Si és correcte, no ho toquis: aquesta és la màxima del bon corrector lingüístic. Com tots els gremis, però, el dels correctors lingüístics té professionals que no fan el que haurien de fer, que no es limiten a complir amb el seu deure -corregir els errors, eliminar errates o com a molt aclarir les confusions sintàctiques i semàntiques dels textos periodístics, literaris o del gènere que sigui que els han manat de revisar. Pitjor encara: n'hi ha que fins i tot canvien a la babalà algunes paraules i, per tant, també el sentit del que l'escriptor o el periodista en qüestió volia dir.
Naturalment, no tot es perd per la banda d'aquests correctors intervencionistes (una minoria dins el gremi, segur). És de suposar que, si a vegades a alguns correctors se'ls en va la mà, és perquè ja estan molt cansats d'haver de barallar-se amb textos de presumptes periodistes i escriptors que maltracten i destrossen la llengua amb què treballen perquè desconeixen gairebé completament les regles bàsiques del seu ofici.
¿Que quines són aquestes regles bàsiques? Molt senzill: les de l'ortografia i la gramàtica. Siguem clars: no n'hi ha prou que un periodista o un escriptor tengui bones idees, faci profunds, rigorosos i penetrants anàlisis de la realitat o vessi sobre la pàgina d'una novel·la o d'un poema la seva audàcia imaginativa o la seva extraordinària capacitat fabuladora. També ha de saber manejar -perdó per l'obvietat- les eines de la seva professió. Perquè, si bé és cert que la literatura i el periodisme són molt més que un exercici de pulcritud lingüística, també ho és que un domini solvent, eficaç i correcte de l'idioma suposa una garantia de qualitat, de claredat i ordre.
És cert que, pel que fa referència a aquest aspecte, la literatura catalana pot ser considerada una excepció. La situació de greu anormalitat que històricament ha patit la nostra llengua (bandejada de les escoles, prohibida o arraconada al carrer, sotmesa a un pertinaç intent d'extermini) fa que no es pugui jutjar amb la mateixa severitat un autor nascut en ple franquisme que un altre de nascut en plena transició o posteriorment.
Vull dir que els primers, voluntaristes que es forjaren en la intempèrie més cruel i més adversa, tenen excusa si no són capaços d'oferir uns textos ortogràficament nets i gramaticalment impecables. Els que hem nascut a finals dels 70 o més ençà, en canvi, no en tenim cap ni una, d'excusa. I, tanmateix, em fa l'efecte que no són pocs els que, a pesar d'haver estudiat en català a l'escola, no poden oferir -per peresa o per desinterès o per una pura incapacitat estructural- uns textos mínimament presentables. Segons el meu parer, els coneixements d'ortografia i de gramàtica haurien de ser un dels criteris a tenir en compte a l'hora de contractar un autor per a un diari, per exemple.
Tornem, però, a l'assumpte dels correctors. ¿Si no hi hagués tants escriptors maldestres en l'ús del seu instrument laboral, els correctors intervencionistes farien tan sols allò que els pertoca, no s'extralimitarien en les seves funcions, no canviarien el que ja és correcte per allò que, segons ells, és més correcte encara, no ficarien la pota refent uns textos que, es miri com es miri, ells només cobren per revisar, per polir, per netejar? La veritat, no ho crec.
La meva experiència em diu que hi ha correctors a qui res no els agrada més que fotre cullerada en un plat cuinat laboriosament per algú altre. Fotre-hi cullerada, a més, sense pensar dues vegades si la correcció que estan a punt de dur a terme té una raó de ser, més enllà de les seves manies personals. Hi ha més d'un corrector que sembla que no sap que corregir vol dir eliminar errors, no tocar els nassos.
Els crims del corrector intervencionista
Comenta
Normes d'ús
Avís legal» El contingut dels comentaris és l'opinió dels usuaris o internautes, no de dbalears.cat
» No és permès escriure-hi comentaris contraris a les lleis, injuriosos, il·lícits o lesius a tercers
» dbalears.cat es reserva el dret d'eliminar qualsevol comentari inapropiat.
Recordi que vostè és responsable de tot allò que escriu i que es revelaran a les autoritats públiques competents i als tribunals les dades que siguin requerides legalment (nom, e-mail i IP del seu ordinador, com també informació accessible a través dels sistemes).
Comentaris
M'agradaria que la persona que empra el pseudònim de Larsson ens digués per què el senyor Pons no es criu bé, quines errades d'estil o gramaticals li troba. I, si s'hi atreveix, que ens faci una demostració del que és escriure bé. No confongueu el què amb el com, que no t'agradi què diu algú no te res a veure amb com ho diu. Són dues coses totalment diferents.
El meu comentari no serà tan àcid i corrosiu com els que he llegit. crec que té tota la raó del món i que els correctors hem de fer la feina de corregir el que està malament i no afegir i llevar al nostre gust. L'estil de l'escriptor és el seu, si és espantós, carregat, recercat o finíssim, els correctors no hi hem de fer res.
Però voldria girar la truita: què passa amb els correctors quan feim una feinada de dies (sense mutilar el text i respectant l'estil infumable de l'autor) i se la passen pel forro perquè l'autor no vol que li "toquin" el text (confonent correcció amb intervenció) i surt un llibre institucional ple de faltes de nivell B? És normal pagar un corrector perquè corregeixi i permetre que es publiqui un llibre mal escrit amb els doblers públics?
Fa molts anys em corregiren un "ja tenim la Seu plena d'ous" per un "ja tenim la Seu carregada d'ous". Feia falta?
La veritat és que més que un article d'opinió pareix una pixerada fora de test. Se veu que n'hi han feta qualcuna, els correctors...
Cal dir que de la mateixa manera que el gremi dels escriptors es carrega el dels correctors, aquest darrer es carrega el primer també sense contemplacions. Deu ser que, de dolents i de superbs, n'hi ha a part i a banda.
A més d'un reaccionari irrecuperable, ara resulta que aquest opinador discret també és un superb. Si no fos pels correctors, els seus escrits encara serien pitjors del que són. Per què no deixa d'escriure?
Es correctors des 'Diari de Balears' són un exemple d'això que denuncia en Pere Antoni Pons. Els ha retratats!