Estats-nació lingüicides
21/06/12 0:00
Historiadors com Josep Fontana expliquen que l'estat-nació va néixer de la fallida de les monarquies absolutes dels segles XVIII i XIX. Una cosa, però, varen mantenir inalterable i amb tot el rigor, com a herència de l'Ancien Régime: els límits dels territoris que havien heretat de l'absolutisme, sense molestar-se a preguntar als seus súbdits, que ara se suposava que esdevenien ciutadans lliures, si volien formar-ne part, d'aquesta nova col·lectivitat, teòricament basada en uns llaços d'acceptació voluntària que havien de reemplaçar la dependència obligada d'un monarca que derivava la seva autoritat de Déu.
També a Opinió
- Indignant: Les Illes Balears i el País Valencià es queden sense el nou canal en català de RTVE
- Vidal comença una «campanya de pressió» perquè el nou canal de RTVE en català arribi a les Balears
- Damià Pons: «Sempre ha estat el teu amor a Mallorca i a la seva gent el motor que ha determinat les teves passes en el món de la política»
- La Marina de Llucmajor, sacrificada per un megapolígon industrial fotovoltaic
- Com així les Illes Balears s’han salvat de la gran apagada elèctrica?
3 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Ivanovic, a espanya hi ha autonomies per l'empenta dels catalans. menorca ja va ser britànica i francesa, i si catalunya fos francesa segurament les balears també ho serien, i el problema que tenen els espanyols amb els catalans el tindrien els francesos. Barcelona no és cap ciutat de tres al quarto, i els catalans no som pas quatre gats. Ni espanya ens ha pogut pair, ni frança ens hauria pogut pair tampoc. Ara, amb les dades econòmiques a la mà, del que pots estar segur és de que espanya, sense els catalans, estaria a l'alçada del marroc.
Que suerte tuvisteis de ser españoles y no franceses...
El nacionalisme d'estat actua com una religió. I fins i tot com una secta.