algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín:

Josep Melià, al capdavant d'Unió Mallorquina

Pilotar la nau d'Unió Mallorquina no ha de ser, en aquest moment, la cosa més fàcil del món. Per això té mèrit que en Josep Melià hagi decidit fer-se'n càrrec i s'hagi plantejat el que, des del meu punt de vista, constitueix un repte polític d'importància més que remarcable. El que s'hi juga la política, a Mallorca en particular i a les Illes Balears en general, és moltíssim. De fet, m'atreviria a dir que cap on es mogui la vida política de les nostres illes depèn, en bona part, de com es resolgui la crisi d'Unió Mallorquina. Els partits que competeixen amb UM -o sia, tota la resta de partits de Mallorca i de les Illes Balears- s'han entestat a remarcar que UM ha estat sacsejada per un caramull de casos de corrupció i que tot plegat ha esquitxat un govern progressista, l'equip de govern d'un consell insular també progressista, i encara sacseja l'atzarosa nau de l'Ajuntament de Palma (amb el suport de grumets com E. Grosske, que, a l'hora de sacsejar, són uns autèntics cracs). Com si tota la resta fossin una colla de germanetes de la caritat i UM fos un focus pestilent enmig de la flaire de camp de lavanda occità de tota la resta!

Deu ser veritat que la memòria de molta gent no supera els sis mesos, perquè poca gent ha analitzat, per exemple, que, a l'hora de dur a terme el canvi de govern a les Balears que va permetre acabar amb l'etapa de Jaume Matas al capdavant del govern autonòmic, Unió Mallorquina va constituir una peça clau. Sense Unió Mallorquina, el canvi no hauria estat possible i ara, possiblement, ens trobaríem en una línia continuista amb la de l'últim Govern de Matas (i amb el mateix Matas al capdavant). Se'n recorda algú, d'això? Tampoc ningú no recorda el pes decisiu d'Eivissa pel Canvi, en aquest canvi (sia'm permesa la llicència), perquè les illes anomenades "menors" no existeixen en l'imaginari baleàric, més enllà de l'Almudaina i el Consolat de Mar.
UM, certament, ha patit en primera línia per la qüestió de la corrupció, però tot plegat, a mi, particularment, em genera molts més interrogants, moltes més preguntes que no respostes. Hem arribat a una situació pseudopatològica, en què l'administració que menys s'ha adaptat a la pluralitat de l'Estat i que menys accepta l'estat autonòmic (l'administració de Justícia) sembla que ens hagi de salvar de tots els mals. Ja en vaig parlar a bastament en un paper titulat "Que véngui Tejero!", publicat en aquest mateix diari.

De la mateixa manera, hem assistit -no sense un cert estaborniment- a l'espectacle d'algun líder independentista exhibint un document de l'Estat espanyol com si fos el gran triomf de l'honestedat i de la tasca política menada en la direcció correcta. Intuïtivament, pens que s'ha produït una "tempesta perfecta" entre esquerra dogmàtica i estatalisme espanyol que ha confluït, per la via de la repressió de la corrupció (totalment necessària, d'altra banda), contra l'incipient nacionalisme propi a Mallorca. Per això, no sembla tan estrany que UM hagi rebut com ha rebut fins ara. Per això és una bona notícia que una persona jove, neta de pols i palla i amb energia suficient, com en Josep Melià, s'hagi fet càrrec del comandament de la nau d'UM. Melià ha definit clarament el seu projecte com a nacionalista (no estatista, per tant), centrista (per intentar ocupar una part de l'espectre polític que es troba òrfena des de fa molt de temps, a les Illes Balears) i liberal (no estatista, altra vegada).

Entenc que aquesta opció pot engrescar una part de la societat mallorquina i tornar-la a motivar per acostar-se a la política amb un ànim una mica més constructiu. Des de la resta de forces polítiques, s'hauria de tenir molt en compte el que deia al principi d'aquest paper. Els girs al centreesquerra, a les Balears, passen perquè UM s'hi incorpori. Dubt que, en el futur immediat, es pugui repetir un govern progressista sense la presència d'UM. Aquells que, des de l'estretor del nacionalisme d'estat, voldrien convertir el seu desig d'esborrar Unió Mallorquina del mapa en una realitat no entenen que, siguin d'esquerres siguin de dretes, necessitaran aquest partit per poder dur endavant els propis projectes polítics.

També entenc, emperò, que n'hi hagi que s'estimin més mig suïcidar-se que no guanyar les eleccions a les Balears i haver d'assumir responsabilitats autònomes. Són, al cap i a la fi, com els nens que tenen por de fer-se grans perquè han d'assumir responsabilitats. O com els membres de nacions sense estat que no assumeixen el seu desig de llibertat i el camuflen posant-se sota les ales protectores de l'àguila de Sant Joan (abans) o de la infal·lible Justícia espanyola (ara). Davant tots aquests, triar ser adults (encara que sigui més costós) i triar ser lliures (encara que et comporti tot un seg uit de problemes particulars) ha de contribuir, com a mínim, a gestionar millor el propi equilibri psicològic.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Els dirigents d'ERC ens duen a l'abisme, fa mes de 13 anys
En Lladó és ben hora que aprengui un ofici. Que només serveix de showman, i això no és el que necessitam
Valoració:-2menosmas
Per Cansats dels pretorians, fa mes de 13 anys
L'augment no ha estat per culpa d'en Lladó i en Lodrà. L'augment ha estat per l'empenta que s'ha trasmès des del Principat, l'efecte Carod i Perpinyà.

La bombolla del 2007 del Lladó es desfà a ritme vertiginós. Inmaduresa i afany de protagonisme, i el passaport espanyol, això sí.

Venga pretorians, enbestiu-nos
Valoració:2menosmas
Per tomeu, fa mes de 13 anys
La pardalada més grossa del dia: que no hi ha independentistes de dretes. I en Joan Laporta què és, d´esquerres?
I en Carretero?
I en López Tena?
I tants d´altres!! Que estratègicament votin o no independentisme, o optin per militar a partits de centre més moderats en el tema, és una altra cosa.
Valoració:-5menosmas
Per Carme, fa mes de 13 anys
A hores d'ara en Lladó per força ja deu tenir ben assumit que l'error estratègic més important d'Esquerra als darrers temps va ser el de les eleccions al Parlament europeu. Si en comptes de la coalició amb Entesa encapçalada per Oriol Junqueres haguéssiu anat tot sols però amb en Bernat Joan de cap de llista ara tot serien flors i violes...
L'ambició desmesurada d'alguns de vegades els fa fer coses.
Valoració:5menosmas
Per Joan de Balàfia, fa mes de 13 anys
Jo més bé diria que ha sét UM sa qui ha desplaçat es governs dits d'esquerra o progressistes molt més que no aquestos desplaçar UM a l'esquerra. Massa por a que els fes banyes. Si na Munar o en Nadal amenaçaven amb anar-se amb el PP idò endavant, que se n'hi anassen, no s'ha tengut coratge de dir-los-ho perquè s'estimaven més sa cadira
Valoració:12menosmas
Per lleialtat, fa mes de 13 anys
Exacte Pep, ho has dit ben clar i sense estridències, aquest és el llenguatge.....però crec que els que hem votat, votam i votarem Esquerra podem exigir una mica de lleialtat a n'en Bernat Joan i a la diputada que va sortir pegant al seu partit als deu minuts.....crec que hi ha coses que són absolutament inperdonables i sorprenents per una persona de la talla política de Bernat Joan,.....no es comprensible que carregui contra la seva gent. sense cap mirament....per jo fatal!!Bernat Joan fatal!!!...
Valoració:3menosmas
Per pep, fa mes de 13 anys
Crec que a Esquerra companys hi cap tothom. Crec que en Bernat s'equivoca, però bé desde Eivissa i el continent UM pot semblar una dreta nacional i tot. És sabut que en Bernat Joan a un país independent seria d'un centre liberal, li he sentit a dir i tot Ara bé, mentres no hi hagi partit independentista de dretes gent com en Bernat haurà de romandre Esquerra.

En Lladó un 14 sobre 10. Té discurs i és el polític més valent que conec. Digau-me'n un altre que hagi nedat a can P.J, que s'hagi encadenat a la COPE i que hagi entrast a les institucions l'independentisme clar i sense careta a Mallorca. Sense contar que ha deixat la cadira quan tocava....

Valoració:3menosmas
Per GENT D'ESQUERRA AL PODER, fa mes de 13 anys
Val, el ridicul.....només és que amb Llodrà, Lladó i companyia Esquerra ha multiplicat per 3 la seva presència.....esquerra té 9 o 10 regidors, ha tengut conseller i directors insulars i generals, ha gerenciat el cofuc i ha dirigit patrimoni a Palma, quan havieu vist l'independentisme tan fort?, mai de la vida.....crec que el PSM és ben necessari, tal vegada Entesa també però Esquerra és absolutament imprescindible.....i qualsevol persona que hagui viscut el que era l'ERC de Bernat Joan o la anterior de Balutxo i companyia beneirà el dia en que Lladó, Llodrà i companyia agafaren el timó.........
Valoració:-1menosmas
Per Bernat al poder, fa mes de 13 anys
No digueu dois. En Lladó, Llodrà i companyia l'únic que han aconseguit ha estat fer el ridícul i que ningú pugui veure a Esquerra. I han sortit del Govern perquè no sabien que fer per cridar l'atenció i perquè no sabien gestionar. Vaja panda d'incompetents. No farem res mai amb aquestes estrelletes manacorines. Que aprenguin una feina d'una vegada!
Valoració:-11menosmas
Per Ciutadà independentista, fa mes de 13 anys
bon article?,.....mare meva a UM ni aigua!!!!!!!, però que li ha passat a n'aquest home.......visca Esquerra que ha tengut el coratge de partir del govern, i tanta sort que n'hi ha que treuen el passaport que ens obliguen a tenir per posar de manifest que n'hi ha que no el poden treure.....Nadal a casa JA!....i quan tardaràn a trobar-li qualque cosa a n'en Melià?,....n'hi haurà que s'hauràn de mossegar la llengua......
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente