algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
14°

Les noves lleis de les Índies (1542)

"Nosaltres ordenam i manam que d'aquí en endavant per cap causa de guerra ni cap altra, encara que sia per causa de rebel·lió, rescat o altre esdeveniment, no es pugui convertir cap indi en esclau, puix que han d'esser tractats com a vassalls nostres de la Corona de Castella... I com hem manat que de cap manera es puguin esclavitzar els indis, ni aquells que fins ara s'hi han fet contra tot dret i raó i contra les Provisions i Instruccions donades, ordenam i manam que les Audiències, tot fent comparèixer les parts del litigi, de forma sumària i breu, coneguda la veritat, els posaran en llibertat cas de no mostrar, les persones que els tenen per esclaus, el títol de com els tenen i posseeixen legítimament.

Perquè a manca de persones que demanin el que hem dit, els indis no quedin en situació d'esclaus injustament i manam, per això, que les Audiències posin persones que facin un seguiment dels indis que es troben en aquesta causa, i es paguin penes de Càmera i sien homes de confiança i diligència. Nosaltres, així mateix, manam que sobre el fet de carregar els indis amb feines feixugues, les Audiències prestin especial vigilància que això no passi. O en el cas que això en alguns indrets sigui imprescindible, s'ha de fer de tal manera que la càrrega immoderada no sia perill de vida, salut i conservació dels esmentats indis; i contra la voluntat d'aquests i sense pegar-los, de manera que es castigarà molt greument el que el contrari del que manam fes. I amb tot això no hi ha d'haver cap mena de favoritisme per respecte a persona alguna".

Curiós document que vendria a consagrar la llibertat dels indis. És clar que quasi tot restava en el paper i l'abús dels colonitzadors no s'aturà amb la publicació d'aquelles disposicions. Bona part de la culpa era deguda a la mineria, la font de riquesa que més fomentava la mateixa Corona, explotacions intensives, i si les mines d'or de les Antilles resultaven de molt poca significació, no així les que es descobriren a Mèxic i al Perú, i més nombroses encara foren les d'argent localitzades a Zacatecas, Guanajuato, Castrovirreina i Potosí. Bartolomé de Medina inventà un procediment d'extracció de la plata per amalgamació amb el metall que deien azogue, de l'àrab azàuc, de manera que el que produïen les mines es multiplicà més i més. També empraren aquella superexplotada mà d'obra les mines de mercuri de Huancavelica. En resum, i com deien els comentaristes d'aquella època, es tractava d'un autèntic riu de metalls preciosos i que pertanyien quasi sempre a l'Estat, i només eren concedides algunes d'aquelles explotacions a particulars a títol d'excepció.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.