algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
13°

Un divorci mal d'entendre

Un dels divorcis polítics que, al meu entendre, treuen més poc enlloc, és el que veim ara i hem vist sempre entre el mallorquinisme cultural i l'econòmic. Sempre hem vist que, a Malloca, la gent de la cultura viu d'esquena al món de l'economia. Igualment, el món empresarial es desentén de la llengua i la cultura que conformen la identitat històrica de Mallorca.

Tant la Brunete mediàtica com els dos grans partits nacionalistes espanyols tenen ben clar que, amb aquesta segona 'Transición' sorda i no declarada, però que imposen tira-tira i sense aturall, una 'transición' que aquesta vegada va ben de cap enrere, tenen ben clar que el combat contra les identitats culturals i lingüístiques no castellanes no és més que una part més de l'acció general que tenen planificada per tornar a l'Estat franquista dins una aparença democràtica. Dins aquest mateix pla involucionista, hi ha l'aprofitament de la TDT per imposar la reducció de la proporció de canals de televisió en català o en basc amb una multiplicació dels canals en castellà; Hi ha el bombardeig diari amb tota casta de missatges criminalitzadors dels nacionalismes de resistència; Hi ha la perpetuació de l'espoli fiscal dels territoris econòmicament productius, com ara Mallorca, les altres Balears, València i el Principat; Hi ha el desmantellament de les caixes d'estalvi com a entitats arrelades a territoris concrets per dissoldre-les dins entitats més amples, de la conveniència del Banc d'Espanya i en què hi entrin a comandar els grans bancs espanyols; Hi ha la consideració dels casos de corrupció com a qüestió de persones corruptes en tractar-se de militants de partits espanyols com el PP o el PSOE i la consideració del mateix fet com a qüestió de tot un partit corrupte sencer en tractar-se de militants d'un partit mallorquí com UM; Hi ha la rapada de recluta i a revés pèl del nou Estatut votat pel poble català; Hi ha la criminalització de l'ús normal de les llengües no castellanes a les escoles i a qualsevol altre àmbit social en els seus territoris històrics propis i naturals; Hi ha la divulgació del missatge "las autonomías salen caras" sense qüestionar per res, absolutament per res, el gastòrum que suposa la monarquia imposada per en Franco, ni qüestionar la tudadissa d'un fester de milions cada any que fa l'Instituto Cervantes per escampar internacionalment el castellà -ells que ens diuen a nosaltres que "las lenguas se aprenden por amor"-, ni qüestionar el manteniment dels ministeris espanyols amb competències teòricament transferides a les autonomies, ni qüestionar per res les pagues dels expresidents espanyols, que cobren tant per ser-ho com per haver-ho estat, ni les pagues als militars retirats de ben joves, a la flor del món; Hi ha la contractació de grans empreses madrilenyes per a l'obra pública en lloc d'empreses locals i un enfilall d'altres fetes dins aquesta línia.

El pla colonialista per esborrar-nos del mapa concep tot això com a batalles de la mateixa guerra. En canvi, els qui resistim, si pensam en la cultura, no pensam en l'economia; si pensam en l'economia, no pensam en la llengua; si pensam en la llengua, no pensam en la comunicació; si pensam en la comunicació, no pensam en crear una policia de les Balears. No lligam caps. Ens pensam que una cosa no té res a veure amb l'altra, quan la veritat és que tot, absolutament tot, són batalles vitals de la mateixa guerra de supervivència. Quan serà que ho veurem?

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Jordi Caldentey, fa mes de 14 anys
Ara ho veurem, Joan! Esper que així sia. És que quan escric inconscientment pensant en el meu espai de pertinença de més a prop -en el sentit geogràfic i espiritual- pens en Mallorca. En canvi, quan pens en el meu espai de pertinença administrativa, pens en les Balears -o, si tan prim filam, en les Balears-i-Pitiüses-. Però bé: estic d'acord amb tu que hem de ser coherents. És qüestió d'acostumar-nos a pensar en el mateix espai territorial del començament fins a l'acabament dins un mateix text.
Una abraçada, Joan!
Valoració:3menosmas
Per Joan de Balàfia, fa mes de 14 anys
Per cert, "...Mallorca, les altres Balears, València i el Principat..." Per una vegada, i esper que no per sa darrera, ets precís
Valoració:0menosmas
Per Miquel, fa mes de 14 anys
Mal d'entendre? Jo crec que és ben bo d'entendre. Els empressaris estan tan ocupats cercant la manera de fer diners que no tenen temps de culturalitzar-se. Cas que algun empressari pugui estimar Mallorca, l'únic que fa és aplicar la teoria que explicava no record quin savi grec: "Bravetja les qualitats del vaixell petit, però posa les teves mercaderies en un vaixell gros."
Valoració:9menosmas
Per Joan, fa mes de 14 anys
Si llegiu les declaracions del sr. Fluxà en el diari de Mallorca d'avui diumenge, entendreu què és els que els interessa a l'empressariat mallorquí. Segurament el sr. Fluxà, que concedeix l'entrevista des de no sé quin paradís tropical, si li demanàssim què opina de la nostra llengua i la nostra cultura fotria unes rialles de gegant de rondalla. Si fossin mínimament civilitzats, aquests peixos grossos, almenys per a rentar-nos una mica la cara, ferien alguna cosa per aquesta illa que, a més de ser el lloc on naixeren, els ha donat la possibilitat de fer-se immensament rics.
Valoració:10menosmas
Per Blacandequer, fa mes de 14 anys
I es que no hi ha cap intelectual que entengui que el progres nacional del país passa pel progrés econòmic i el suport a l'economia productiva. Es que tots els culturetes han de ser de la cultura del NO a TOT. Això és el que els distancia del gruix de la gent normal i fa que aquests iluminats vagin de fracas en fracas. A part d'engreixar el pepé
Valoració:1menosmas
Per Joan de Balàfia, fa mes de 14 anys
S'estat que mos vol substituir sa llengua és es mateix que mos expolia, vet aquí una clara connexió entre cultura i economia. Per altra banda, es nostres amos locals, paràsits ells, els és igual que s'estat expoliï es país si ells conserven es seu negoci. I no els molesta per res sa substitució lingüística, és clar, més aviat els agrada
Valoració:1menosmas
Per Desorientat, fa mes de 14 anys
I tant mal d'entendre que és! Jo no ho entès mai. Que és, que ja no és possible que hi hagi empressaris cultes o amants de la cultura i del paisatge, i dels costums i de la llengua del seu poble? Si fa cent anys n'hi havia, perquè no n'hi ha ara? I una altra cosa: no pot haver-hi gent de dretes que estimi de veres les mateixes coses esmentades? Qualcú pot explicar-m'ho?
Valoració:-1menosmas
Per Inmi, fa mes de 14 anys
Una sobredósis de victimismo
Valoració:-1menosmas
Per PIGGLET, fa mes de 14 anys
Yo creo q cuando termine el Barça-Madrid esta noche, Zapatero y Rajoy se subiran a unos cazabombarderos y vendran a bombardearnos...
Valoració:-10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente