algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 13°
17°

Pluja la setmana dels barbuts, cada raig val cinc escuts

Arribarem a la setmana dels Barbuts amb molt de fred i pluja. Bon temps d'hivern per rebre els dies que tenen fama de ser els de temperatura més baixa de l'any. Els sants barbuts són Sant Pau ermità, Sant Maure i Sant Antoni de Viana, els quals se celebren el 15 i 17 de gener, respectivament. És ben sabut que la setmana dels Barbuts sol ser molt freda o ventosa. Per això, la gent diu que són els sants que duen el fred autèntic. Enguany ens ha "sorprès" una forta entrada d'aire polar, encara que segons els entesos la cosa no és tan sorprenent i ja n'havien avisat.

L'HIVERN COMENÇA PER L'ÀRTIC. Aquest despenjament de fred es tracta d'un fet bastant excepcional. La baldufa àrtica s'ha posat en moviment. Tant, que feia 25 anys que no ho feia com ara. Les voltes de la baldufa han deixat de manera simultània una onada de fred als EUA, una onada de fred europea -que encara provoca nombrosos problemes- i unes nevades increïbles a la Xina: a Pequín -16ºC, per exemple. Però no havíem quedat que amb el canvi climàtic el planeta s'encalentiria? També s'apunta que tot plegat té a veure amb uns mínims de l'activitat solar. Falta una setmana perquè els dimonis es posin les carasses i veurem el que dura tot això. Temps al temps.

DE LA PLUJA DE GENER, NI UNA GOTA SE'N FA MALBÉ. Abans de celebrar la festa que inicia el cicle agrícola, els pagesos ja veuen amb satisfacció les pluges caigudes dins el nou 2010. Al nord de Mallorca, a Pollença, dins els set primers dies ja s'havien recollit 65 litres per metre quadrat. I una cinquantena en indrets com Alaró o Muro. Una vintena a Menorca. Durant el 2009 les pluges caigudes en aquesta illa han totalitzat 665 litres a Sant Lluís i 584 a Ciutadella. Tot plegat demostra que l'any passat, gairebé arreu, va ser excel·lent. Les fonts rajaran una bona temporada.

DIMARTS, DIA 12, NIT D'AUGURIS. Dimarts es compleixen els dotze primers dies de gener. Segons alguns càlculs, indiquen el temps que farà durant els dotze mesos de l'any. Aquest sistema és molt semblant, climatològicament parlant, als "comptes de Salomó". Si al vespre de la dotzena nit es veuen moltes estrelles, tendrem un estiu sec i les gallines faran molts ous. També diuen que els infants que neixen durant la setmana dels Barbuts seran molt peluts. Divendres, dia 15, és Sant Mauri, patró dels calderers i que protegeix dels renous molests, que ha sofert una duplicació de personalitat amb Sant Maure, un dels tres barbuts de la setmana.

AL GENER NO TOTES LES LLUNES SÓN BONES. Divendres de la setmana que ve, dia 15, coincidint amb Sant Pau, que va ser el primer ermità, tendrem lluna nova a les 8 hores i 11 minuts del matí, que és quan hi haurà el girant. Tot i que diuen que al gener totes les llunes són bones, aquesta, precisament, per fer les matances del porc no ho serà, perquè coincidirien amb la festivitat de Sant Antoni. Per altra banda, convé recordar que l'esperada lluna del signe del cor enguany no serà fins dia 30, a les darreries del mes. Per tant, fora presses, no cal córrer ni avançar esdeveniments.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.