PP i llengua
Saber en català
29/05/13 0:00
És necessari i forçós que els nostres estudiants aprenguin l'anglès: d'acord, fins aquí. Una bona manera d'aprendre'l és ensenyar en anglès matèries distintes de la llengua anglesa: probablement és cert. Facem ara abstracció de la manera barroera en què els nostres governants miren de dur a la pràctica aquest plantejament: sense recursos, sense planificació, sense garanties. I facem abstracció, encara que sigui molta abstracció, de la intenció que hi ha darrere la cosa, que no és altra que fer recular el català. Ho ha escrit Nicolau Dols, ho han denunciat un grapat d'instituts valents i jo mateix, si m'ho permeteu, ho he dit en vers. Però facem-ne abstracció, ja us dic: ara volia mirar la qüestió des d'un altre caire.
- Idoia Ribas descobreix ara que a Vox «prevalen els interessos 'nacionals' per sobre dels dels ciutadans de les Balears»
- Ossifar torna a l'escenari en un únic concert a Inca
- El Tribunal Constitucional espanyol s'alinea amb Vox i supedita els drets dels catalanoparlants a la voluntat dels polítics
- Louis Vuitton 'okupa' el Castell de Bellver, hi instal·la aire condicionat i prohibeix que s'hi facin fotos
- Convoquen una concentració d’urgència a la plaça de Cort de Palma amb el lema ‘Aturem el genocidi a Palestina’
9 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
"Saber" és un infinitiu que s'ha substantivat, igual que "poder" i "deure". Allò que no veig clar és que si "saber" s'ha substantivat per què no ho pot fer igualment "sebre"
"el català ha de ser la llengua del carrer, dels mitjans de comunicació, de l'administració i dels estudis sobre partícules subatòmiques o sobre la kantiana crítica de la raó pura" Posiblemente, el imperativo pancatalanista "ha de ser" sea uno de los motivos principale spor los que la lengua catalana produce tanto rechazo. Jamás conseguirán que el catalán sea la lengua de la calle desde la imposición. A los antecedentes me remito
Quant d'indocumentat fent-se passar per filòleg. És impossible que estimeu una llengua que voleu trossejada. Jo sóm ben mallorquí de tota la vida i de generacions enrere, i la llengua catalana m'agrada tota, amb les formes dialectals del Camp de Morvedre o de Sant Joan de Labritja. M'és totalment indiferent que mesclem dialectes mentre facem servir el o es català. Si discutiu tant és que no estimau aquesta llengua, desenganau-vos i llegiu diaris en espanyol que és el que realment vos agrada.
Tal com està escrit "saber en català" , el mot "saber" ès infinitiu, un verb. Per esser nom ha de dur article "es sebre científic", "el sebre humanístic", "el saber científic", "el saber humanístic". També la forma "el saber" ès una forma dialectal, però de fora.
No entraré en la disquisició dialectològica, però us recordaré que en aquest article "saber" no és un infinitiu sinó un substantiu (el saber científic, el saber humanístic), i en aquest cas només és possible la forma "saber".
El nom de "català" a la nostra llengua no ès neutre, ès un nom interessat. Els principals dialectes i subdialectes de la nostra llengua són: alacantí, alguerès, andorrà, apitxat, barcelonès, capcinès, castellonenc, català, eivissenc, lleidetà, mallorquí, menorquí, pallarès, ribargoçà, rossellonès, salat, tarragonès, tortosí, xipellà. Ara bé, l'autor del article ès ciutadà (Palma), i segur que coneix la forma "sâbre" i "câbre" i per qualque raó prefereix escriure "saber" en lloc de "sebre" donant superioritat a la manera de Vic (català) en lloc de la manera que se pronuncia a Palma. Hi ha també les formes "cabre" i "sabre" i una altra molt incorrecta, "sapigué".
Amic Xavier: aquío "saber" no és usat com a infinitiu sinó que és un substantiu; en aquest cas, només pot ser "saber".
Amic Xavier: en català de Mallorca no està malament, en la meva opinió, usar l'infinitiu "sebre". La qüestió és que aquí és un substantiu, està usat com quan parlam d'una cosa que es diu "el saber".
Una pregunta que no vé "al cuento". La forma col·loquial "sebre" no està acceptada? És que pens, que és d'aquests infinitius que hem d'escriure ben diferents a com els deim ;)