Què oferim?
Les revoltes en el món àrab han topat de morros amb la realitat d'uns sàtrapes que pretenen l'exemplaritat del crim per apagar-les. Europa, noquejada i sense nord, emet bones paraules mentre fa comptes sobre l'allau d'immigrants que poden crear i l'increment del preu del petroli. Ridícul, però normal. No hem sabut ni volgut fer bandera d'allò que ens defineix, la llibertat i l'estat solidari del benestar, i ens hem presentat en la resta del món calculadora en mà. Hem cregut que el nostre benestar depenia més de la complicitat amb dictadures, que afavorien sucosos negocis i repressives contencions, que del benestar del món que ens envolta.
Miserables comptables sense la grandesa d'exportar el nostre benestar, ara ens trobam enmig d'enlloc. La realpolitik basada en interessos econòmics ha erosionat el far social que érem i, de passada, l'orgull de ser-ho. És clar que l'estat social del benestar és un producte de la socialdemocràcia de postguerra i ara l'esperit dominant és el neoliberal que fa prevaler l'individu i renega del que és comunitari. Si hem d'oferir qualque cosa, convendria començar per saber el què.
També a Opinió
- Ha mort Manel Domenech, incansable lluitador per la Llibertat i la República
- Indignant: Les Illes Balears i el País Valencià es queden sense el nou canal en català de RTVE
- Damià Pons: «Sempre ha estat el teu amor a Mallorca i a la seva gent el motor que ha determinat les teves passes en el món de la política»
- La Marina de Llucmajor, sacrificada per un megapolígon industrial fotovoltaic
- Primer comiat a Manel Domènech
2 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
S'esperit neoliberal fa prevaler s'individu si aquest individu és un portentat
Tot el que preocupa a la cínica Europa del capital és si podran córrer els cotxes a Bahrein, si podran visitar les piràmides tranquil·lament, si milers d'africans arribaran a Lampedusa, o si s'encarirà el petroli amb els avalots contra els dictadors que sostenen les "democràcies occidentals". Si la gent passa fam, o si els obrers nordafricans fan vagues per millorar les condicions socials no forma part de les preocupacions europees.