cielo claro
  • Màx: 15.05°
  • Mín: 7.61°
12°

El drama de no saber què fer

Les darreres xifres econòmiques no són gens encoratjadores. Fa més de tres anys que seguim les directrius europees, i continuam igual. L'atur puja, ara el 22,9%, amb gairebé cinc milions tres-cents mil aturats oficials. I ja s'apunta que el 2013 es pot arribar als sis milions. Vivim un drama d'una urgència més que immediata. Aquest proppassat cap de setmana milers de persones es van manifestar a Barcelona. La Plataforma Prou Retallades criticava els efectes negatius de la política del govern sobre els serveis públics, educació i sanitat, causats per allò que ara ja es comença a anomenar, per alguns, la dictadura financera.

Però, lluny d'això, el govern només es preocupa d'abaixar el dèficit, pressionar-nos amb imposts -sobretot a la classe mitjana-, i anar ofegant els sectors que podrien crear ocupació. Per exemple, acaben d'eliminar el suport a les noves instal·lacions d'energies renovables. Un sector que havia de ser un dels puntals de la recuperació europea i que a Espanya ja representa quasibé un 1% del PIB. Un sector que forma part d'allò que en diuen la tercera revolució industrial. En canvi, dedica nous incentius fiscals a subvencions i possibles reformes de la llei de costes, destinades a la construcció, sector culpable del desastre que vivim. És una mostra.

Ara bé, el govern no està tan segur de les seves opinions. Hem viscut un vaivé d'opinions sobre la reducció del dèficit, allò que fa un temps era tan inqüestionable. Fa dues setmanes el ministre d'Hisenda insinuava que s'havia de suavitzar la reducció. El dia 20 la vicepresidenta ho va desmentir. El dia 22 el ministre d'Hisenda es va ratificar. L'endemà el ministre d'Economia va assegurar a Brussel·les que no es modificaria res. El president del govern, dia 26, així ho va reafirmar. Per canviar d'opinió al cap de poc.

De manera que des de la UE ens miren amb resignació. La Comissió Europea no està satisfeta del nou govern, que posa com a excusa que el dèficit el 2011 ha pujat dos punts, tot acusant l'anterior executiu, i amaga que és degut a la desviació de les CA, la majoria de les quals està governada pel PP. Però la preocupació d'aquesta institució és que aquest descontrol pot minvar encara més la credibilitat d'Espanya. Fa poc, el tipus d'interès del deute espanyol va baixar gràcies a la injecció massiva de liquiditat del BCE, que promou la compra del deute públic europeu per part del sector financer. I s'opina que si el govern espanyol no defineix amb claredat quins són els seus objectius, ja som a les portes del rescat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Bassa, fa mes de 12 anys

El senyor Valenciano no és el més indicat per copsar la situació económica actual; en primer lloc, per esser part d´un partit que ha fet de tot menys ajudar a evitar aquesta situació, i en segun lloc perque ja com a professor de matemàtiques ja era una patata.

Valoració:7menosmas
Per Cosme, fa mes de 12 anys

Però si Valenciano és part del problema com a militant d'un partit que fa dècades que es limita a apuntalar el sistema capitalisme! Què ens ha de venir a contar ara aquest professional de la política! Quanta confusió i quina barra!

Valoració:14menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente