"El túnel pel quan avançaven s'eixamplava a cada punt, introduint-los en un immens món soterrani, moltes milles per dessota de l'escorça del planeta Mongo. Flash podia veure al seu entorn i fins a un cert punt que els elements radioactius de la roca emetien una llum espectral i fosforescent; a la banda oposada de la fantàstica gruta, l'ominosa resplendor indicava que un oceà de lava bullent difonia calor i llum. Era una escena digna de l'infern de Dante. La volta del sostre s'arquejava moltes milles per damunt dels seus caps i, atesa la feblesa del reflex de la lava en la distància, Flash imaginà que aquell oceà bullent es trobava a poques milles. Els guàrdies el dugueren per un camí rústicament traçat i de sobte va veure que s'apropaven a una ciutat aixecada en les profunditats del planeta. Els grups de cavernícoles es feien més i més freqüents, i alhora resultaven més nombrosos els habitatges ombrius i sense finestres, excavades en la roca volcànica.
Aleshores es trobaren al davant d'una gran població. El camí s'havia convertit en un carrer perfectament pavimentat, pel qual marxaven els pàl·lids guerrers del món soterrani. Pertot arreu es veien immenses estructures de basalt que convergien cap a una immensa cúpula. Finalment, arribaren a una gran plaça situada en el centre mateix d'aquella urbs. Els presoners foren ràpidament conduïts a través de la multitud d'espectrals cavernícoles que s'apinyaven en aquella plaça, a un immens palau, que feia veure molt petits els edificis que l'envoltaven. En arribar a una gegantina sala, fosca com un calabós de la Terra, foren brutalment posats dret i els llevaren del damunt les xarxes i fermalls. Allà, asseguda, sobre un feixuc tron de basalt el respatller del qual s'alçava molts metres per damunt dels caps, hi havia una figura dominant i amenaçadora...".
Heus aquí un fragment de la novel·la, gènere pulp-book, titulada A les cavernes de Mongo, l'autor de la qual és Alex Raymond, el pare del personatge de ficció Flash Gordon. Aquest heroi de relat d'aventures el gener de 1929, de la mà del guionista i dibuixant esmentat i de la mà del United Feature Syndicate, començà en forma de còmic, però aconseguí tant d'èxit que es va fer servir igualment en el cinema, la ràdio i la novel·la. Si els films apareixen com un concurs de disfresses i cartró pedra, paraules grans i escenaris petits, la novel·la se'ns presenta fluixa de llenguatge i limitada imaginació descriptiva. No així els dibuixos dels còmics, que són esplèndids.
Alex Raymond (Alexander Guillespie Raymond) nasqué a New Rochelle, Nova York, el 1909. Morí en accident automobilístic el 1956. Entre una data i l'altra hi ha el crac de Wall Street, quan ell era agent de borsa, i la Segona Guerra Mundial, quan vestí a la campanya del Pacífic l'uniforme de capità del cos de marines, i també una carrera meteòrica d'autor de còmics universalment reconegut i celebrat.
Neix Flash Gordon (1929)
Comenta
Normes d'ús
Avís legal» El contingut dels comentaris és l'opinió dels usuaris o internautes, no de dbalears.cat
» No és permès escriure-hi comentaris contraris a les lleis, injuriosos, il·lícits o lesius a tercers
» dbalears.cat es reserva el dret d'eliminar qualsevol comentari inapropiat.
Recordi que vostè és responsable de tot allò que escriu i que es revelaran a les autoritats públiques competents i als tribunals les dades que siguin requerides legalment (nom, e-mail i IP del seu ordinador, com també informació accessible a través dels sistemes).
Comentaris
El mèrit de les narracions que transcorren en un seguit, generalment llarg, de vinyetes amb dibuixos em sembla que encara no ha estat degudament valorat. Generalment surten de la col·laboració d'un guionista i un dibuixant, i si el reduït equip és prou bo, el resultat pot ésser magnífic. Ja sé que hi ha un sector bastant nombrós d'admiradors d'aqueix art, i que se'n fan estudis ben seriosos, però probablement no gaudeix encara del reconeixement cultural que es mereix.
Sí, Ara ho veig, es "tebeos" eren molt mal vistos quan era jovenet però jo no en deixava de mirar