Retallades de benestar

TW
6

Seguit seguit, parlam de les implicacions i conseqüències de la crisi econòmica. Voldria no haver de reincidir-hi, però l'actualitat i la realitat, ens agradi o no, són les que són. Bé, la crisi, entre moltes d'altres coses, ha provocat una molt important reducció dels ingressos dels poders públics: si baixa l'activitat econòmica, també minven els ingressos, perquè la majoria de tributs estan relacionats i graven l'activitat. Aquesta reducció d'ingressos, a la vegada, ha provocat que es posin en qüestió moltes de les despeses, és a dir, que es posi en qüestió la sostenibilitat del sistema. L'estat de benestar del qual ens hem dotat requereix una important despesa pública; donar educació, salut, pensions, serveis socials..., de manera universal i gratuïta, no és precisament barat. Són molts els que afirmen que determinades mesures adoptades per lluitar contra la crisi, per retallar el dèficit públic, el que fan és desmantellar aquesta conquesta que anomenam estat de benestar.

Els que això afirmen estan totalment desorientats perquè veuen com els seus, els socialdemòcrates, allà on governen adopten aquestes mesures que hem qualificat de desmantellament. Jo, que tendesc a ser ben pensat i que no tenc una teoria conspirativa de la vida, tenc la sensació que com tants altres pics el problema és que hi ha molt d'apriorisme ideològic i que no es vol veure l'enorme bosc que tenim al davant. M'intentaré explicar. Som de l'opinió que moltes mesures que s'estan proposant i debatent precisament el que cerquen és el manteniment i donar continuïtat a l'estat del benestar, el que cerquen és evitar la fallida; no és cap atac, sinó una defensa. Ens podem pensar que la cartera de serveis i la despesa és il·limitada, però les coses no van per aquí. També ens podem pensar que les multinacionals i la pèrfida dreta intenta acabar amb les cobertures de les classes desfavorides per incrementar els seus guanys i els seus comptes de resultats. Això, però, em pareix que és pur estereotip progre. Allò cert és que Europa té problemes de competitivitat, problemes que en part vénen derivats d'una pressió fiscal forta i d'uns costos de producció per raons públiques importants; es pot plantejar apujar encara més aquesta pressió fiscal però a la llarga i, en general, això ens farà manco competitius i, per tant, acabarem recaptant manco i, per tant...

Tot això és evident que està ple de matisos i de puntualitzacions, però en la meva opinió en general les coses són així. Si a tot això hi afegim l'envelliment de la població i la immigració, pens que la conclusió és òbvia: o es fan reformes per mantenir l'essència, evitar l'abús i guanyar eficiència, o això fa un pet. Aquesta cultura de nou ric en què tot ens ho podíem permetre s'ha de modificar radicalment. Si ara toca que tothom s'estrenyi el cinturó perquè els recursos disponibles han caigut en picat, tant en el sector privat com en el públic, no ens podem pensar que això no afectarà en cap cas i en absolut una gran part del pastís de la despesa pública. Tenc la impressió que no volem ser conscients, perquè és incòmode, de la greu situació que travessam. Tanmateix, no podem amagar el cap davall terra. Hem de ser valents, primer dient les coses com són i, segon, donant solucions. O ens movem o la casa s'esbuca per runa, no sé si imminent però pròxima. Em pareix molt més honest agafar el bou per les banyes que anar fent grans declaracions en defensa de l'estat de benestar i mentre el govern d'esquerres que defenses no pot ni pagar els medicaments als apotecaris. Més que retòrica, necessitam possibilisme, encara que el possibilisme molt sovint sigui avorrit, trist i gris.