algo de nubes
  • Màx: 20.6°
  • Mín: 12.63°
15°

Encara hi som a temps

El Diari de Balears d'ahir ens explicava que Gabriel Huguet, al seu discurs de reelecció, tornava a fer una crida a la unió dels nacionalistes d'esquerra de cara a les properes eleccions autonòmiques i municipals. No sé per quines cinc-centes no ha de poder ser, quan les diferències ideològiques entre les distintes opcions, és a dir, el PSM, Entesa per Mallorca i Esquerra Republicana, són mínimes i les estratègiques s'han minimitzat molt. Cal recordar que l'aparició d'Entesa va ser una geniada per la caparrudesa d'una part del PSM que va prioritzar l'acostament a Esquerra Unida per davant de potenciar la cohesió interna. Però això és aigua passada. Una vegada els dirigents actuals del PSM han romput amb Esquerra Unida, la qual cosa vendria a ser una forma tàcita de dir que al seu moment es varen equivocar, semblava que hauria desaparescut el principal entrebanc pel retorn dels fills pròdigs. Però, inexplicablement, la cosa no ha anat així com hauria d'haver anat segons els camins de la lògica. Les condicions que posa un sempre són inacceptables per l'altre. Per l'estil d'allò que ha succeït al Principat entre ERC, Solidaritat Catalana i Reagrupament, que tampoc no han estat capaços de posar-se d'acord. Increïble.
Com que no conec la lletra petita de les converses que han tengut lloc entre les tres formacions ni tenc ni idea dels debats interns que s'han produït sobre aquest tema al si de cadascuna de les cúpules directives dels tres partits, no hi ha manera que pugui desllorigar el perquè de tot plegat, però vist des de fora em fa la sensació que aquí pràcticament no hi ha motius ideològics i ben pocs d'estratègics, però sí que hi ha rancúnies acumulades per part dels uns i dels altres. Les negociacions fallides per fer una gran coalició nacionalista per a les darreres eleccions europees varen crear molta frustració a uns i altres. Ningú vol tenir la culpa d'aquell fracàs i, com que tothom suposa que el culpable fou l'altre, ara és l'hora de tornar-li la pilota. És una estratègia suïcida. La base sociològica del nacionalisme d'esquerres és la que és. Hi ha un espai que ben bé pot arribar al quinze o al setze per cent dels vots si s'ofereix als votants allò que desitgen, però no hi ha espai per a tres ofertes diferents. Pensau que a Mallorca, si no s'arriba al cinc per cent dels vots, no s'obté representació. Si es presenten per separat, per una banda el PSM amb la formació que surti de la fusió entre els Verds i Iniciativa d'Esquerres, per una altra Entesa i per l'altra ERC, és ben probable que només els primers obtenguin representació, la qual cosa faria que tots els vots obtinguts pels altres dos partits, que no és cap animalada pensar que es poden acostar bastant al cinc per cent, es perdrien inexorablement. Això podria significar un o, fins i tot, dos diputats menys dels que es podrien aconseguir tots plegats. I aquests dos diputats podrien ser claus a l'hora de formar majoria al Parlament. Cal pensar que aquí qui ha guanyat les eleccions sempre ho ha fet per molt poc. Un diputat més o menys pot significar estar al poder o estar a l'oposició. I tal com es presenta aquesta vegada el Partit Popular, amb una bel·ligerància total contra tot allò que és l'essència del nacionalisme progressista, no és hora d'anar de verbes. Cal posar fil a l'agulla, deixar-se de personalismes, cedir un poc per hom i fer pinya.
Encara hi som a temps.
Professor

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Brigadista, fa mes de 13 anys
Jo votaré Esquerra, els únics amb objectius. Pel que ha fet aquest pacte pel país millor no fer res
Valoració:1menosmas
Per Contra la dictadura del mercat, fa mes de 13 anys
Jo, personalment, vull un govern democràtic valent que eviti que em governi el mercat. Potser me n'hauré d'anar a un altre país, però.
Valoració:-2menosmas
Per Estalviem-nos els governs, fa mes de 13 anys
Si ens governen els mercats, per a què volem governs ?
Valoració:2menosmas
Per Romeu, fa mes de 13 anys
Pens que ERC i Entesa hi són a temps de fer una bona coalició, i potser es podrien aplegar amb UM i els escindits del PP per fer un gran front nacional.
Valoració:4menosmas
Per Encara hi som a temps, fa mes de 13 anys
Per la unitat de l'esquerra nacionalista, adheriu-vos al manifest:

http://www.perunaveupropia.cat/

També ens podeu trobar al facebook
Valoració:14menosmas
Per Joan, fa mes de 13 anys
Quin benefici ha fer ERC al país Valencià? La radicalització de l'espanyolisme i la traveta al nacionalisme valencià. A Balears passarà el mateix. A Catalunya veurem avançar Ciutadants en comptes de l'independentisme gracies a Laporta i Carretero. El Psm, amb tots els seus defectes, era la casa on poder tenir el nacionalisme un poc de presència, ERC li ha fet molt de mal, perquè per tenir el 2% del vots tot i els doblers que reben del Principat no calia tant esforç. I d'Entesa? Quin pajaro en Jaume Sansó, que nolia amollar la cadira de vilafranca, i en Biel Huguet, vaja un altre. Si jo fos del psm aniria sol, per morir, millor fer-ho així
Valoració:-20menosmas
Per Lluis, fa mes de 13 anys
Jo som independentista i no pens votar a cap ni una de les opcions , es diguin Entesa, PSM, ERC o UM. No els vull ni junts, ni separats, perquè són iguals de dolents.
Valoració:-17menosmas
Per fogater, fa mes de 13 anys
"Cal recordar que l'aparició d'Entesa va ser una geniada per la caparrudesa d'una part del PSM que va prioritzar l'acostament a Esquerra Unida per davant de potenciar la cohesió interna."
Uns geniüts i els altres caparruts, i què vols?
Per cert, ni de conya Entesa+ERC s'acosten al 5%.
I finalment: les raons són sobretot estratègiques, deixa't estar de personalismes. PSM: catalanisme d'esquerres a Mallorca; Entesa: catalanisme interclassista a Mallorca; ERC: catalanisme a seques.
Valoració:4menosmas
Per Qualcú té un poc de seny, fa mes de 13 anys
La incapacitat del PSM per veure que no va bé és antològica. Perden vots, perden militants, perden agrupacions, perden matèria gris... qualque cosa no deu anar bé, no???

el principal fonament són els 34 anys d'història??!!! és vera, és important, però això no és suficient. Quants dels que féren història, i a més recent, no ja hi són??? qui els substitueixen, 4 verds, i 12 d'esquerra alternativa???

No anau bé
Valoració:9menosmas
Per Pau Genestra, fa mes de 13 anys
Respecte a les diferències entre PSM, ERC i Entesa, només ni ha una i és la que ens ha enfrontat sempre: l'estratègica.
I mentre hi hagi unes minories que vulguin imposar les seves estratègies particulars obviant que estan en minoria i que no tenen més raó que els altres, aleshores dic, no hi ha res que fer, i val més deixar-los fer a un costat i seguint empenyent el carro cap endavant, que empenyent-lo de costat l'arribarem a trabucar... i ja és prou feixuc com per posar-li entrebancs.
Valoració:-7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente