Pareix que s'ha acabat la situació de temps inestable que hem tengut durant bona part del juny. Ha arribat el temps d'esbrostar. Si heu fet empelts de vinya, convendrà suprimir-ne ara les arrels i els rebrots inútils. També s'esbrosten els xucladors dels fruiters. Llevar la brosta a les plantes ara és una feina més que necessària, després del que ha plogut. Especialment als ceps. Les tempestes també han esbrostat una mica pel seu compte, per altra part. Arribant l'estiu, s'ha de netejar de brossa, de branques i de mala herba. Desbrossar una mica evitarà incendis. Però tampoc convé provocar-los. No tot l'any es poden cremar restes vegetals. Hi ha dates i períodes que s'han de respectar.
LLUNA PLENA DE JUNY. La lluna plena del pròxim dia 15 significarà un canvi de temps. Serà a les 10 hores i 15 minuts del vespre. Hi haurà molta més feina per aturar la proliferació i creixement de les herbes i la mala herba, tot i que es faci la sega. Ja no es poden cremar rostolls, a causa de la calor i la poca humitat. Si això ho combinam amb les ratxes d'aire calent, pot ser molt perillós. En aquest cas, convé fer un munt de males herbes per cremar a l'hivern. A més ho farem en un lloc apartat d'arbres. Fins a les primeres pluges de tardor, res de res.
EL JUNY S'ENDUU LA CULPA. El temps plujós d'enguany ha provocat més verdor i pastura que l'any passat. En algunes ocasions les pastures tornen a brostar i cal fer un altre repàs abans de l'arribada de la calor pròpia de l'estiu. Les pluges caigudes hauran augmentat les reserves hídriques, pràcticament arreu, però han perjudicat els fruiters i els conreus de cereals. Les feines de la sega s'han vist retardades. La brotada d'herba invasora dificultarà la feina dins les vinyes i determinats cultius ho patiran, com els melons, especialment les varietats groc, verd i Gàl·lia o els albercocs canino i de galta roja. S'espera molta fruita clivellada i de regular qualitat.
PENTECOSTA I SANT ANTONI. Aquest diumenge és Pentecosta. El cinquantè dia després de Pasqua. La coneixen també com a Pasqua Granada. Antigament era la tercera festa més important, després de Pasqua i Nadal. El fons històric d'aquesta celebració es basa en la festa setmanal jueva anomenada Shavuot o festa de les setmanes. Lògicament, és una festa movible, ja que depèn del Diumenge de Resurrecció, que es realitza amb un càlcul lunar, cosa que dóna com a resultat una data variable cada any. La setmana comença amb Sant Antoni dels Albercocs, utilíssim per a trobar objectes perduts, per recuperar la salut aquells que l'han perduda i per a facilitar qualsevol desig. El celebren a Artà i l'invoquen els mariners i els nàufrags. Protegeix de lladres i és el patró del ram de la construcció, presoners, viatgers, concos i botiguers.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.