nubes dispersas
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
23°

Explicar coses

Em va alegrar enormement un comentari al nostre article de la setmana passada que precisava els resultats de les entitats anticatalanistes i combatives i qüestionava el punt de vista de l’articulista. Era un comentari d’aquells que servidor voldria llegir sovint, perquè aportava idees i se sumava a un debat amb la coherència que hom espera dels que baixen a l’arena a combatre. Insistesc que m’agradà per molts motius, però també perquè m’ha fet esser especialment autocrític i a tornar llegir allò que havia escrit i a revisar, si era necessari, allò que havia manifestat. Entenc que el nostre argument podia ser interpretat de moltes maneres, però la nostra intenció era una i clara.

Portam prop de dos segles de recuperació de la cultura i la llengua catalanes, durant aquest llarg trajecte hi constatam una permanent compareixença d’entitats i individus que ha combatut la llengua de Ramon Llull. És una constatació que, durant els darrers trenta anys, ha augmentat encara proporcionalment, una presència que només ha servit per consolidar els corrents acadèmics, cívics, culturals i polítics al voltant de la unitat de la llengua i de la cultura catalanes. Aquestes entitats i propostes gonelles han estat subvencionades i promogudes per dividir i perpetuar la confusió i la ignorància del país, sobretot aquells elements més fràgils i més inconsistents, tant des del punt de vista cultural com psicològic.

Mai no defensaré la necessitat de disposar de dimonis per justificar l’existència dels deus, mai no he imaginat un paisatge cultural en el qual la cugula sigui imprescindible per fer créixer el blat. Les plantes invasores poden fer algun microservei a l’ecosistema, però millor si no existeixen, millor si se controlen, millor si arribam a la conclusió que s’ha de tenir cura del bosc d’una altra manera. Lamentablement ens hem acostumat a conviure amb individus i col·lectius promoguts per les estructures de poder i amb la finalitat de mantenir el dubte i la por als pusil·lànimes. Sabem, tanmateix, que aquestes entitats i aquestes iniciatives, a les quals ens referim, fan mal a curt termini però estan destinades sempre a fracassar, almenys a mitjà termini. Però es regeneren i apareixen permanentment en el paisatge cultural i polític, perquè tenen vocació, com els cucs, a menjar-se les arrels de les plantes que donen bons fruits.

Pere Fullana, historiador

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per menysprei a sa nostra cultura, fa mes de 10 anys

Sa cultura balear no es catalana

Valoració:0menosmas
Per Llorenç, fa mes de 10 anys

En lloc de Jaume, deu ser Jaime. O no ?
Per no variar tot en castellà.
Però jo te diria "Jaimito", recordant aquells còmics de fa molts d'anys, i els "xistes" de tota la vida, Ido tu deus esser el Jaimito del 2.014. Felicitacions.
Pere, aquests comentaris, d'aquesta gent, donen més valor al teu escrit.

Valoració:9menosmas
Per Jaume, fa mes de 10 anys

El catalanismo hablando de plantas invasoras... Los pancas profesionalizados hablando de subvenciones...

Leyendo este diario- un solaz solo comparable a El Mundo Today, Forocoches o Yahoo Respuestas- parece que el mallorquín es un invento de Bauzá. Yo no he visto que lo defienda ni subvencione en ningún ámbito (salvo que habla de "modalitats" de vez en cuando, como ese Estatut catalanista que no hemos votado, y al que recurrís solo cuando os conviene). No he visto que le dedique un solo euro a nuestra lengua mallorquina, más antigua que la vuestra. No veo que proponga someter el Estatut a referéndum, ni que introduzca el mallorquín en las escuelas, ni en la Administración...

Podéis estar tranquilos: el català sigue siendo la Llengua de l'Imperi. La franquismo solo ha cambiado de lengua franca, pero el mallorquín sigue en un rincón, gracias a vuestro trabajo (iba a decir "impagable", pero me consta que no) y al complejo de inferioridad que os empeñáis en contagiar en las escuelas. Seguirá así mientras lo imponga la política sin democracia, mientras sigamos privados de poder votar directa y abiertamente sobre qué lengua sentimos como propia los mallorquines. Por eso da tanta risa veros defender el derecho a la autodeterminación de los catalanes (que yo apoyo, por cierto), mientras os oponéis con todas vuestras fuerzas a que los mallorquines podamos opinar sobre nada que tenga que ver con nuestra identidad (para eso ya estáis los "expertos", ¿verdad?).

Ser español es optativo, ser catalán es obligatorio, y ser mallorquín está mal visto; un relato trasladable a lo lingüístico, porque proviene de ahí. Es muy coherente con vuestro modelo de amos y señores, con vuestra ética feudal, con vuestra vocación tributaria, que proviene de sentirse poca cosa y refugiarse en otro al que suponéis más grande y más digno. Anything but being ourselves.

Treinta años de alienación catalanoide, regada con nuestro dinero, alimentada con nuestros hijos como materia prima, alojada en instituciones y colegios (¡y en ningún otro sitio!)... para que sigáis reclamando "la unitat de la llengua catalana". Un síntoma más de vuestro fracaso haciendo pedagogía de lo absurdo, que en realidad es nuestro fracaso por haberos dejado hacer durante tanto tiempo.

Valoració:-2menosmas
Per A MALLORCA EN BON MALLORQUÍ, fa mes de 10 anys

Feixistes pancatalanistes, perquè no tornau al vostre poble i deixau mallorca en pau?

Valoració:-18menosmas
Per Idò sí., fa mes de 10 anys

Feixistes pancastellanistes, perquè no tornau al vostre poble i deixau els mallorquins en pau?

Valoració:13menosmas
Per mallorquí, fa mes de 10 anys

Feixistes pancatalanistes, perquè no tornau al vostre poble i deixau mallorca en pau?

Valoració:-19menosmas
Per nofret, fa mes de 10 anys

Aquestes plantes invasores que descriu Pere, no tan sols empobreixen el nostre ecosistema cultural i social, sino que també són plantes cosmopolites, sense valor biogeogràfic, volen que les nostres riques formacions de plantes endèmiques es transformin en boscos d'eucaliptus forasters. I per fer la seva funció invasora es desfressen de planta endèmica, quan en realitat no són més que llavors de cultures foranes.

Valoració:18menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente