cielo claro
  • Màx: 20.67°
  • Mín: 13.08°
20°

Palma de Mallorca i els pura cepa

Quina casta de mallorquins són els que a Palma li diuen Palma de Mallorca? Quina tradició mallorquina invoca l'Ajuntament del PP per rebatiar la ciutat? Al senyor Julio Martínez és ben possible que Palma de Mallorca li sigui un topònim familiar, però no ho deu haver après de cap mallorquí més o menys connectat amb les tradicions del país. Si un del meu poble diu al cafè "me'n vaig a Palma de Mallorca" és ben segur que li posaran un malnom. Quin malnom hauríem de posar a aquests regidors dretans que se senten governants de Palma de Mallorca? Sàpiguen, en tot cas, que una considerable majoria de mallorquins no s'identifiquen gens amb aquest topònim compost.

D'aquest equip de govern podem esperar coses així. Com que no hi ha doblers, es dedicaran a donar senyals d'activitat removent coses que estaven molt bé així com estaven. Tenen tota la pinta de cercar amb molt d'afany les coses que són susceptibles de convertir-se en problema, si això els surt de franc, cosa que mai no és certa. Què hi guanyen? Titulars i alguna coseta més.

Diríeu que aquest canvi de topònim no l'hauria pogut impulsar mai un batle mallorquí, però com que no tenim un batle mallorquí, sinó mallorquín de pura cepa, ja hem fet els ous en terra. Els mallorquines de pura cepa estan empegueïts de ser simplement mallorquins. Ser mallorquins deu voler dir, al seu parer, ser terrossos. Els més senyorets volen ser de pura cepa. És una expressió finolis i grotesca d'autoodi, que els mena a rebutjar uns trets identitaris que jutgen comunots. Ells són una mica més, en general. I, en particular, una mica més pijos: així deuen caure millor als camarades del carrer de Génova, Madrid.

És clar que Palma de Mallorca els sona més prop de l'espanyolitat "popular" que no Palma. A Madrid diuen Palma de Mallorca, i així és com s'anomena el ducat creat per honorar el senyor Urdangarin i la seva esposa, la infanta dona Cristina. D'ell se'n parla molt aquests dies, ara mateix no record per què. Així, l'equip de govern de l'Ajuntament de Palma (de Mallorca) haurà adequat el nom de la ciutat al del ducat. Mel. Congratulations, "populars" de l'Ajuntament.

Què més haurà aconseguit aquest equip d'il·lustres toponimistes (Mateo Isern, Álvaro Gijón, Sandra Fernández, Irene San Gil López-Quesada, Julio Martínez, Sansó, etc., i un col·lectiu al qual s'al·ludeix vagament com "els tècnics")? El més important de tot és que hauran usurpat el topònim als mallorquins per adaptar-lo a la mirada externa. La ciutat ha de ser coneguda tal com se l'anomena des de fora i no des de dins -si descomptam els mallorquines de pura cepa i altres habitants de la Pijería.

I hauran aconseguit, també, els nostres il·lustrats governants municipals, demostrar a la seva parròquia que es distancien dràsticament del govern anterior: ve a ser com canviar el carril bici o restituir el trànsit motoritzat al carrer Blanquerna. Són així de valents i operatius, quins tios, tu.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Antonio, fa mes de 12 anys

Bon dia des de Catalunya...
Un lloc a años luz en inmersión linguistica, integración y participacion del catalan...

En las islas pues viendo la calidad intelectual de opiniones y como jaleais dice mucho...

Por cierto yo nunca he dicho voy a Santa Maria del Camí... I a Lloret de Vistalegre no a Campos de no se que...

Es que de verdad podriamos subir un poquito más el nivel porque me asusta vuestro parecido con los peperos...

Y encima referenciando un texto de 20 líneas como si fuera la verdad absoluta.

Por cierto defensors de lo nostro... Pq no se publican datos demográficos de ses illes...
Quereis ocultar el 60% - 40% ?
Y el 60% no sois vosotros no...

Valoració:-8menosmas
Per Boicot al PP!, fa mes de 12 anys

Boicot a tot allò que organitzarà o en què participarà el PP. Ja que no es pot establir una ordre d'allunyament d'aquests maltractadors de la nostra llengua i cultura i, per tant, de nosaltres mateixos, allunyem-nos-en com més millor, físicament.

Valoració:9menosmas
Per estornell, fa mes de 12 anys

Ets meravellós i fi! Moltíssimes gràcies Guillem Frontera.

Valoració:15menosmas
Per ciutadà de Palma, fa mes de 12 anys

Antonio, per insultar val més que callis. I el CV estalvia-te'l perquè ja veim el que saps fer.

Valoració:8menosmas
Per Montse, fa mes de 12 anys

Sr. Frontera, m'encanta com mossega.
Avui una companya de feina des Principat, castellana, no entenia quin era el problema amb el nom de Palma de Mallorca "si toda la vida le hemos dicho así", i això que dóna classes de llengua!
Per cert, Mahó s'ha de pronunciar amb l'h aspirada? Ho dic perquè potser de cara als forasters i als turistes sona millor ...
Agafem-nos fort perquè l'onada pepera ja és aquí!
Moltes memòries des des Principat!

Valoració:22menosmas
Per Antonio, fa mes de 12 anys

Y te pagan por escribir esto?

recuerdo hace dos años que muchos de vosotros repetiais el mismo mensaje pero con Ciutat... Ahora es Palma... Os aburris? Esta claro que los peperos tienen bildu para espantar a los niños pero vosotros más de lo mismo con estos temas...

necesitamos sumar no restar... por cierto puedo enviar el cv pq tb puedo redactar opiniones así y cobrar por eso...

Valoració:-23menosmas
Per MJ, fa mes de 12 anys

Enhorabona, senyor Frontera.

Valoració:23menosmas
Per Candela, fa mes de 12 anys

Aquests renegats que governen Palma estan fent la torniola a algú. Igual com a Eivissa, fa uns anys, varen envergar Ibiza a les fires de turisme perquè, segons els "entesos" aquest nom és el que ven, ara aquests ignorants estufats es creuen amb dret de fregar-nos la seva ignorància per la cara. La seva mala bava ja hi estem acostumats, però haver d'aguantar la curtor d'aquests forasters/renegats, és molt gros.
Cada dia me'n record dels seus votants.

Valoració:22menosmas
Per Vicenç, fa mes de 12 anys

Molt bon artícle Sr. Frontera, si senyor

Valoració:23menosmas
Per Joan Capó, fa mes de 12 anys

Respecte de Ciutadella, no crec que es torbin gaire a demanar la versió Ciudadela de Menorca/Ciutadella de Menorca.
#ésCiutadella
#ésMaó
#ésMallorca
#ésAndratx
#esSantanyí
#esPollença
#ésLluc

Els nordamericans varen respectar la toponímia en castellà a Califòrnia i Texas.
Vull que els espanyols respectin la toponímia catalana als Països Catalans.

Valoració:24menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente