algo de nubes
  • Màx: 33°
  • Mín: 24°
32°

Un gat filòsof (1819)

"Tímidament, amb el pit tremolós, entreg al món uns quants fulls de la vida, dels sofriments, de l'esperança, de la nostàlgia... sentiments que brollaren de la part més íntima del meu ésser durant les dolces hores d'esplai i d'entusiasme poètic. Tindré prou ànims, seré capaç de sortir il·lès dels judicis severs dels crítics? Tanmateix, jo escric només per a vosaltres, ànimes sensibles, esperits purs i infantils, cors fidelment germans del meu, de manera que una sola i bella llàgrima dels vostres ulls em consolarà i podrà guarir les nafres que em faci el gèlid regany dels censors sense sensibilitat".

Qui això deia era el gat Murr, un personatge creat per Ernst Theodor Wilhelm Amadeus Hoffmann (Könisberg, 1776-Berlín, 1822), autor d'òperes i relats fantàstics. Així doncs, escriptor i compositor, personifica un rar romanticisme, de manera que altres genis s'han inspirat en la seva obra per a llurs creacions musicals, com en l'òpera Els contes de Hoffmann, de Jacques Offenbach.

El gat Murr és un animal que sap llegir, escriure poesia i filosofar. Com en tota faula, el gènere humà hi és criticat durament pel que es suposa irracional... "És que, tal volta, això de caminar erecte sobre dos peus és una cosa tan excepcional que autoritza l'ésser humà a atribuir-se el dret de dominar aquells que, amb equilibri segur, caminen damunt de quatre? Ja sé que presumeixen de tenir al cap quelcom que en diuen raó i no acab de veure quin és el significat d'aquest mot, tot i que és cert, tal com em suggereixen certes converses del meu amo i protector, que la raó no és més que la capacitat d'actuar amb consciència sense fer bestieses. És per això, precisament, que jo no vull estar en el lloc de cap ésser humà.

Pens que, simplement, hom s'acostuma a la consciència; s'hi arriba mitjançant la vida i per a la vida sense saber molt bé com. Això és el que m'ha passat a mi i, pel que he sabut, no hi ha cap persona en aquest món que sàpiga com va ser el seu naixement per pròpia experiència, sinó per tradició, la qual, a més, molt sovint, manca de certesa. Podem observar com les ciutats es disputen la naixença d'un celebrat personatge i, així, com que jo mateix no en sé res de decisiu, restarà per sempre dins una mar de dubtes si vaig veure la llum de la vida al soterrani, a les golfes o a l'estable". El gat Murr, berlinès, savi, crític, amb gran sentit de l'humor, viu, entremaliat i, des de qualsevol punt de vista, genial.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.