algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.72°
16°

AENA com a problema

Algunes informacions aparegudes recentment a la premsa haurien d'excitar aquesta capacitat d'indignació que altres pics he comentat que ens manca excessivament als ciutadans de les Illes Balears. Estic pensant en informacions com la reflectida en l'informe del Consell Econòmic i Social, que constata que les Balears són la comunitat, el territori, la nacionalitat o la regió, com vulgueu, amb una pressió fiscal per càpita més elevada. Els nostres ciutadans i les nostres empreses són els que pateixen una pressió fiscal més alta i els que pateixen un drenatge o balança fiscal més negatius -el 14% del nostre producte interior brut se'n va mar enllà per no tornar-, i resulta que tenim un Govern que fonamenta la seva política en apujar encara més els imposts, potser per veure si minva encara més la nostra competitivitat.

La informació, però, que volia comentar de manera una mica més detallada, és la relativa a les taxes aeroportuàries. El Govern central proposa i elabora un projecte de pressuposts en què les taxes aeroportuàries pugen, una pujada que és evident que ens fa perdre competitivitat i que Exceltur va calcular que suposaria un descens d'1.200.000 turistes a tot l'Estat. Mentre el nostre Govern es queixava amb la boca petita, la proposta i el projecte anaven cap endavant. Ara, quan Coalició Canària vincula els seus vots als pressuposts al fet que aquesta pujada no els afecti, tenim la gran oportunitat de fer extensible la mesura aquí. Què vol dir, això? Vol dir que ni Govern amic ni òsties, aquí ens n'hem salvat perquè els nacionalistes han posat seny i el greuge comparatiu era inassumible. Es dirà el que es vulgui, però, si els canaris no haguessin mogut peça, la pujada de taxes hagués anat endavant.

La qüestió més important, tanmateix, és el per què. La qüestió és per què una economia turística com la de les Illes Balears o com la de les Canàries ha de veure perjudicada la seva capacitat de competir per una mesura tributària. I la resposta, almanco en part, és el model centralista i desfasat d'AENA. El Govern central té una entitat anomenada AENA que gestiona gairebé tots els aeroports de l'Estat. La idea és que AENA s'ha d'autofinançar, els aeroports amb benefici han d'eixugar les pèrdues dels aeroports deficitaris. Com que AENA va perdre l'any passat uns 350 milions d'euros, el que es fa és intentar apujar els ingressos; i d'aquí, en part, l'increment de taxes aeroportuàries. Dit d'una altra manera, les autopistes de l'Estat i els trens d'alta velocitat es paguen amb els recursos ordinaris recollits via imposts; en canvi, els territoris insulars no es beneficien d'aquestes multimilionàries inversions i, a més a més, han de veure com se'ls resta competitivitat perquè la gestió aeroportuària respon a uns altres criteris, entre els quals destaca aquest de l'autofinançament.

Tot plegat em pareix un escàndol. El model AENA perjudica la nostra economia, el nostre sistema productiu i el nostre turisme, més clar que l'aigua. El model AENA és un monopoli estatal que impedeix una cosa tan europea com és la lliure competència entre aeroports i com és la flexibilitat i l'adaptabilitat. Pens que no ens hem de cansar de posar en evidència la injustícia i les greus conseqüències d'aquest model aeroportuari. Encara que pugui ser reiteratiu, la nostra capacitat d'indignació s'ha de continuar disparant i deixondint davant les noves envestides d'un estat de coses que ens fa competir, en un món cada vegada més exigent i més plural, amb una cama fermada. Si el nacionalisme, el mallorquinisme o el regionalisme, digueu-li com vulgueu, té sentit, és, en bona mesura, per fets com aquest.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Visca Mallorca Nostra, fa mes de 13 anys
......... Sr.Meliá cada día m'egrada mes
Valoració:8menosmas
Per Toni, fa mes de 13 anys
Personalment no em conform només amb la cogestió aeroportuària. L'aeroport de Palma, així com el port, hauria de ser gestionat íntegrament pels Mallorquins. Sobre tot pel que fa a l'entrada d'indocumentats. Tant el PSOE com el PP ham demostrat la seva incompetència.
Valoració:12menosmas
Per Pau, fa mes de 13 anys
Senyor Melià, el dia que UM aconsegueixi dur a terme el model de cogestió aeroportuària, sigui gràcies a CIU o a qui sigui, treuran 7 o 8 diputats al parlament balear. Així que ànims
Valoració:14menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente