algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
15°

Només hi ha uns responsables de la crisi?

El temps continua entestat a no fer cas als pronòstics. El sol ha lluït tot el cap de setmana. I les zones turístiques continuen amb una bona ocupació. Des del Ministeri corresponent, s'anuncia que el resultat turístic d'aquesta temporada serà històric. I, també, que el 20% de les inversions del pla Renove i FuturE han sigut per a les Illes. Han arribat uns 350 milions d'€ i la inversió privada n'hi ha posat 700. Però, les coses ja no funcionen com abans. Per una banda, el tot inclòs enfonsa l'oferta complementària. I d'altra, el mecanisme del principi fisicoeconòmic d'acció/reacció s'ha rovellat. Ara funciona més lent. De manera que aquest èxit, desitjat, no tindrà com una conseqüència immediata en la reducció de l'atur a les Illes. Ens espera un hivern cru. Això sí, amb bon temps, contra tot pronòstic.

Tot això no impedeix que la indignació continuï. I, ara, el magma ha sortit a flotació. Però, contràriament a allò que pronostiquen els científics per a l'illa d'El Hierro, no hi haurà cap explosió. Em referesc al moviment 15-M i a les conseqüències de la manifestació del 15-O. Si menys no, les enquestes electorals no auguren la desaparició del bipartidisme. Els manifestants han protestat per la situació actual i per la inutilitat dels polítics. De tots. Però, sobretot, s'han encebat en dos partits, que resumeixen en un, PPSOE. Curiosament, hi ha hagut polítics, de sempre, que no s'han donat per al·ludits. I han aprofitat la manifestació per fer surar els seus noms.

També, la premsa estatal està com un pèl eufòrica, perquè, a més dels títols internacionals de futbol, bàsquet, motos i tennis darrers, ara també hem exportat un moviment cívic arreu de tot el món. De Nova York a Tòquio. Com si això fos un altre èxit, que corroboràs la teoria d'una nova etapa d'un imperialisme espanyol. I en realitat és la constatació que el fracàs no es circumscriu només al nostre país. Sinó que és global. Els responsables no són només Zapatero, Rajoy, Aznar, Artur Mas, Julio Anguita (o allò que es digui el seu successor), etc. Arriba a tots els mandataris gairebé del planeta. Tots aquells que manen ho han fet molt malament.

De bon segur, que les protestes tenen una bona part de raó. N'estic convençut. I ho compartesc. Però, alhora, no hauria estat de més veure una mica d'autocrítica. I que algú, per exemple, digués, jo també som en part culpable d'haver provocat la crisi, em vaig endeutar una quantitat prou forta, per sobre de les meves possibilitats, que no puc pagar de cap manera i ara estic en fallida. I amb la meva fallida, conjuntada amb la de molts més, també he ajudat a col·lapsar el sistema. Seria un bon senyal. Perquè significaria maduresa. Reconèixer que hem participat d'una eufòria col·lectiva que no s'ha pogut sostenir. Perquè mai ningú no m'ha obligat a anar a cap institució financera a signar un crèdit per comprar un cotxe o un pis, per sobre de les meves possibilitats reals, no conjunturals. Seria un signe de seriositat. Ja que, al cap i a la fi, l'aigua mai no es perd només per un costat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan Capó, fa mes de 12 anys

El darrer paràgraf és extraordinari. L'enhorabona.

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente