algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
16°

Creixement i esquerra

El conseller d'Economia, Carles Manera, deia just abans de les passades festes d'hivern que el "nou model" de creixement de l'economia balear no podia "menystenir" l'actual, o sigui el de sempre durant les darreres dècades, com és el "turisme de masses". Possiblement Manera ho tengui clar. Tanmateix, a la resta del seu partit i de tota l'esquerra en general el que hi ha és un enorme bullit amb això de combinar progressisme i creixement econòmic.
Ja estam que l'únic que interessa a tothom és tenir el poder i que per tant és perdre el temps esperar que l'esquerra dediqui un cert temps a reflexionar sobre quin model de creixement vol -actualment no en té cap perquè en té tants com dirigents polítics existeixen- i si és factible que els ciutadans l'entenguin i l'acceptin. Si no, qualsevol victòria política serà sempre com han estat les de 1999 i 2007, purament conjunturals i sense cap capacitat de canviar res substancial, perquè res no s'ha canviat, en essència, ni canviarà mai. Però si l'esquerra cregués en el que diu -ni que fos mínimament- s'ho hauria de plantejar, això de la reflexió. Naturalment no ho farà perquè tant li és. No creu en res. Però ja dic, si hi cregués, en quelcom, no estaria de més que s'ho repensàs.
Durant molts anys i encara ara hem sentit part de l'esquerra lloar el model de creixement menorquí com a exemple per a la resta. Creixement? Menorca pateix una crisi estructural brutal que corca tota possibilitat de creixement present o futur. No importa gaire perquè l'enorme taxa de funcionaris -l'Illa deu ser el territori mundial amb més cobradors públics per metre quadrat- funciona com una assegurança davant de l'economia real. No la necessiten, a aquesta. Ja tenen els pressupostos públics. Però allò que funciona, d'aquella manera, a l'Illa, que és com un poble gran, no pot servir per a territoris majors. Realment això pot ser un "model" de (no) creixement?
Per ventura ho és, el model desitjat pels esquerrans. No debades, i com a parèntesi, molts dirigents esquerrans són funcionaris: explicaria això la seva absoluta manca de contaminació per part de la realitat? Una realitat que ens indica -tal com posava de manifest recentment l'Institut Nacional d'Estadística- que entre l'1 de gener de 2000 i el 31 de desembre de 2009 el creixement econòmic balear, un 1,64%, ha estat dels més baixos de tot el país, bastant per baix de la mitjana nacional, que ha estat del 2,38%. D'acord, només és una dada relativa i sense d'altres de poc ens serveix. Però alerta, a la dècada anterior érem líders en creixement. Hi ha d'haver alguna raó domèstica. L'esquerra ha governat 6 dels 10 anys. Hi pot tenir alguna cosa a veure? Si més no pagaria la pena reflexionar-hi, per intentar cercar honestament solucions ideològiques per a un model de creixement que no sigui el de la dreta però que sigui, com el de la dreta, factible i, sobretot, que el ciutadà mitjà el tengui per tangible. Que el ciutadà no es vegi condemnat, com fins ara, a pensar que quan l'esquerra governa la crisi econòmica està assegurada, perquè les receptes progressistes només són apostes de saló que valen per a funcionaris però no per al món econòmic real. Parlar-ne, reflexionar-hi, pensar-hi... per esvair bubotes que estan més que justificades a la vista dels desastres que han demostrat ser els successius governs progressistes.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan de Balàfia, fa mes de 13 anys

Anava a posar-te una maneta positiva, Tomeu, però no m'ha agradat es final des teu comentari, em sap greu

Valoració:1menosmas
Per Tomeu, fa mes de 13 anys

Pobre Miguel Pajares, a qui ara li fugen immigrants amb el guster que passava de dir fins fa dos dies que l'augment d'immigracio seria infinit a Balears. Si no se compleixen les seves "profecies" no podrà continuar la seva campanya espanyolista d'escampar sentiment de minoria i moral de derrota entre els mallorquins que resistim contra la maleïda colonització forasteroespanyola. Què ens dirà ara el pobre Pajares davant el reembarcament de forasters, sudacas, moros, gitanos i negres? Ha, ha, ha!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente