algo de nubes
  • Màx: 29°
  • Mín: 22°
29°

Indignats i democràcia

La primera tesi diu que de motius per a la indignació en sobren, que els acampats els assenyalen amb notable encert, que les seves mobilitzacions responen a inquietuds més que justificades i que mostren una energia del tot saludable. La segona tesi diu que els esdeveniments de la Ciutadella són una pallassada, una vergonya i, en alguns extrems com el del diputat cec, una vilesa. Són les tesis amb què coincideix un ampli espectre de gent de filiació política i cultural propera. Ho deix apuntat aquí, en síntesi, per emmarcar les quatre idees que volia donar: a mi també m'hi trobareu, en aquest espectre.

Els indignats fan molt bé de desmarcar-se de tota acció violenta, però potser no s'haurien de conformar amb això i s'haurien de preguntar sobre el sentit d'algunes actuacions. ¿Té sentit manifestar-se davant el domicili particular d'un alcalde que, per molt que ens disgustin les seves decisions, és un ciutadà amb dret a la seva vida privada? ¿Té sentit escridassar algú, en una manifestació, pel simple fet de pertànyer a aquesta casta de paràsits que són tots els polítics? No estic parlant, en el darrer cas, de si és correcte estamenejar-lo, sinó de si és justificable el fet de negar-li el dret a participar en una manifestació.

Continuam. ¿Té sentit manifestar-se perquè es constitueix un ajuntament que emana de les urnes? Sí que té sentit, sense dubte, manifestar-se davant una institució on es debat una mesura que es rebutja (davant el Congrés per una reforma laboral, posem per cas), o per denunciar la profusa presència d'imputats en un parlament autonòmic. Ara bé, ¿quin missatge dóna una concentració de rebuig a l'acte de constitució d'un ajuntament? I, arribant ja a la Ciutadella, ¿és correcte que l'objectiu d'una concentració sigui impedir el pas dels diputats en una sessió del Parlament? ¿Coaccionar, ni que sigui pacíficament, perquè les institucions no funcionin? Històricament, els interessats a impedir el funcionament de les institucions no han estat precisament els demòcrates.

Se'm podrà respondre que són accions disperses, però tot el moviment es realitza en acccions disperses. I que són una minoria, però és una minoria amb molta capacitat de contaminació, i s'ha de tenir la capacitat de contrarestar-la. La manca d'estructura dels indignats no ajuda a saber qui actua i qui no actua en representació legítima de tot el col·lectiu.

La qüestió de fons és si la denúncia de la desigualtat, dels abusos del sistema financer i del dèficit democràtic ha de prendre la forma d'una impugnació absoluta de la legitimitat del vot i de les institucions representatives. "No ens representau", criden els manifestants als diputats: la consigna no només oblida els milions de vots, com ja s'ha dit, sinó que es fonamenta en la ficció que hi ha representants "falsos" (votats pel poble alienat, se suposa) i representants genuïns del poble indignat i de les bases. Crec, des de l'esquerra que vol transformar l'estat de coses del moment, que de la impugnació radical i sense matisos de tota forma de política és difícil que en surti res de democràticament millor del que tenim. I que l'oloreta que desprèn el discurs antipolítica no és gaire d'esquerres.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Karko, fa mes de 12 anys

L'actual govern català ha estat elegit per un 22 % dels ciutadans. Podem parlar de democràcia quan es tenguin en consideració als que s'han abstingut o als que no es senten representats pels actuals partits que són la majoria perquè gent com tú no ens representau en absolut. Aquesta democràcia és similar a l'orgànica que bé deus conéixer.

Valoració:-1menosmas
Per Joan Capó, fa mes de 12 anys

Visca la democràcia burgesa!

Valoració:1menosmas
Per Indignada amb alguns indignats, fa mes de 12 anys

Els indignats no han d'aturar el Parlament, sinó els bancs i la monarquia. Crec que han perdut el nord. Es podiren plantar al Club de Mar i aturar els iots dels milionaris en comptes d'atemptar contra la voluntat popular majoritària. Allò que han fet és el contrari del que prediquen. M'han intentat silenciar la veu i el meu vot. Un acte clarament feixista es miri com es miri, hi hagi o no violència.
Ah! En Tejero i els seus "aturadors de parlament" no varen ser tan violents amb els diputats com aquesta xusma covarda atacant persones de 50 en 50! Els hi convé una seriosaa reflexió i assumir les responsabilitats socials que exigeixen als altres!

Valoració:0menosmas
Per Andreu, fa mes de 12 anys

Antifeixista? Tú ets el clar exemple d'aquells que anomenen feixisme a tot alló que no coincideix amb el que pensen. Per jo feixisme és impossar a la població unes retallades inacceptables sense cercar ni castigar en els auténtics responsables d'aquesta estafa (que no crisis). Feixisme és congelar les paupèrrimes pensions de la gent gran, retallar de sanitat, educació.....i sense tocar un pel a les rendes més altes. Aixó sí és feixisme i que ho porten a terme personatges escollits a les urnes no li lleva aquesta catalogació. Per cert, "Antifeixista", quan els aficionats del Barça feren actes violents durant la celebració de la Champions, com és ja habitual, demanares que als altres aficionats "foragitar" als violents? Jo no ho vaig llegir a cap banda. Minories violentes (i amb infiltrats policials) sempre n'hi ha a toca concentració humana.

Valoració:2menosmas
Per Radical, fa mes de 12 anys

Saps Miquel Àngel? Tu deus viure bé, sense problemes per arribar a final de mes. Jo no, sovint a mitjan ja hem acabat els duros. La meva empresa em paga el mateix que fa 7 anys, sense voler regular-me el sou. Saben perfectament que no trobaré res més i no em puc ni queixar. El meu dia a dia, i el de milions de families, és un malson. De carencies i drames familiars, del que no puc fugir per la gent que estimo i em necessita lo poc que puc aportar. Tu no saps que es això. No en tens ni idea.

He vist i aguantat durant anys com la vostra política han arruïnat el país. Si, molt de discurset d'esquerra-verd però tu també pactares i et menjares tot el que et donaren els teus amics socialistes comandats per devers Madrid. Per tant n'ets còmplice. Aquells que us avisaven erem "catastrofistes", "exagerats", "radicals" però sabies perfectament que l'olla a pressió no aguantaria més... mentre feieu malabars democràtics fent veure que ereu els nostres representants legítims.

Per això jo no estic indignat: estic rabiós.I som legió, perque som milers de pàries, oblidats, invisibles per vosaltres. Fins ara, que per fi ens em organitzat baix una sola bandera. Ara ens haureu de sentir.

Valoració:4menosmas
Per Radical, fa mes de 12 anys

Saps Miquel Àngel? Tu deus viure bé, sense problemes per arribar a final de mes. Jo no, sovint a mitjan ja hem acabat els duros. La meva empresa em paga el mateix que fa 7 anys, sense voler regular-me el sou. Saben perfectament que no trobaré res més i no em puc ni queixar. El meu dia a dia, i els de milions de families, es un malson. De carencies i drames familiars, del que no puc fugir per la gent que estimo i em necessita lo poc que puc aportar. Tu no saps que es això. No en tens ni idea.

He vist i aguantat durant anys com la vostra política (si, tu també pactares i n'ets còmplice) han arruïnat el país mentre feieu. Aquells que us avisaven erem "catastrofistes", "exagerats", mentre feieu malabars democràtics. Sabies perfectament que l'olla a pressió no aguantaria més.

Per això jo no estic indignat: estic rabiós.I som legió, perque som milers de pàries, oblidats, invisibles per vosaltres. Fins ara, que per fi ens em organitzat baix una sola bandera. Ara ens haureu de sentir.

Valoració:0menosmas
Per Joan Miquel, fa mes de 12 anys

Antifeixista(?). Me pareix que les imatges d'ahir de youtube.com i no les de les tv's generalistes eren prou clares per saber qui són els delinqüents.

Valoració:-3menosmas
Per Antifeixista, fa mes de 12 anys

Totalment d'acord. Els indignats no s'han de limitar a "desmarcar-se" de les accions violentes, sinó que han de col·laborar en foragitar els delinqüents. No ho han fet i, per tant, són còmplices actius de la barrabassada. D'altra banda, les propostes que han fet fins ara, són de signe FEIXISTA. El amteix eslògan de la concentració de la Ciutadella (aprovada per majoria dels acampats) era ATUREM EL PARLAMENT! És a dir, un acte clarament feixista. Qui són ells, un paell de centenars (milers si es vol) de persones per bloquejar la voluntat de milions de catalans? Tejero? Hitler? Franco?

Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente