Niels Bohr, premi Nobel de Física de l'any 1922, va escriure, en una carta dirigida a un amic, que "fer prediccions és molt difícil, especialment si són sobre el futur." Diuen que la frase no és seva i que cal atribuir-la a Mark Twain, però sembla que és més conegut l'ús fet per Bohr que el de Twain. Els canvis d'any -i els de dècada- solen anar acompanyats d'agosarades prediccions -sempre sobre el futur- relatives a ben bé qualsevol cosa. Entre aquestes prediccions n'he trobada una -publicada a una web especialitzada, NetworkWord- sobre com seria Internet al final de la dècada que tot just acaba de començar o, per aquells que pensen que encara no ha començat cap dècada, com serà Internet quan arribi el 2020.
Hi ha hagut dos detalls que m'han duit a dedicar-hi una especial atenció, a aquesta predicció. La primera i principal és que l'autora s'atreveix a qualificar com a infal·libles les prediccions que hi fa. La segona és que basa les seves apreciacions en els tipus de projectes de recerca que la National Science Foundation està finançant ara mateix, és a dir, els recercaires volen resoldre això i allò altre; per consegüent, això i allò és el que tindrem cap allà el 2020. He de dir que sé de metodologies pitjors, o mètodes més peregrins per fer prediccions, però que no deixa de ser certament agosarat pensar que tot el futur surt només d'allò que la ciència més o menys oficial -i les empreses- fan avui, sense més. I és que, com molt bé deia la filòsofa política Hannah Arendt, les prediccions sobre el futur no són altra cosa que projeccions de processos i procediments actuals, és a dir, de coses que és raonable esperar que passin, sempre que no s'esdevingui algun fet inesperat i que, per bé o per mal, cada acció i cada accident modifiquen el context en el qual les prediccions es mouen. D'aquí l'encert de Borh quan deia allò de les prediccions i el futur.
En definitiva, "prediccions infal·libles" mereix figurar en un lloc d'honor en la llarga llista d'oxímorons, és a dir, en la llista de presentacions consecutives de paraules que tenen significats que s'exclouen mútuament. Dit això, quines són algunes de les característiques que destaca aquesta predicció sobre la Internet del 2020? Doncs, per començar, diu que hi haurà molta més gent que farà servir Internet, devers tres vegades més que ara i que els usuaris estaran més dispersos geogràficament, és a dir, que l'augment vindrà essencialment de part del tercer món. Però també diu que deixarà de ser una xarxa de xarxes d'ordinadors per esdevenir una xarxa de xarxes d'objectes, començant pels mòbils -que ja hi són- i els cotxes, els darrers incorporats, en el que sembla que serà una de les novetats del 2010. Serà sense fils, i passarà a ser més una xarxa de continguts que una xarxa de transport, com és ara. Serà més verda, més ecològica, perquè consumirà menys electricitat. No caldrà estar sempre connectat per fer-hi feina i serà gestionada de forma més automàtica. Finalment, destaca que hi haurà més hackers -deu voler dir crackers- i que la seguretat serà un dels temes clau en tot aquest escenari.
Tanmateix, he de dir que fa un temps que vaig escoltar com Vint Cerf, un dels pares d'Internet, a la pregunta de com seria el futur d'Internet, responia que no en tenia ni idea, però que estava segur que fos com fos aquest futur, Internet en formaria part. Estic per dir que fins i tot aquesta és una resposta agosarada, especialment si parlem de la xarxa com la varen pensar els seus creadors, és a dir, com una eina de col·laboració i compartició de recursos i també com el que ha esdevingut en els nostres dies, com un instrument de comunicació lliure i que garanteix i impulsa llibertats bàsiques com la d'expressió. Lleis com l'aprovada aquesta setmana passada pel Parlament espanyol sobre les descàrregues d'Internet o les similars aprovades a França i d'altres llocs, formen part d'aquelles accions imprevistes que esmenta Arendt i que poden acabar, simplement, amb aquesta visió d'Internet i, de retruc, amb Internet ella mateixa. Algú els ho hauria de fer veure. Als dos, als qui fan les lleis i als qui fan les prediccions.