nubes dispersas
  • Màx: 27°
  • Mín: 21°
27°

La tudadissa de les eleccions

La moda que s'ha instal·lat darrerament de convertir les campanyes electorals en festa grossa em sembla totalment desproporcionada. Els partits, més que demanar el vot i provar de convèncer els electors que la seva opció és la millor per ells sembla que els volen comprar amb sopars, dinars i regalets.

Això que ja no tendria justificació en una època de vaques grasses resulta gairebé insultant en temps de crisi. Mentre molts de ciutadans no disposen dels ingressos mínims per poder dur una vida digna, un bon grapat ha perdut la feina i, fins i tot, n'hi ha que han vist com els embargaven el pis per no haver pogut fer front a la hipoteca, fa pena veure aquesta tudadissa.

Algú em podrà dir que els partits poden fer el que vulguin amb els seus doblers i que, per tant, no hi podem fer res. Però, com a mínim, tenim dret a demanar-los més sensibilitat cap als ciutadans i més seny. I fins i tot no veig impossible que es pugui legislar un límit de despesa.

Per ventura és més greu la responsabilitat dels poders públics en permetre segons quines coses. Per exemple, per llei a les meses electorals hi ha d'haver tantes paperetes de cada un dels partits que es presenten com electors hi hagi. Fins aquí d'acord. Però després es permet als partits que enviïn paperetes pròpies a cada un dels ciutadans amb dret a vot. I, per afegitó, ens trobam que molts de candidats reparteixen sobres casa per casa, la qual cosa vol dir que sovint s'han imprès tres paperetes per votant i partit, quan és ben segur que només se'n podrà fer servir una. Això, a més a més de ser una altra tudadissa de doblers, és totalment antiecològic. Pensau en els milers d'arbres que s'hauran hagut de tallar per fer els milions de paperetes que no s'han fet servir en aquestes darreres eleccions municipals i autonòmiques.

Consider que això s'hauria de prohibir per llei. Les úniques paperetes que s'haurien d'imprimir haurien de ser les que hi hauria a les meses electorals. Qui vulgui votar un determinat partit, no cal que dugui els sobres de ca seva, que entri dins la cabina i triï la papereta que vulgui. D'aquesta manera s'estalviarien molts de doblers i molt de paper. Però, és que, a més a més, tendria un altre efecte positiu i és que augmentaria la legitimitat de les eleccions, perquè evitaria que qualcú hagi votat qui no volia. Efectivament, el sistema de dur els sobres preparats fa que hi pugui haver gent d'edat, de poc nivell cultural o amb alguna discapacitat a qui qualcú li prepari les paperetes i no voti allò que realment volia votar. De fet, en aquestes darreres eleccions es va destapar algun d'aquests casos.

Naturalment, encara es podria anar més enfora i suprimir de tot el paper. Hi ha hagut algunes experiències de votació electrònica a diversos llocs del món i amb diferents sistemes i han anat prou bé. La majoria utilitzen una pantalla tàctil i necessiten la presència de l'elector al col·legi electoral, però fins i tot hi ha experiències de votació remota a través d'internet. Aquests sistemes, a més a més de ser més ecològics, tenen l'avantatge que es pot evitar la feixuguesa del recompte manual i que els resultats se saben tot d'una que es tanquen els col·legis electorals.

M'agradaria que hom posàs fil a l'agulla i que en arribar les properes eleccions generals s'hagués fet qualque cosa per evitar aquesta tudadissa.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Gresca, fa mes de 12 anys

En aquestes contrades més vota qui fa més rots. La campanya consisteix en omplir les tripes. És el caciquisme contemporani el que s'imposa.

Valoració:1menosmas
Per Joan Capó, fa mes de 12 anys

Totalment d'acord.
Mentre hi hagi llistes tancades bastaria que hi hagués papers en blanc al col·legi electoral i l'elector posàs el nom del partit. O llistes amb els noms dels partits i que l'elector fés una creu.
Per altra banda, hauria de ser obligatori que els cartells de propaganda es retirassin totd'una: el dia de reflexió per exemple.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente