nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
12°

La imprescindibilitat de la petita i mitjana empresa

Conec molt bé aquest món. Sempre n'he fet part, des que vaig néixer. Els meus pares eren, i ho foren fins que es varen jubilar, uns modests comerciants autònoms. Tenc molt presents els seus patiments; la seva impotència en molts casos; o com podia ser dur un final de mes; o com s'anaven esgotant els seus recursos i com s'anava minvant el seu modest patrimoni per tal d'intentar mantenir una empresa amb 7 o 8 treballadors dins un sector sense futur. Fins que, després de molts d'anys de lluita frustrant, varen haver de tancar.

I això és el que està passant a molts dels petits i mitjans empresaris de les nostres illes. Molts d'ells han de tancar o han de presentar concurs. La majoria ho fan quan ja han esgotat, o fet entrega a les entitats financeres, de totes o una part important de les seves reserves, fins i tot les patrimonials. Entretant, han de patir la costosa complexitat de la burocràcia, el desinterès de les administracions, la incomprensió dels sindicats i, tantes de vagades, l'enfrontament amb els seus propis treballadors.

I, finalment, quan un bon dia, en Tolo Servera i en Bernat Coll, legítims portaveus d'aquest col·lectiu, intenten fer-se escoltar pels representants del Govern balear, amb el que es troben és amb la indiferència i, el que és més greu, amb la incomprensió i la ignorància d'un director general, és a dir, de tot un govern que, pel que es veu, no té fàcil d'entendre la imprescindibilitat d'aquest tipus d'empreses per la nostra societat.

Tots els estudis fets sobre aquesta qüestió posen de manifest que aquestes empreses són les que més ocupació creen. I, sense necessitat de cap estudi, és evident que són les que més vida i cohesió social generen. Cada cop que una d'aquestes empreses tanca és com si un punt de llum es fongués i tota la nostra societat quedàs un poc més apagada.

Convindria que el director general i, per extensió, el govern, prestàs un punt més d'atenció al que expliquen el senyor Coll i el senyor Servera. Però, i sobretot, és encara més important que el senyor Servera i el senyor Coll no afluixin, perquè el que ells defensen no és només un sector i uns empresaris, sinó, també, un model econòmic i un model social. És a dir, ens estan defensant a tots.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.