cielo claro
  • Màx: 17°
  • Mín: 13°
13°

El missatge de la por és un fracàs

Com que la història ens ha ensenyat que ser desconfiats i esperar sempre el pitjor és l'única manera de sobreviure, no ens acabam de creure que quelcom que fins ara vèiem llunyà i, reconeguem-ho, gairebé impossible, es pugui acabar fent realitat d'un dia per l'altre. Però, malgrat tot, aquestes darreres setmanes hem anat recollint diferents impressions que ens empenyen, per una vegada, a deixar el pessimisme crònic que ens acompanya.

L'eclosió independentista al Principat ens ha demostrat que encara és possible trencar l'agenda de l'establishment. La mobilització popular catalana, fruit de la capacitat d'haver sabut canalitzar un estat d'ànim col·lectiu que vessava crispació, ha esmicolat els fulls de ruta de l'oficialisme i l'ha obligat, a la fi, a deixar enrere el nefast "ara no toca" dels darrers trenta anys. La frase, generada pel pujolisme però aplicada a parts iguals per totes les formacions de l'arc parlamentari, no havia fet sinó aprofundir en el desencís ciutadà i en la separació entre el poble i els que diuen que el representen. De manera que haver aconseguit desterrar-la és ja una victòria no poc important.

A més, ens comença a fer la impressió que, a la fi, el catalanisme polític del Principat, en tot el seu espectre, fa passes decidides per presentar-se davant la societat catalana, i enfront de l'Estat espanyol, amb un objectiu comú que s'ha consensuat, no en l'interior dels despatxos, sinó al carrer, a les barres dels bars, i a les reunions locals de múltiples assemblees, entitats i fòrums d'acció i debat cívic. La qual cosa ens porta a insistir, una vegada més, en les arrels democràtiques i populars d'aquest moviment i, especialment, en la fortalesa de la societat civil organitzada al Principat, sense la qual res no seria igual.

Ara, que la notícia és la convocatòria d'eleccions per al pròxim 25 de novembre, estem obligats a reconèixer que la complexitat d'aquest fenomen que emergeix és, evidentment, massa gran perquè sigui interpretada només en clau dels objectius de partit que pugui haver-hi en joc. Reivindicant el necessari optimisme, podem apuntar que, a l'aguait del tacticisme electoralista d'uns i altres, hi ha una societat que observa amb atenció les formes, els missatges, les actituds, els comportaments i els símbols que s'empraran els pròxims dos mesos en una pugna electoral que fa camí de ser històrica. Menystenir la maduresa democràtica, la complexitat i les ànsies d'un nou horitzó col·lectiu d'aquesta societat poden abocar-ne més d'un al fracàs.

En aquest sentit, el missatge de la por que proclamen alguns des de Madrid, cridant a fer front al projecte català amb el tancament de files en el monolitisme jurídic i, fins i tot, en l'acció militar en els termes que preveu la Constitució espanyola, és, d'entrada, una clara demostració del seu fracàs i, per tant, un primer èxit per a una societat, la del Principat, cada vegada més conscient que amb aquesta Espanya més val que els lligams siguin exclusivament sentimentals.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Jorcat, fa mes de 10 anys

CORRECCIO: en el 2 paragraf, la sentencia del TC arriba ABANS de les eleccions, no després.

Valoració:0menosmas
Per Jorcat, fa mes de 10 anys

En aquest ambient es crea l'AMI (associació de municipis per la independència), i per englobar plataformes i corrents civils transversalment ANC (assemblea nacional catalana) que engeguen tot d'iniciatives. D'Espanya i les autonomes només segueixen arribant insults i menyspreus. El partit SI s'apunta i magnifica iniciatives populars com l'anti-peatges #novullpagar, o la web apuntem.cat per apuntar els insults via twitter. I vès per on, que amb l'actac a l'inmersió i al català, amb l'actitud del PP, i amb els collons ben plens arriba l'#11S2012, i el programa electoral de Mas esclata amb el fracàs del pacte fiscal. I en això estem...

Valoració:2menosmas
Per Jorcat, fa mes de 10 anys

Abans xò hi ha hagut desercións a les bases dels partits que en crean de nous. Passades les eleccions arriba el TC, que provoca la mani del 10J on Montilla amb els politics es veuen superats perque les consignes de la gent tot portar senyera són massivament independentistes. L'associacionisme s'activa i arriben les consultes sobiranistes", la politica municipal es rebel·la i comença la "guerra de banderes", les declaracions "municipi moralment exclos de la const", "borbó persona non-grata", "territori lliure"

>segueix

Valoració:1menosmas
Per Jorcat, fa mes de 10 anys

A les illes us arriba només lo destacat, la politica de la Generalitat, però no els corrents de fons.
L'eclosió arriba amb el procés Estatut i la falta de lideratge politic socialista. Els blogs bullen i les plataformes civils guanyen pes. El 2009 la classe mitja comença a fer el canvi. Ciu recupera el goven, just en els boicots del PP, els losantos,etc

>segueix

Valoració:1menosmas
Per Joan Gabriel Mora, fa mes de 10 anys

Sabeu què és l'haka? L'haka és la dança guerrera que els jugadors de rugby neozelandesos executen davant els seus adversaris abans de començar el partit. Hi fan tota mena de gestos agressius: esclafar-los el cap, tallar-los el coll... Després, quan l'àrbitre xiula l'inici del partit, se sotmeten, com no pot ser d'altra manera, a les regles del joc. Doncs bé, el que està fent ara Espanya és el seu particular haka. En arribar l'hora de la veritat s'haurà de sotmetre, com no podrà ser d'altra manera, a les regles de joc democràtic que li exigirà la comunitat internacional.

Valoració:10menosmas
Per Vilera, fa mes de 10 anys

Molt bo! Efectivament quan a Madrid han de repetir que és un fracàs de Catalunya no fan altra cosa que certificar la seva derrota.

Valoració:19menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente