lluvia ligera
  • Màx: 15.4°
  • Mín: 7.22°
10°

Molt de barret i poc cap

Ja no és com antany que la ignorància, induïda, podia explicar determinats desbarats sobre la qüestió lingüística. Quan qualcú, avui dia, diu aquestes bajanades és recomanable considerar-les mentides, en el sentit que l'autor sap que distorsiona la realitat. El perill, per als qui construeixen mentides, és que, bastint-les sobre fals, quan es fan massa grosses s'esbuquin sobre els qui les han aixecades.
És mal de creure que les declaracions de la setmana passada del president del PP balear fossin un errada. No és en un detall que hi ha error, sinó que no hi ha veritat en cap part de les seves afirmacions.
L'errada, per molt desgraciada que sigui per un aspirant a governar les Illes Balears, no és sols que es comprometi a "eliminar" una norma que, al seu dia, va ser aprovada per unanimitat pel Parlament balear. Ni tan sols que confongui la Llei de normalització lingüística amb el Decret de mínims. També és errat creure que, en les circumstàncies actuals, l'ensenyament en català o molt majoritàriament en català impedeix que els infants aprenguin castellà. Però igualment és errat considerar que només són formes pròpies de les Balears capell i tassó, i que no ho són barret i got; i errat també és afirmar que a l'escola o amb el procés de normalització qualcú vulgui substituir capell per barret o tassó per got. Massa errades perquè no encaixin com a peces d'una gran mentida.
¿D'on deu treure la informació per determinar què és genuí i que no ho és? Segur que no la treu de l'observació atenta de la llengua parlada ni de la lectura de texts d'aquí. Potser la seva escola de balearitat són alguns mitjans de comunicació amb seu a Madrid, perquè les barrabassades, pròpies dels qui no en saben gens i dels qui van amb mala fe, són les mateixes.
No sé si aquestes coses que diu, de la llengua, van orientades a un sector de votants del PP, a tots els votants del PP o a tots els ciutadans de les Illes Balears; però pareix que -si no ho és ell- tracta de bàmbols els destinataris. Això sí, sempre en trobarem que passen gust de ser tractats d'aquesta manera.
Proclamar-se defensors de la llengua dels padrins, de les seves particularitats, s'ha fet reiteratiu entre aquests que s'oposen a la normalitat del català. Però és ben clar -per l'ús que en fan i pels exemples que en posen- que en són un grans ignorants, de la llengua dels padrins. D'uns padrins que mai no qüestionarien la, en el nostre cas, mallorquinitat de formes que els seus néts neguen i, segurament, els retraurien la poca genuïnitat de la seva manera de parlar. Potser allò que enyoren de la llengua dels padrins és la posició que va ocupar en la major part de la seva vida; una posició marginada de l'activitat pública, i uns usos limitats, quasi exclusivament, a l'àmbit privat dels indígenes. Una bona prova de l'interès que realment deuen tenir per la llengua dels padrins seria veure amb quina llengua parlen amb els seus fills o amb les seves parelles, molts d'aquests que tant d'entusiasme mostren per la dels padrins.
Les rectificacions posteriors són tan sòlides com les afirmacions que les han motivades. L'oferta de pactar un acord sobre el tema lingüístic amb el PSOE o amb qui sigui, fa pensar en piròmans que es volen fer passar per bombers. I l'anunci d'una reunió amb experts augura nous desastres, si aquests experts són tan lúcids com els que el deuen haver assessorat fins ara.
Si la majoria dels illencs, en lloc d'aturar-los amb un "Ca, barret!", continuen llevant-se el capell davant aquesta classe de personatges, potser sí que, fent comptes tenir un país, just arribarem a casa de barrets.

Sociolingüista

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per atlasac, fa mes de 13 anys
Les il-lusions de TOTS els INDEPENDENTISTES es que anarem TOTS Junts....millor dit, això ERA obligació d´ERC avanç de convertir-s´hi en e r c la TRAÏCIO que ens han fet a TOTS es massa grosa com a perdonar-los, la jugarreta que ens havien preparat també ERA perfecta, però l´olfacte ha funcionat i Laporta NO HA PICAT un punt per a ell, però la divissió si que ha funcionat, que hi farem, jo ho veig aixís en REAGRUPAMENT s´han unit unes persones digem-ne SABIES i DIGNES però que no poden estar en la POLITICA però que estimen amb devoció aquesta TERRA un URRA per ells, i un Laporta que la vol salvar com TOTS i si pot reunir als més preparats i NO TANT AMBICIOSOS com els fins ara, BENVINGUTS SIAM TOTS i més si la podem REDESAR...i...JO VULL TENIR AQUEST HONOR DE SER UN D¨AQUESTS!!.
Valoració:0menosmas
Per gironí, fa mes de 13 anys
Sr. Joan Melià. He descobert a (per a mí) un nefast personatge que s´anomena Sebastián Urbina, professor (?) de filosofia del dret...- Jo tinc uns coneixements molt bàsics de linguística i història com poder contestar-li adequadament. Vostè o algú pot dir-me on trobar algún article que li posi els punts sobre les ís. Del poc que sé li trobo poca erudició i , apart d´una redacció molt vulgar, té una fàcil predisposició a l´insult i el menyspreu (també es dels que "desprecia quanto ignora"?). Em fà l´afecte d´aquells músics que toquen d´oída.
Valoració:1menosmas
Per gironí, fa mes de 13 anys
Val la pena de llegir l´article del Sr. Joan Melià cel 5 de març de 2009 " Immersions i piscines". Crec que es de rabiosa actualitat. Aquest Sr. hi veu molt clar, tant que va molt per devant dels aconteixements. No ens deixem trepitjar !. Salut !.
Valoració:2menosmas
Per Alumne, fa mes de 13 anys
Joan, sempre tan intel·ligent, tan encertat: felicitats. Ets un mestre!
Valoració:10menosmas
Per A.L.M., fa mes de 13 anys
El problema no seria greu si només fossin els mesetaris que ens volguessin imposar criteris lingüístics foradats´. El problema greu és que hagin convençut tants i tants mallorquins ignorants que es creuen les seves mentides. Molt bona aquesta observació sobre la llengua dels padrins que tant defensen i no parlen, o la parlen molt malament, i que els padrins els retraurien la poca genuïnitat de la seva forma de parlar.
Valoració:18menosmas
Per Bernat, fa mes de 13 anys
No podem ni volem que els monolingües castellans ens imposin cap norma ni cap criteri linguístic, ni tan sols el nom d'una llengua que no és la seva. Estam farts que venguin a parlar de llibertats i bilingüismes o trilingüismes aquells que només són capaços d'emprar una sola llengua, la castellana. A la nostra societat no hi ha conflicte lingüístic més enllà dels que generen alguns mesetaris que encara creuen que a l'Espanya presumptament democràtica sols hi ha lloc per a una llengua: la seva.
Valoració:27menosmas
Per A.L.M., fa mes de 13 anys
La gran mentida, podria ésser el títol d'una antologia dels disbarats que s'han dit sobre la nostra llengua. Diuen que la ignorància és atrevida, que no hi ha ases més ases que els ases carregats de lletres,
que cent monjos i un abat no poden fer beure un ase si aquest no ho vol, i que que sap s'ase d'ensafranar si no ha menjat mai espiciat, i moltes altres mostres de la saviesa popular hi serien aplicables. I Mallorca fa temps que ho sembla una casa de barrets. Per cert, els barreters de Ciutat, que tenien un carrer propi, el carrer de la Barreteria o dels Barreters, devien ésser tots catalans? Jo no ho crec. I hem comprovat moltes vegades que quan els d'un poble senten un mot usual a un altre poble de la mateix illa però que ells no coneixen diuen que aquell mot és català, cosa que seria vera si amb això no volguessin donar a entendre que no és mallorquí. Quin dois, Déu meu!
Valoració:14menosmas
Per L'amo de Son Cabrum, fa mes de 13 anys
Una bona casa de barrets, tenim! I amb aquests clients, què podem esperar? M'encanten aquests gonelles, que sempre es queixen de "l'imperialisme" dels catalans i ells actuen com si només existís Mallorca (i no tot Mallorca, només el seu redol bledador). Per què no es posen a opinar sobre mecànica quàntica? Idò no, com més forasters, més lingüistes tornen.
Com sempre, Joan, l'has encertada. Ironia fina i de la bona... A mi ja m'han tret la verinada!
Valoració:25menosmas
Per Magdalena, fa mes de 13 anys
Jo crec que s'hauria de posar de moda una dita com: "en aquesta terra el més beneit (per no ser grossera i dir 'fill de p...') és polític i del PP".
Valoració:14menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente