nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

Megaembull

Els puc assegurar que fins dijous passat estava convençut que els servidors de Megaupload estaven situats en alguna illa paradisíaca, perduda al bell mig de l'Índic i ben enfora de l'abast de les lleis occidentals. La meva errònia convicció estava basada essencialment en dos fets. El primer era la increïble quantitat de sèries i pel·lícules que hostatjava, amb una aparent impunitat, incompatible amb les maniobres de tota classe i color que ja feia estona que havien desplegat les productores de continguts i que a l'estat espanyol van prendre la forma de llei Sinde.

El segon fet, de caire més literari, venia de la trama de la novel·la del 1988, Islands on the Net, (Illes a la xarxa), de Bruce Sterling, la qual està basada en l'existència, en un futur no gaire llunyà, el 2023, d'uns llocs -illes perdudes- que serveixen de base per a grans servidors de dades, que queden enfora de l'abast de qualsevol regulació governamental i, a la vegada, gràcies a la xarxa serveixen de depòsits -com Megaupload- per a tot el globus.

La veritat és que no deixa de ser ben sorprenent que hagin esperat tant a tancar aquests servidors, un retard que només es pot explicar a partir dels interessos dels impulsors de la llei SOPA, contra l'anomenada pirateria a Internet, actualment en discussió al Congrés dels Estats Units. La seqüència de fets és simple: primer empreses com Google, Wikipedia i d'altres fan accions de protesta contra aquesta llei; a continuació un considerable nombre de congressistes retiren públicament el suport al projecte; les productores de Hollywood amenacen Obama que li retiraran el suport econòmic per a la reelecció i, així, sense més ni pus, després d'operar durant molt temps impunement, clatellada forta a Megaupload i els seus propietaris.

No li podrien haver pegat abans? Sí, però sembla que no convenia, perquè era un dels principals arguments dels defensors de la perillosíssima SOPA, atès que ha quedat ben demostrat que no calen lleis addicionals per a acabar amb la seva activitat.
Tot això esdevenia el mateix dia en què Apple presentava la seva aposta relativa al llibre digital, especialment orientada a la universitat. Tot i que hi ha molt a criticar al model d'Apple, seria bo que les productores intentassin entendre que la solució no és tancar o limitar Internet, sinó buscar models de negoci que en siguin compatibles i satisfacin els seus clients, com ha fet Apple amb la música. Sempre serà millor això que intentar tancar-nos a tots a la presó.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.