algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
14°

Els símptomes i la malaltia

Voldria dir, per començar, dues coses. La primera és que som, de formació, metge i sé -o hauria de saber- distingir el que és un accident del que és un símptoma. La segona cosa és que tenc la sort de dedicar bona part del meu lleure al mateix objectiu que tenc en la meva feina: intentar comprendre el que han dit o escrit uns altres. Conscient de les meves poques forces naturals, manllev, amb aquesta finalitat i sense cap escrúpol, idees a autors que admir.

Aquesta voluntat d'entendre ha tengut, aquests dies passats, un repte difícil de superar. L'han causat o provocat les sorprenents declaracions del màxim dirigent del Partit Conservador, que ha afirmat l'existència d'una llengua "baleà" que ens agermana, als mallorquins, amb els ciutadans de les altres illes i que ens diferencia clarament dels nostres falsament suposats germans de llengua que viuen a la Península. La llengua baleà seria, idò, distinta de la catalana i no hauria d'incloure -JR Bauzá les considera imposicions foranes- paraules com barret o got, per molt que a Menorca siguin habituals o que Ramon Llull hagués posat, la segona, en els seus escrits.

La solució que proposa l'apotecari i polític per organitzar l'ensenyament és considerada igualment pels meus col·legues especialistes en pedagogia una autèntica barbaritat. Quan repassava les "idees" sorgides del cap del President del PP, no vaig poder oblidar la meva condició de metge que esmentava al principi i vaig creure que les dites declaracions eren quelcom més que un error o una ficada de pota: eren un símptoma que delatava l'existència d'una malaltia crònica i darrerament aguditzada.

I aquí es despertà la ferma voluntat de comprensió que substituí ràpidament el meu inicial astorament. Com és possible -em vaig demanar- que aquestes paraules tan atrevides -tan descarades- hagin sorgit d'un home que té i haurà de tenir, probablement, una encara més elevada responsabilitat política? A quin mestre em toca acudir perquè m'ajudi ara a comprendre el que a primera vista em sembla incomprensible? He mirat de trobar resposta en la meva àrea professional, la Història del Pensament Científic i, especialment, en els estudis que analitzen l'heterodòxia científica reixida, és a dir, algunes idees o hipòtesis que en el seu moment s'oposaren a l'opinió de la Universitat i a la de l'Acadèmia i que, al final, resultà que eren vera.

És el cas conegut de les que confegiren homes com Paracels, Galileu i Darwin. Podrien formar part, els dos màxims dirigents del PP, d'aquest selecte grup de revolucionaris científics que feren canviar completament la nostra concepció del món? Aviat, tanmateix, vaig abandonar el dubte i el neguit. Ho vaig aconseguir perquè vaig recordar que Paracels, Galileu i Darwin eren uns grans i reconeguts experts en la ciència acadèmica del seu camp: la química, la física i les ciències naturals, respectivament. Vaig pensar que la història no registra, en realitat, cap revolucionari científic que hagi fet la seva proposta des de la ignorància de la matèria o des de l'analfabetisme.

Crec que no err si dic, de la manera més dolça que sabré, que tenc el convenciment que ni el senyor Bauzà ni el senyor Delgado, el seu alter ego, s'hi han cremat les celles, estudiant filologia o pedagogia. Si la Història de la Ciència no m'ajudava a respondre a la pregunta que m'havia formulada -com és possible tanta ignorància i tant d'atreviment?-, vaig pensar que em conveia demanar auxili al meu vell amic Carles Marx.

Ben aviat vaig cogitar que, probablement, Don Carles em diria, a cau d'orella, que és possible que es tracti d'un cas de desclassament social dels qui, en ascendir de nivell social i lingüístic, menyspreen la llengua i la classe d'on provenen. Però les possibles explicacions marxistes constitueixen, avui dia, un autèntic anacronisme. No era probablement el camí més adient. La darrera possibilitat era acudir a Freud i intentar utilitzar allò de l'autoodi. Però, si Marx ja és anacrònic, Freud és -em diuen els meus amics psiquiatres- prediluvià.

I si no he trobat ajuda ni en Kuhn, ni en Popper, ni en Marx, ni en Freud, qui em pot donar una mà per intentar comprendre i explicar-me a mi mateix com ha estat possible tanta frivolitat en boca d'un alt dirigent? A quina malaltia correspon aquest símptoma d'exhibir voluntàriament tanta ignorància? Help!

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Unha aperta, fa mes de 13 anys
Lo cierto es que se preocupan ustedes por nimiedades cuando hay cosas verdaderamente importantes hoy en día en que hacerlo. Vamos, es que hasta los piratas se escarranchan de la risa de todos nosotros por aquello de las banderas...
Valoració:-3menosmas
Per ricas ricas, fa mes de 13 anys
Vostè sabra´... Pel gos es coneix l'amo, i pel gat la mestressa.
Valoració:0menosmas
Per Xiclet., fa mes de 13 anys
En Bauzá vol que les Balears ,a poc a poc, "y sin que se note el cuidado", tornin com Castella. I vosté ho sap "A castañeira"...
Valoració:0menosmas
Per Amic de C.V., fa mes de 13 anys
A O Castañeira: Com a D. Q., Don Quevedo, hauré de pensar allò de "Hasta por el...me conocen".
Valoració:6menosmas
Per Aforismaire, fa mes de 13 anys
Tenc raó, aleshores sóc infeliç.
Valoració:2menosmas
Per Joan de Balàfia, fa mes de 13 anys
Si en Bauzá ha vist que na Belén Esteban seria votada per un munt de gent de tot s'estat cas de presentar-se a ses eleccions, igual ha entès que dient allò que ha dit sobre sa llengua podria fer forat. A part de sa inestimable ajuda que s'exemple valencià li aporta, naturalment
Valoració:5menosmas
Per a castañeira, fa mes de 13 anys
En Bauzà ha parlat de las Balears ,no d La Suisse o Castilla .Ara tenim ambas llegües i és el que pertoca, D Q
Salut!!.
Valoració:0menosmas
Per Xiclet., fa mes de 13 anys
Aquí la solució més justa (i encara no seria cabal del tot), seria que a les tres Comunitats bilingües, el castellà i la pròpia fossin, o les DUES VOLUNTARIES o les DUES OBLIGATÒRIES.

-Que tots els mallorquins poguessim respondre davant un:
- No entiendo nada!
- Jo tampoc l'entenc a vosté!
N'hi hauria de policies, guàrdies civils i jutges que treurien foc pels queixals!
I si els espanyols volien esser monolingües com sempre, en sortir de ca seva sabrien el que és bo!
Sabeu que hi estan de mal avesats!
Valoració:13menosmas
Per Cogoma., fa mes de 13 anys
Seria lògic si a Castella i environs també TOTS poguessim decidir quina llengua volem pels fills. Allà també hi viuen catalans, basc i gallegs, i aquest no tenen dret a decidir. Són ciutadans de 2ª que paguen però no trien.
A ells si que se'ls IMPOSA de bon de veres el castellà: allà i aquí!
A Suïssa també n'hi ha 4 i una, la del seu Cantó, és imposada, i també és imposada a TOTHOM una segona de les tres restants, a escollir.
I Suïssa és geograficament i demograficament quasi com Catalunya.
Espanyols, a prendre exemple, que ho paga!
Valoració:11menosmas
Per És ben lògic, fa mes de 13 anys
El que defensa en Bauzá és que l'nostra Autonomia ,amb dues llengüas ,tots tenguin l'dret a decidir .Ni més ni menys.
Valoració:-20menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente