nubes dispersas
  • Màx: 26°
  • Mín: 23°
26°

Cartes dels lectors

Una ciutat bruta
Feia temps, anys diria jo, que no veia Palma tan bruta. L'altre dia passejava pel centre i, arran de trobar una merda de ca enmig de la voravia, vaig començar a fitxar-me en l'entorn. L'ambient general és de brutícia, el terra està tacat, hi ha rodades de pneumàtics, oli i greix de motor, papers i embolcalls de productes... i l'ambient a l'aire no és gaire millor. Crec que no hi ha autobusos més grossos per passar per carrers més estrets i major densitat de trànsit rodat on més gent intenta passejar a peu. El Born, la plaça de les Tortugues, el carrer Jaume III, el carrer Unió, la plaça del Mercat... això és el centre neuràlgic del que se suposa que hauria de ser zona de referència. Aquests carrers i places són una part importantíssima de la imatge que la ciutat dóna als seus visitants, i una part importantíssima de la ciutat que han de poder gaudir els seus habitants. Idò per aquests carrers s'hi acaramullen autobusos de dos cossos afegits per una molla de goma que no poden ni voltar. Renou... l'ambient és de renou, els motors de tot el trànsit dintre d'uns carrers que no estan dissenyats per a això fa que hi hagi una sensació de renou constant. També hi podem afegir cotxes aturats, taxis, càrrega i descàrrega, parades de bus, etc. Tot plegat encara augmenta més el renou, el fum i la sensació de brutor.
Senyor batle, la zona que he esmentat, i hi afegesc el carrer Antoni Maura, la plaça de la Reina, Conqueridor, Palau Reial, la plaça de Cort i el carrer de Colom, està tornant desagradable. És la imatge que donam als visitants i la ciutat que oferim als mallorquins. Faci-hi un cop d'ull. Arreglar-ho tan sols és voler fer-ho i, si no, digui a la ciutat que això és el que vol, que així és la ciutat que a vostè li agrada. Veurà com la ciutadania li respon.
A. Llull. Palma.

Normativa bosquiana
El Sr. Bosch, conseller d'Educació per més inri, s'ha proposat que enguany per les escoles no pengem res referent a celebracions religioses o culturals, ja que no representen el parer de tothom. Tampoc no ho podran fer les associacions de pares pel mateix. Preveu igualment el Sr. Bosch despenjar les banderes de l'Ajuntament del meu poble? Perquè, miri per on, jo no sent que totes em representin. Edifici pagat i mantingut amb els meus imposts amb imponents símbols, per mi externs, ben damunt la plaça. I si som tolerant i respectuós amb el que no sent per respecte a altres veïns que potser sí que ho senten, per què li ha de molestar a vostè? Es veu que no som fets de la mateixa pasta. Nosaltres no anam d'aquestes ninades ni ens agrada fregar pedaços pels nassos. Podem folrar el frontis de l'escola amb colomets dels nins (en un acte de maduresa) per fer-lo content, si vol, però ni així representarem tothom. Li cogui on li cogui, només jo puc saber què em representa i què no. El seu estil és, a més, imponent, tota una declaració de principis. De bosc cap a fora, bona planta i cap a dins, a l'aula, passadissos, els despatxos, ben amagat un bon brou vigilat per un bon Bon Jesús enclavat...
La normativa que remou és inaplicable i perillosa. No n'hi ha cap, de simbologia, que ens representi a tots. Si no ho aconseguiren ni el rei en Jaume, ni els Reis "Catòlics", ni Weyler, ni Franco, ni Hitler, ni Stalin, ho farà vostè? Es vol posar al seu nivell? Som tan especials, tan creatius, tan personals i tan animals, els humans, que ni tan sols l'innocent colomet de la pau tan naïf i tan perdut avui tampoc no ens representa? Ja ens agradaria, ja.
Bernat Morey. Santa Eugènia.

Llaços
Ja hi tornam a ser, el mestre d'escola cerca per on prohibir que pengin la senyera de tots a les escoles, massa saben que la gent que té un mínim de cultura està frontalment contra la caverna, ergo ells.
Comencen prohibint una llengua oficial -i ara que hi pens, és legal açò?- pels seus orgues, la gent es manifesta, els amollen els guripes a porrades, la gent penja senyeres i les prohibeixen, cara alta, sense complexos. No diuen que no els agrada que la gran majoria de pares vulgui l'educació en català per als xics? No haurien de respectar aquesta voluntat democràtica? Pots pensar: els han votat, com aquell altre va guanyar una guerra. Tanmateix de vegades em fan un poc de pena. Tan fàcil que ho tingué Franco per prohibir tot el que no fos castellà, i ara la caverna s'ha de complicar la vida amb lleis i altres punyetes.
Miquel Trias. Palma.

 

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.