a algun del meus lectors si anomenàs el nínxol específic, o subnínxol, Catalunya i si equiparàs els aucells de l'espècie que hi domina amb les àguiles coabarrades, en certa manera competidores de les gavines? Reparau que he dit coabarrades i no quadribarrades. Les àguiles coabarrades són aucells que es diferencien prou de les gavines, entre altres coses per la manera de piular, per la manera, dit altrament i seguint amb l'analogia pactada, de parlar. El conflicte està servit: les gavines volen ser també espècie dominant en el subninxol català, però el seu programa i els seus valors no aconsegueixen els vots necessaris. Els vots van a parar a les àguiles coabarrades, al seu programa i als seus valors.

Com s’ha de resoldre el conflicte? Des del punt de vista de la ciència natural hi pot haver varies solucions. La més senzilla és subdividir la gàbia o el territori general i que les gavines i les àguiles coabarrades organitzin allà on són dominants la convivència de la manera que trobin més adient per a defensar els seus interessos i valors. És, ja ho sabeu, la manera de pensar que es diu sobiranista i/o independentista. L'altra solució és la hibridació. Aconseguir a base d'amor i sexe criar aucells que siguin al mateix temps àguiles i gavines. Els naturalistes saben, tanmateix, com ho és, de difícil, aconseguir animals híbrids i que els resultats de la hibridació, llevat del cas del mul, són prou decebedors. Els híbrids tenen poca viabilitat. I si no poden aconseguir ni la separació ni la hibridació, quin camí queda? La llei natural és clara en aquest aspecte: la lluita, “l'struggle for life”. He consultat a un amic ornitòleg –en Joan Mayol– i li he demanat, encara que intuesc que ell se sent més àguila que gavina, si podia oblidar el seus sentiments i si, també des de la neutralitat, podria fer un pronòstic de com acabarà la disputa. En Joan m'ha dit que guanyarà l'espècie que posi més ous. M'és indispensable aclarir que en Joan em va dir exactament: l'espècie que posi més ous, no la que hi posi més ous. La diferència és substancial. La primera activitat és de caire femení i civil. La segona és més viril i militarista.

Xesc Bujosa.