nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín: 11°
13°

Pels Reis, el temps creix i el fred neix

Són a punt d'arribar els Reis de l'Orient en cavalcada. Representen el tancament de les festes de Nadal. Un any més l'atlotea s'aplegarà per les places i carrers on ha de passar la comitiva. Molt han canviat les coses. Per a molta gent signifiquen regals i doblers gastats, però de cada any sembla que perdin partidaris en favor del Pare Noel, l'home vestit de vermell, el qual avui ja els ha pres la davantera. Deuen quedar ben poques famílies a les Illes que segueixin el costum tradicional de posar les sabates -i sovint una mica de menjar per als camells i cavalls- al balcó o a la finestra perquè Ses Majestats hi deixin els regals. Actualment la festa consisteix, més o menys pertot, a anar els més menuts a esperar-los pel camí.

FESTA IL·LUSIONADORA. Per als infants, sobre tot, que estan convençuts que els Reis d'Orient són els que duen les juguetes. L'acte de posar les sabates a la finestra o al balcó antigament era emocionant per a la gent menuda. Alguna cançó cantaven els nins més grans, que ja no creien en aquestes coses: "·ls Reis de l'Orient | duen coses a la gent; | quan els Reis hauran passat, | seran les mares d'amagat". Perquè els reis quedassin contents -posant més coses a les sabates- s'acostumava a deixar un plat amb aigua per abeurar els cavalls o camells, o palla i garrofes o gra per als seus animals. La nit dels Reis s'havia de procurar que els infants anassin a dormir relativament prest. Si no, aquests no deixaven res.

LA TRADICIÓ CANVIA. Els regals han variat amb el temps. Primer eren bàsicament pilotes de pedaç, una baldufa, cavalls de cartró, un cavall amb un carro, flabiols, pepes de cartró, calcetins, material escolar i llepolies. També era costum que duguessin qualque enganyifa com pedres, un tros de ràvec, carbó o serradís. Avui hi ha una tendència a fer servir els Reis per a fer presents de més envergadura. Fins i tot automòbils reials arriben amb la reial carrossa. Per cert, no convé oblidar que el rei blanc (Melcior) és a qui podeu invocar perquè no vos surtin cabells blancs.

PELS REIS, UNA PASSA DE VELLS. Avui a la nit es produirà un fet astronòmic destacable: la màxima activitat de la pluja d'estrelles Quadràntides, una de les més intenses de l'any, juntament amb les Perseides d'agost i les Gemínides de desembre. La lluna nova de dimarts, dia 4, a les 10 hores i 4 minuts del matí ens durà les primeres calmes de gener i un eclipsi parcial de sol, l'únic d'enguany que serà visible a les Illes. Es començarà a veure just després de les 8 hores del matí. El dia s'allarga i creix una passa de vell. Diu el refrany que "pels Reis, ase és qui no ho coneix· que ha crescut el dia. Resta molt de fred per arribar.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.