algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 13°
13°

La unitat especial d’infiltració

Hi ha notícies que em posen la pell de gallina, i la creació d'una unitat especial d'infiltració per les manifestacions, amb connexions amb els serveis d'espionatge nacional, al famós CNI, n'és una. És obra de l'Ajuntament de Palma. Tendrà per objecte fer un control directe dels manifestants que duguin a terme actes de protesta contra actuacions del Govern o del mateix Ajuntament.

Potser molts dels lectors d'aquest article no hagin patit mai a la seva pell el que això significa, però jo i molts dels estudiants, i no solament estudiants, de la meva generació, coneixem molt bé la figura dels infiltrats de la policia a les universitats, centres de treball, sindicats... Nosaltres quan estudiàvem a Saragossa teníem molt ben identificat el policia-estudiant infiltrat, es deia Vaquer i més tard l'hauríem de trobar per alguna de les comissaries de Palma: ell, d'inspector i nosaltres, fent la nostra feina.

Tot plegat, cal dir-ho, era un tipus amable i bondadós que quasi sempre pagava ell els cafès. Les nostres converses d'interès polític, les nostres opinions, els nostres contactes amb qualsevol element que fes part de qualsevol tipus de dissidència, els nostres projectes de vaga o de qualsevol mena de protesta, i potser també altres qüestions més personals, acabaven als arxius de la comissaria regional i també, molt probablement, als de la Comissaria Central de Madrid.

Més endavant, quan vaig fer el servei militar, el meu expedient policial, ampliat amb un informe específic que recollia alguns dels comentaris que vaig fer mentre feia el campament militar, o d'abans, quan vaig fer alguna conferència, o vaig fer part d'alguna taula redona, per algun poble de Mallorca, varen acabar en mans de les autoritats militars, concretament al despatx del cap del servei d'intel·ligència militar de les Balears, que tenia les oficines a l'edifici del Govern Militar, a la plaça de la Seu, i això em va dur algun problema pel que feia a la meva destinació militar, tot i que vaig acabar de caporal.

Aquesta, si em permeten dir-ho, no és una qüestió de dretes o d'esquerres, és una qüestió que afecta el principi més elemental de respecte democràtic, és una intromissió intolerable als drets d'expressió i de manifestació; a la llibertat i a la dignitat dels ciutadans. És, a més a més, una provocació profundament estúpida que desqualifica els que hagin tingut aquesta ocurrència. Diuen que seran cinc i un cap de colla: cinc dies tardaran a ser identificats. No voldria ser jo un d'ells.

Tot el que us he contat abans passava, com és de suposar, en temps de Franco. Pot ser que alguns entenguin d'una manera un poc peculiar el que vol dir això de recuperar la memòria històrica. Si aquesta és la manera, que Déu ens trobi tots confessats.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Arxivística policial, fa mes de 10 anys

No sé si estic en lo cert però crec recordar que en els anys de transició després de la mort de Franco el govern d’Adolfo Suárez va decidir fer desaparèixer els arxius policials de la Dirección General de Seguridad perquè deien era bo en democràcia salvaguardar l’honor de les persones i no existís constància d’antecedents policials. Lògicament així també s’esborrava el rastre dels qui van ser perseguidors.

L’any 1973 un jove que es va veure implicat en un accident de trànsit i va haver d’anar a judici. El jutge llavors demanava informe de conducta a la policia. El document resa així:

Dirección General de Seguridad
Delegación Especial de...
Comisaría de...
En --- --- 20 de junio de 1973
Asunto: Sobre informe conducta de -- -- --
N Refª.: Secretaría nº ---
S/ Refª.: Preparatorias nº ---/73

Ilmo. Sr.:
En relación con lo interesado en su escrito de fecha 6 actual, refª arriba indicada, tengo el honor de participar a V.I. que, --- --- ---, nacido en -- --, el -- -- hijo de --- y --, soltero de profesión --- y domiciliado en C/-- -- nº -- de esta ciudad, según los informes obtenidos, le suponen observancia de normal conducta, no conociéndosele actividades político-sociales en esta capital, estándo (sic) conceptuado como desafecto al Régimen Estatal.
Figura, en los archivos de esta Delegación Especial con los siguientes antecedentes:
17-2-67 .- Es identificado en Barcelona, con motivo de intento de manifestación en la vía pública.
18-5-67 .- Participó en un acto contra la guerra del Vietnam, celebrado en el Aula Magna de la Facultad de Filosofía y Letras de Barcelona, siéndole retirado el carnet de estudiante.
19-1-68 .- Inhabilitado para cursar estudios durante el curso académico.
1-2-68 .- Detenido en la Escuela de Arquitectura de Barcelona, en unión de otros que se encerraron en señal de protesta.
Citado en el Boletín Informativo de actividades estudiantiles nº 18, Cursos 1968-69, como partícipe activo de una asamblea ilegal efectuada en la Facultad de Filosofía y Letras de Barcelona, en la que se arrojó por los ventanales un busto del Caudillo y la bandera Nacional. Los responsables fueron puestos a disposición de la Autoridad Militar, no habiéndolo sido el citado por hallarse huido de su domicilio de Barcelona.
El télex de la Dirección Gral. de Seguridad, de fecha 19-1-1969, le prohibe la salida del territorio Nacional, por ser activista estudiantil en Barcelona.

Dios guarde a V.I. muchos años.
EL DELEGADO ESPECIAL, P.D.
EL INSPECTOR DE SERVICOS
Signatura ----- -----

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente