algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 13°
17°

La sort que tenim

No sé si heu sentit el darrer disc de Quimi Portet, Viatge a Montserrat. Si no ho heu fet, paga la pena que l'escolteu. Hi ha molt bones cançons. Una m'ha cridat especialment l'atenció, "Homes i dones del cap dret"; de títol patufetenc, amb ressons de Verdaguer i, alhora, pel que fa a percepcions, l'altra cara de "Qualsevol nit pot sortir el sol" de Sisa.

En el rerefons d'aquest article hi deu ser, la cançó de Portet. Poder gaudir de discs com aquest -però també dels combats de glosadors, de Les veus del Pamano, d'Ausiàs Marc, i de tantes altres coses (són exemples agafats d'improvís)- justifica considerar-se compensats de ser, en el sentit ampli del terme, catalans.

N'hi ha, però, que no sols refusen esforçar-s'hi, sinó que obstrueixen les condicions que, sense esforç, els permetrien integrar-se lingüísticament i culturalment en els territoris en què viuen. D'altres -de fora i de dins- malden per esborrar aquesta realitat del seu projecte de país. Tots ells, potser sense adonar-se'n, es barren l'oportunitat de ser, en el sentit d'Espriu, més rics i més lliures.

És que és molta la gent nafrada pel verí que el sistema espanyol han anat administrant amb persistència. Un verí que els fa creure que la seva llengua és, per la gràcia de Déu o perquè sí, superior a les altres en virtuts. Podem trobar-ne exemples en temps endarrerits i durant el franquisme, però també en les campanyes -permanents o periòdiques- d'alguns partits i mitjans i, fins i tot, en personal que ocupa càtedra a la RAE, com Gregorio Salvador, que l'any 1989 escrivia que si "el español" s'havia estès "ha sido por razones puramente intrínsecas, no porque nadie se haya ocupado de promover esa expansión" i que "buena parte del éxito del castellano hay que atribuírselo a sus cinco vocales netamente diferenciadas, el sistema vocálico más perfecto de los posibles, sin vocales mixtas ni intermedias, sin sensibles diferencias en su intensidad".

Sobren comentaris i fa nosa l'anglès, que, amb moltes més vocals, s'ha estès més que el castellà. Que difícil deu ser reconèixer que totes les llengües són bones, que no n'hi ha de superiors a les altres, que l'expansió i regressió de les llengües no són a causa de les llengües sinó dels qui les imposen! Amb especialistes com aquest, poca cosa podem retreure als qui no ho són.

Malauradament vivim temps enaltidors d'aquesta vigent castellanoespanyolitat d'ignorància i odi, a què al·ludia Machado. És cert que no tothom és igual i que també hi podem trobar gent capaç d'entendre la diversitat i saber-se'n afortunat; però ara passa més desapercebuda que mai, arrossegada pel tsunami espanyolitzador que els engoleix, per la dreta i per la no tan dreta (el 2010 no en serà excepció). No sorprèn que, de vegades, en fer referència a la "pesta espanyola" calgui aclarir que es tracta de la grip de 1918.

En la recuperació social del català ningú no ha d'aspirar a fer que el català, en el seu territori, sigui percebut com perceben el castellà aquells espanyols que, ofuscats per la creença de parlar una llengua superior, rebutgen la resta (o una part de la resta).

Els que sabem català podem accedir a peu pla a tota l'oferta en què s'ubiquen els productes suara esmentats; però també -tots aquells que no han estat engolits per la mentalitat espanyola al·ludida per Machado- a una actitud oberta cap a altres llengües i a altres cultures, que ens permet, entre altres coses, poder gaudir igualment de tot allò de què poden gaudir els que només saben espanyol; excepte, potser, de la desaparició de les altres maneres de ser i de dir.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Quimi Portet, fa mes de 13 anys
Joan,
Us agraeixo sincerament que hàgiu emprat el meu disc com a excusa per a bastir el vostre excel·lent article.
Ben cordialment,
-quimii portet
Valoració:2menosmas
Per Toni, fa mes de 13 anys
Hi ha personatges aparentment respectacles que de sobte comencen a dir bebeitures i perden la respectabilitat: Albert Boadella, Mario Vargas Llosa, aquell filòsof que sempre té un ull contra el govern...
Valoració:3menosmas
Per Bernat, fa mes de 13 anys
Algú hauria d'explicar a Gregorio Salvador i als que recentment firmaren per a la salvació de la llengua castellana, que la gran promoció de la seva malmenada llengua ha vengut sempre de Catalunya. L'Espasa, la primera gran enciclopèdia, la feren a Catalunya, i la Vanguardia. Quant a literatura, el premi Planeta es convoca i s'edita a Barcelona. El boom sudamericà (García Màrquez, Vargas Llosa) partí d'una editorial i d'una agent literària catalana, Carme Balcells. A Barcelona hi ha Seix i Barral, Anagrama, Destino... Per tant, si els castellano-parlants creuen perdre tantos amb la seva llengua, que no donin la culpa a Catalunya.
Valoració:6menosmas
Per Joan, fa mes de 13 anys
En aquesta adreça podeu veure el vídeo de la cançó "Homes i dones del cap dret":

http://www.youtube.com/watch?v=rq9oEr9chzU
Valoració:1menosmas
Per Joan de Balàfia, fa mes de 13 anys
S'ha de tenir un esperit racista de veritat (no crec que siga un bambo) per a arribar a conclusions com ses d'en Gregorio Salvador
Valoració:2menosmas
Per Antoni Llull Martí, fa mes de 13 anys
Si la superioritat d'una llengua resideix en el fet de tenir menys vocals que les altres, algunes de les llengües de les illes del Pacífic que només en tenen tres deuen ésser més perfectes que la castellana.
Nosaltres que sempre havíem presumit de tenir més vocals que el castellà, si és ver això que deia aqueix senyor Salvador, que no crec que salvi mai cap llengua, entre altres coses perquè no n'hi ha cap que ho mereixi, fora la castellana, ara resulta que aqueixa riquesa vocàlica només ens serveix per a tenir més facilitat en l'aprenentatge de llengües inferiors ,com el francès, l'anglès o l'alemany. Ja ho val!
Valoració:10menosmas
Per J. G., fa mes de 13 anys
La sort que tenim és tenir-te a tu, Joan. Excel·lent article, com tots els teus. Com el d'avui d'en Pep Melià. Felicitats i Bon Any a tots dos. Que seguiu treballant molts anys tant bé com fins ara.
Valoració:2menosmas
Per GANDALF, fa mes de 13 anys
Poliglota, eres simplemente un gilipoyas resabiado, pedante y patetico,aparte de fascista.Y no pongo los acentos pq no me apetece.
Valoració:-6menosmas
Per fogater, fa mes de 13 anys
Bon article. La ignorància i l'odi de molts espanyols cap a tot allò que veuen com a diferent ja és proverbial. Els mitjans de comunicació de Madrid en tenen bona part de culpa. Però, és clar, els mitjans de comunicació actuen així perquè saben que és la manera que tenen de fer lectors, els quals el que volen és llegir aquestes animalades... i torna a començar.
Valoració:3menosmas
Per Políglota, fa mes de 13 anys
Els espanyols són limitats. Si no ho creis mirau com no saben fer una neutra. I això que l´anglès, el francès etc. la tenen. Que ho són d´internacionals! No PODEN parlar res més que la seva. Hauríem de investigar la composició del seu cervell per si tenen remei!
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente