nubes dispersas
  • Màx: 21°
  • Mín: 11°
20°

Tolo Calafat, talaier etern de l'Annapurna

La llarga ruta de l'alpinisme mallorquí té una nova fita. Tolo Calafat ha desaparegut a 7.600 metres d'altitud, després d'aconseguir el cim de l'Annapurna. La "Deessa Mare de les Collites", que és el que significa el seu nom en sànscrit, és un dels 14 cims que superen els 8.000 metres; concretament, assoleix els 8.091 m d'altitud i té el trist rècord de ser la muntanya amb el grau més alt de mortalitat del món i, per tant, la més difícil d'escalar. Tanmateix, l'Annapurna fou la primera muntanya de més de 8.000 metres que suportà la petjada humana, ja que Maurice Herzog i Louis Lachenal hi pujaren el 3 de juny de 1950.

Des de la nostra illa mediterrània, girant l'ullada cap enrere, hem de recordar que les sortides de muntanyisme fora de Mallorca augmentaren molt en els anys setanta i vuitanta del segle passat: Pirineus, Alps, Atlas, Andes... Amb aquests precedents, el repte de l'Himàlaia es feia cada vegada més proper. El primer mallorquí a escalar un vuit mil fou Ferran Homar Ramírez, qui l'any 1990 arribà al cim del Shisha Pangma, a la serralada de l'Himàlaia, de 8.013 m. L'any 1991 una expedició mallorquina assolí el primer vuit mil, el Cho Oyu de l'Himàlaia.

Lamentablement, el mes d'agost de 1993 l'alta muntanya es cobrà la vida de dos membres de l'expedició mallorquina al Diran Peak (Karakòrum, Paquistà): Xavier Socias i Juan Carlos Mármol. Al llarg del mes de maig i dels primers dies de juny del 2005, tingué lloc l'expedició mallorquina a l'Everest, que malgrat no fer cim, demostrà la capacitat de l'alpinisme mallorquí per afrontar els majors reptes. La segona expedició a l'Everest, "Mallorca a dalt de tot. Everest 06", composta per Tolo Quetglas, Tolo Calafat i Juan Antonio Olivieri, el maig de 2006 coronà el cim del món amb èxit. Fou aquest un moment històric, la major fita de la història de l'excursionisme i de l'alpinisme mallorquí. Tolo Calafat, a més, havia assolit altres 8.000 com el Broad Peak, el Cho Oyu i el Shisha Pangma.

A 8.000 metres de cota d'altitud, tot és imprescindible: condicions de salut òptimes, un mínim d'oxigen, orientació correcta, condicions atmosfèriques favorables. Més d'un d'aquests factors han fallat, amic, i t'hem perdut. La mà amiga i solidària -o, simplement, mercenària-, disposada a ajudar, tampoc no ha arribat a temps, malgrat els esforços, que quedi clar. Tot plegat, ens ha fet perdre un gran esportista, un muntanyenc de categoria i una persona entranyable.

Tolo, teu és el piolet de George Mallory, l'heroi desaparegut al Chomolunga -altrament conegut per mont Everest. És teu aquest símbol, com la lira del geni grec fou per a la màrtir Nuredduna. Teu és el gel de les altures, perquè has traspassat la boirada i arreles dins l'altura, infinitament més amunt que l'arbre del penyal. Nosaltres t'admiram i, en certa manera, t'envejam, perquè aquí, a la terra baixa guimeriana, es respira poca poètica i restam sovint enfangats en una quotidianeïtat certament prosaica. Tanmateix, servarem ben alt el teu record i encoratjarem la teva jove família, òrfena de la teva presència.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per parabolt, fa mes de 3 anys

Diez años después, leo este artículo tan bello al que quisiera añadir una precisión más: el primer mallorquín en llegar a la cima de un ocho mil fue Tolo Quetglas en 1.991, cuando alcanzó la cima del Cho-Oyu. Ferran Homar estuvo en la expedición Cívico-Militar que logró la primera nacional al Shisa-Pangma en 1.990, pero no llegó a la cima.

Valoració:0menosmas
Per Account-Noind, fa mes de 4 anys

Selling Aged Twitter Accounts for Cheap 2008-2015

Hello! I will sell Aged Twitter Accounts for Cheap 2008-2015

Accounts Prices:
2008 - 10$ Per Account
2009 - 9$ Per Account
2010 - 8$ Per Account
2011 - 7$ Per Account
2012 - 6$ Per Account
2013 - 5$ Per Account
2014 - 4$ Per Account
2015 - 3$ Per Account

Buy for testing accept!
Discounts available if you buy in bulk


with Format
Username:Password Twitter:Live Emai:Password Email,
joindate,tweets,following,followers and likes.

Accounts Info:
Gender can either be female or male.
Accounts can be either empty with photos or without photos, or with already added entries, for example: tweets, retweets, likes, comments and followers.

Where you can contact me,PM me here!
https://sellaccs.net

Skype & Telegram : congmmo
ICQ : @652720497
Email : congmmo@gmail . com


Payments Accepted:
BTC,ETH,ETC,LTC or Payoneer or Paypal
Paypal fees will be paid by the buyer
No refunds allowed, if you're having issues with an account you've bought I will gladly replace within the first hour of purchase!
Thank you!

Valoració:0menosmas
Per N, fa mes de 13 anys
Te raó Alejandro Romero Mármol. Al Diran Peak varen morir Xavier Socias y José Carlos Mármol Fernández de Córdoba.
El primer, desaparagut, el segon, localitzat al mateix emplaçament del Camp I (Camp II si comptam el Camp Base) a uns 6.000 metres d'alçada.
En ocasió de la dramàtica mort den Tolo Calafat, cal recordar, també, aquests dos alpinistes mallorquins malauradament morts al Diran Peak. Descansin tots ells en pau.
Valoració:5menosmas
Per Joan de Balàfia, fa mes de 13 anys
Chomolunga. També crec que es diu Sakarmata en no sé quina llengua de sa zona. Per què l'hem de conèixer justament pes nom que li posaren es colonitzadors britànics? Perquè Eivissa ha de ser coneguda a tot el món pes nom castellà? I per què Lourdes i no Lorda? Etc.
Valoració:-1menosmas
Per Alejandro Romero Mármol, fa mes de 13 anys
En la expedició al Diran Peak , va morir el meu oncle quan encara era petit y s'anomenava José Carlos Mármol no se llamaba.. Juan Carlos.
Valoració:11menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente