algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
17°

Iniciatives legislatives a Europa

Poses "Europa" al Google i els primers milers de resultats tenen a veure amb la Champions League o amb la mera geografia, però Europa significa coses més importants, com aquesta posada en marxa de la iniciativa legislativa popular (del reglament que estendrà la possibilitat inclosa al Tractat de Lisboa), que alguns europarlamentaris han discutit aquesta setmana a Segòvia. La iniciativa legislativa popular és un dels pocs mecanismes que les democràcies concedeixen a la participació ciutadana efectiva en el govern, i encara que tingui el regust d'una possibilitat pintoresca pot ser que algun dia signifiqui una campanada en el camí cap a la veritable democràcia.

Les condicions reglamentàries de la iniciativa legislativa popular europea que s'han divulgat no són excessivament exigents, a primera vista, raó per la qual hem de suposar que hi haurà foc colgat en alguna passa de la futura tramitació. Per ara, és previst exigir, als grups que pretenguin promoure directament al Parlament Europeu una modificació legislativa, que un milió de ciutadans signin la proposta, que les signatures procedeixin d'un mínim de nou estats i que en cada un se superi un cert percentatge de la població, a l'espera d'acords definitius.

I ja podem imaginar els temes que inauguraran, amb alta probabilitat, aquestes iniciatives: les propostes sobre la prohibició de les corrides de toros i el tabac (o, per dir-ho en positiu, el dret dels animals a no ser torturats i dels ciutadans a berenar sense haver-se d'empassar el fum del veïnat de taula), o l'obligació de l'administració d'equipar els seus equips informàtics amb software lliure, o l'eradicació de l'abusiu cànon digital, i plets similars.

I d'aquí en endavant, perquè no s'ha de descartar la possibilitat que alguns grups de ciutadans espavilats i demòcrates de bon de veres emprenguin una iniciativa legislativa sobre algun assumpte de més calat, com ara l'abolició de la monarquia, la limitació de les despeses militars o la transparència de l'administració.

Els europarlamentaris que van discutint la reglamentació ja s'hi han avançat, a aquesta possibilitat, oposant-se a tota "iniciativa manifestament il·legal, desbaratada o que estigui en contra dels valors de la Unió Europea", però ja voldria jo que algú m'explicàs com prohibirem a priori modificar una llei per aconseguir algun objectiu que ara és manifestament il·legal (com quan es prohibí la discriminació racial, que aleshores era "manifestament" legal), o què és una iniciativa "desbaratada" (¿és "desbaratat" que tots els càrrecs d'un estat siguin elegits democràticament i estiguin a l'abast de qualsevol ciutadà?) o quins són exactament "els valors de la Unió Europea", i si són del tipus de valors eterns i immutables que tanta sang han vessat en el passat.

Endavant, doncs, amb el reglament. A veure si aconseguim que serveixi per quelcom més que garantir l'etiquetatge correcte de les flors o la promoció de l'alimentació natural, que ja serien motius de celebració.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan de Balàfia, fa mes de 14 anys
Imaginem que es legislàs sa supressió de sa monarquia. Uns quants estats de sa Unió Europea en quedarien afectats, com ara Espanya, es Regne Unit (que ja no es podria dir així), Dinamarca, Holanda, Bèlgica, Luxemburg, Suècia, crec que també Malta i Xipre (per ser de sa Commonwealth). No, no serà tan fàcil
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente