algo de nubes
  • Màx: 20.6°
  • Mín: 12.63°
15°

Carta breu de batalla

Han guanyat aquí i treuen pit com si ja haguessin guanyat a tot l'Estat. Des del primer dia varen deixar clar que no dedicaran temps ni energia a mantenir les formes. Al contrari, dirigeixen l'artilleria cap als objectius més sensibles per a una part de la població. Ahir feia menció del meu amic de poble que diu que, quan baixa a Palma, ho nota de manera molt gràfica, que treuen pit. Es refereix a l'ala més radical del PP regional, àmpliament representada en el govern de les principals institucions.

Si la memòria no m'extravia, el primer cop al país ja s'havia anunciat abans de guanyar: tancarien TV Mallorca. La cosa està en marxa, com se sap, i fins i tot permeteren que s'escolàs un bri d'esperança: perquè la resolució final fos més dolorosa. Es tractava de deixar el país sense el mitjà audiovisual que tractava amb més normalitat i correcció la llengua; i que, a més, no contribuïa a la idiotització general. Era un objectiu ben triat: saben on fer mal, i bons són ells.

Sense voluntat de ser exhaustius ni metòdics, vet aquí tres exemples més, de no fa encara una setmana, que mostren com la cultura i la llengua del país constitueixen el seu principal enemic:
1) Govern balear, Consell de Mallorca i Ajuntament de Palma deixen sense protecció un símbol major de la mallorquinitat, els Blauets de Lluc, la veu del cor de Mallorca.
2) Obertura de curs de la Reial Acadèmia de Belles Arts: la presidenta del Consell, la senyora Maria Salom, té la deferència d'assistir-hi. Tanca l'acte amb un breu parlament, llegit amb l'article salat. Pel lloc i el moment, és una declaració de guerra.
3) IB3 anul·la el català com a primera opció en l'emissió de les pel·lícules.

No, no hi ha recapitulació ni marxa enrere. Al contrari, aquestes i moltes altres actuacions corroboren la voluntat cada dia més ferma d'arraconar la cultura del país en tant que fet diferencial, en tant que expressió d'una personalitat que pogué superar, a les males, quaranta anys de franquisme -i que podria acabar morint, finalment, a mans del PP.

És clar que no se sortiran amb la seva, ni que sigui ocasionalment amb l'ajuda del PSOE. Aconseguiran -ja no estan aconseguint- que aquesta cultura malvisqui i perdi territori, que reculi i que traveli, aconseguiran doblegar les voluntats més febles o més interessades: però nosaltres som més resistents que no es pensen, i ara, quan ho volen destruir tot, des del llibre fins a l'audiovisual, sense pretendre-ho ens faciliten l'avaluació de la gran feina feta en tan pocs anys i de la capacitat de la nostra gent. El que veuen els deu fer entendre que, per molt de mal que puguin fer, no aconseguiran esterilitzar per complet la terra. I això els posa tan furiosos a ells com ens entristeix als aborígens.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Boicot al PP!, fa mes de 12 anys

Boicot a tot allò que organitzarà o en què participarà el PP. Ja que no es pot establir una ordre d'allunyament d'aquests maltractadors de la nostra llengua i cultura i, per tant, de nosaltres mateixos, allunyem-nos-en com més millor, físicament.

Valoració:2menosmas
Per Boicot total a IB3 bilingüe!, fa mes de 12 anys

En Jaume Corbera demana que difonguem aquest escrit que podeu trobar també a:
http://indirecte.cat/6837

Adéu, IB3!
El govern de forasters que ara controla (amb poc més d’una quarta part dels vots dels electors) el govern regional de les Illes Balears ha decidit que a partir d’ara les pel·lícules d’IB3 seran en castellà perquè, segons el seu portaveu, la televisió pública "ha de representar la realitat del carrer" (citat pel Diari de Balears). Si és així, aquest portaveu, ell mateix ben foraster de rel, entén que al carrer només s’hi parla en castellà, la qual cosa vol dir que els balears ja hi som inexistents o invisibles. El PP s’avança al seu somni i ja ens dóna per exterminats... Supòs que, amb la mateixa lògica de representar la realitat del carrer, la televisió del PP ara es dedicarà a mostrar els milers de persones que no tenen feina, o els centenars de persones expulsades de casa seva pels bancs, o els problemes als hospitals per manca de pressupost, o els milers d’immigrats que fa anys ells feren venir (per a construir les autopistes, canviar les rajoles del carrer –el tristament famós “Pla Mirall”–, fer urbanitzacions i pisos que ara es podreixen buits i abandonats, fer el Palma Arena...); aquests milers d’immigrats que, després d’haver estat utilitzats per a destruir les nostres illes, ara campen abandonats i sense recursos perquè els qui els dugueren no se’n volen fer responsables. O potser IB3 es dedicarà a mostrar la porqueria que embolica el mateix PP, d’on sortí en Matas, el pot de colacao, el Turisme Jove, el Rasputín, etc. etc. Tot això sí que és de veres la realitat del carrer!
Bé, a mi m’és igual quina realitat del carrer vol mostrar IB3, perquè jo ja no la miraré. A partir d’ara IB3 no existirà més en la meva oferta televisiva, perquè ja l’he esborrada de la llista d’emissores sintonitzades. Si vull veure cinema en castellà el veuré a les emissores castellanes, que n’hi ha moltes; no em fa falta IB3, encara que la paguin també amb els meus diners. A través d’això que se’n diuen “xarxes socials” és ben fàcil convidar la gent a desconnectar-se d’IB3, i així com ho he fet jo, us deman a tots els qui llegiu aquest escrit que ho faceu i ho difongueu a tots els vostres amics, a totes les vostres relacions, que ho facin també: JO NO MIRARÉ PUS IB3. ADÉU IB3! Que la miri en Rajoy (si l’aguanta!).

Valoració:0menosmas
Per Boicot a IB3 i a qui s'hi anuncia!, fa mes de 12 anys

Alguns anunciants a IB3, suara, durant "REX: UN POLICÍA DIFERENTE":

Vanish
Finish
paco rabanne
Adolfo Domínguez
Agatha Ruiz de la Prada
AEG
.
.
.

Si en sabeu més, i d'altres programes, afegiu-n'hi.

Valoració:1menosmas
Per Remei, fa mes de 12 anys

En toni té raó i hem de demanar a les entitats cíviques que NO es casin amb CAP partit polític i que defensin la nostra cultura, identitat, llengua, economia i drets de tota casat des de la INDEPENDÈNCIA.

Aquesta defensa, des de les entitats cíviques, ha de ser trasversal. Associar-la a determinades formacions polítiques ha convertit el tema en una arma i al final ha donat mals resultats.

Valoració:14menosmas
Per Boicot al PP!, fa mes de 12 anys

"2) Obertura de curs de la Reial Acadèmia de Belles Arts: la presidenta del Consell, la senyora Maria Salom, té la deferència d'assistir-hi. Tanca l'acte amb un breu parlament, llegit amb l'article salat. Pel lloc i el moment, és una declaració de guerra."

Davant d'aquesta altra falta d'educació i de respecte cap a les nostres llengua i cultura per part de Maria Salom, els assistents a l'acte ¿varen sortir de la sala? O bé, si sabien que hi havia d'anar, per què hi assistiren? El PP ha arribat a un punt que ens obliga a actuar d'una manera més contundent; si no, podria parèixer que hi ha connivència amb la seva política lingüicida.

Valoració:3menosmas
Per Bernat, fa mes de 12 anys

Jo crec que lo pitjor que podem fer es no fer res. L´únic partit d´ambit illenc que te alguna posibilitat es la coalició Psmera, pero si no els votam pensant que no sortiran, malament anam. El que tenguin vots i comptabilitzem cuants som els que podem fer front a aquest centralisme asfixiant depen de noltros, de tu, Xavier, de tu Toni, de tu Jaume. A n´aquets moments es lo que tenim o sumam o no els hi ferem ni pasigolles.

Valoració:8menosmas
Per toni, fa mes de 12 anys

Jo ja estic tan decebut amb l'actitud dels partits d'esquerra nacionalista (no en vull anomenar cap) que només confio amb les entitats civils.

Valoració:23menosmas
Per Jaume, fa mes de 12 anys

Jo no faig la pregunta a la gent com en Xavier, la faig als votants mallorquins del PP. El PSM no treurà ni un diputat perquè no els votarem. Però la veritat és que, tot i els errors que han comès, és molt més sensat votar-los a ells abans que al PP.

Valoració:21menosmas
Per Xavier, fa mes de 12 anys

La meva pregunta no és una crítica ni una crida al desànim. Al contrari m'agradaria un poc de debat al voltant de quina opció pot ser la millor per defensar la nostra llengua i cultura. Jo encara no ho tenc clar. Què trobau?

Valoració:10menosmas
Per Xavier, fa mes de 12 anys

I a qui podem votar per ajudar la nostra llengua?
PSM? No treurà un diputat ni de miracle
CIU? no demostren cap interès en les Balears
qui?

Valoració:16menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente