Per arreglar “això”
Encara queda més d'un mes de campanya "en positiu" -"esto lo arreglamos entre todos"- que amb estratègia viral i imatge "alternativa" intenta insuflar optimisme i "valors" contra la crisi. El fet que hagin trascendit tant el cost de la iniciativa -4 milions d'euros, 4- com els patrons -bancs, caixes, constructores, cambres de comerç, petrolieres, elèctriques, asseguradores, grans magatzems, supermercats, etcètera- ha generat dins de la xarxa social facebook -una de les eines de la campanya- la contracampanya "esto deberían arreglarlo los que lo jodieron", en al·lusió implícita a caixes, petrolieres, elèctriques, constructures, etcètera, que, en l'imaginari col·lectiu, han menat l'economia cap a l'abisme a què guaitam. Triau vosaltres mateixos a quin grup vos afegiríeu. Tot i que el fetge vos inciti a una adhesió concreta, un i altre enunciat són compatibles.
O sigui -per als "bonrotllistes"-, que podríem arribar a concloure que "això" -notau que han estat esquius a l'hora d'anomenar "la cosa"- ho haurien d'arreglar "els que ho varen fotre", però només en sortirem "entre tots". El nom de la fundació promotora de la campanya matriu ho diu tot: Confiança. Les grans empreses són conscients que en la reactivació econòmica serà clau la reactivació del consum, que no es materialitzarà mentre continuem esquena-paret. Les instàncies polítiques ja ho sabien: per això el mateix ministre d'economia només va deixar de negar la crisi quan la brutor va arribar-li als ulls, coses de l'anòsmia o d'una errada estratègia de comunicació. Mutatis mutandis, per aquestes contrades apel·len ara a la confiança en els partits i les institucions.
Fins i tot l'expresidenta es permet la llicència d'advertir que la desconfiança en el sistema genera monstres. El meu negre, sempre a l'aguait, replica que la confiança cega -o la desídia- també. La desafecció preocupa -i molt- als grans agents econòmics i polítics, però per arreglar "això" diuen que ens necessiten. O sigui, que no s'hi pensen posar sols. Deu ser que no troben la manera d'adobar-ho sense deixar de tallar el bacallà.
També a Opinió
- Indignant: Les Illes Balears i el País Valencià es queden sense el nou canal en català de RTVE
- Vidal comença una «campanya de pressió» perquè el nou canal de RTVE en català arribi a les Balears
- Damià Pons: «Sempre ha estat el teu amor a Mallorca i a la seva gent el motor que ha determinat les teves passes en el món de la política»
- La Marina de Llucmajor, sacrificada per un megapolígon industrial fotovoltaic
- ‘Microcosmos mironià vs. microcosmos lul·lià’, de Montserrat Farràs, analitza les semblances entre dos genis
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Bé, en primer lloc haurien d'explicar-nos què és "això", i per quin motiu ho hem d'arreglar entre tots si no som tots els qui ho hem espenyat. Em sembla que deu estar relacionat amb allò de "quan tot va bé, els beneficis per a mi, i quan va malament, a eixugar el dèficit entre tots".