algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 15°
15°

Les absències

Memòria Històrica ha fet pública la relació de quaranta-cinc entitats que s'adhereixen al document de rebuig del monument de la Feixina. Totes tenen un pes social ben determinat, de manera que hauran contribuït a fer més palès (si calia) a la Batllessa de Palma el malestar d'una part important del veïnatge. Però curiosament, són més significatives les absències que les adhesions. Del món sindical crida l'atenció el silenci de CCOO, gens ni mica el d'USO. Tanmateix, una de les absències més clamoroses és la del PSM. També ho és la del PSOE, si tenim en compte que la llei de memòria històrica que ordena la retirada del símbols feixistes no s'hauria aprovat sense els vots dels diputats socialistes. I entre les entitats culturals sobta d'allò més no veure al peu del document les signatures de la UIB i de l'OCB. D'altres, com les de l'AELC o el PEN tampoc no hi figuren, però tinc entès que no els varen convidar a adherir-s'hi fins dissabte passat. I el Col·legi d'Arquitectes...? I el GOB...? No puc evitar-ho, don voltes sobre el mateix punt. Tornem-hi, torna-hi: I la UIB i l'OCB...? El fet de prendre posició a favor o en contra del monòlit és una responsabilitat que no poden defugir aquelles entitats que són referent de ciutadania. Encara que el silenci es pot considerar una resposta. Sí...? Sí. I prou vàlida i significativa, tot cal dir-ho.

Segons dB (edició de diumenge passat), Cort sembla decidit a mantenir el monument, cosa que pot provocar una decepció social tant o més pregona que la de Son Espases. La credibilitat del PSOE no es veurà gaire afectada, perquè els partits estatals s'aguanten amb el vot d'un elector fidel i sovint poc crític. El PSM o Entesa -que Entesa també ha fet el suec-, poden pegar de grapes. El Baleares va ésser un vaixell de guerra feixista que entre altres heroïcitats va canonejar la població indefensa de Màlaga i la costa de Catalunya. A més, els menors d'edat que moriren en l'enfonsament no foren herois, sinó víctimes dels que els enaltien per dissimular el crim que acabaven de cometre. Perquè de crim s'ha d'acusar als que inciten els infants a empunyar les armes. Déu meu...! El monument al Baleares no es defensa ni argumentant raons ètiques, ni estètiques ni simplement humanístiques. Aleshores...? A Mallorca tenen un pes innegable les xarxes de poder i familiars, el clientelisme, el què diran i el que em convé o no em convé. Cort s'ha vist embolicat en tot això. Per consegüent, tot fa pensar que vol girar pàgina sense tocar ni una pedra de la Feixina, i ha cercat la connivència social necessària perquè el mal camí sempre és més suportable si es fa en companyia. Però les absències del manifest promogut per Memòria Històrica canten. I de quina manera! Què hi farem...? Les haurem de comptabilitzar com una altra decepció. Una més, i fan corrua.

Escriptor

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per ams, fa mes de 13 anys
Tots aquests ,Llorenç, han campat amb la "transacció", que no transició,democràtica .Magnific article.
Valoració:4menosmas
Per Toni, fa mes de 13 anys
Foc i fum: La barbarie per les generacions futures seria mantenirlo en peu.
Valoració:2menosmas
Per Joan de Balàfia, fa mes de 13 anys
Encara és s'hora que s'haja de produir sa ruptura democràtica que no es produí es anys setantes (que sí es produí, per exemple, a Portugal). Potser mos costarà molt (molta repressió política, vull dir) i un des objectius clars és tombar es monuments feixistes com es de sa Feixina o es Valle de los Caídos
Valoració:3menosmas
Per Apàtrida, fa mes de 13 anys
Excel.lent article sr. Capellà. Fora màscares. Aquest debat posa a cadascún en el seu puesto. Les associacions que guarden aquest silenci vergonyós, perqué no parlen? Si estàn d'acord amb que el monument és mantengui, al manco que tenguin la honestedat de dir-ho. Quin silenci més sospitós.
Valoració:3menosmas
Per Roget de Lluc, fa mes de 13 anys
Ja sabem que el PSM és un partit conservador que s'ha destacat per canonitzar a feixistes com els Villalonga, als Estelrich, Riber, Salvà i a totes les beates franquistes...
També sabem que Comissions Obreres dirigides per Cámara van ser el pal de paller per a fer possible aquesta pseudo-democràcia monàrquica que patim.
Valoració:2menosmas
Per Pensem un poc amb el cap, fa mes de 13 anys
Allò que més s'hauria de tenir en compte, a l'hora de discutir si tomam no un monument, és si aqueix s'ha fet en honor d'un personatge, o d'un col·lectiu, que hagi fet alguna cosa meritòria pel seu poble o si ha manat fer-lo un dictador que usurpà el dret legítim del poble i el monument constitueix una propaganda del seu règim il·legal. Un monument erigit pel poble (no tan sols per un partit o per un dictador) , mereix tot el respecte i mai s'hauria de tocar, però no és el cas d'aqueix de la Feixina. Monuments fets pel poble, sí. Monuments fets per opressors del poble, no.
Valoració:1menosmas
Per Pep, fa mes de 13 anys
Així son les coses, tenim monuments franquistes, tribunals de justícia franquistes que protegeixen els descendents dels botxins i desprotegeixen a les víctimes i partits que es diuen a si mateixos d'esquerres que ho consenten, tot això en plena democràcia, quin desastre de transició!!!
Pep
Valoració:14menosmas
Per Josep, fa mes de 13 anys
A les pasades eleccions Son Espases fou el termòmetre que va definir clar i llampant, els nostres polítics, sobre tot al nostre president Antich, mentint i desmentint.
Ara l'hi toca a Sa Feixina ser la prova "del algodón" per saber a qui hem de votar a les properes eleccions.
Ens fotereu una vegada, d'ara endavant, procurarem no caure en el mateix parany. Així que....¡¡¡ VIUS I UNGLES !!!!!!!
Valoració:7menosmas
Per Indesinenter, fa mes de 13 anys
Estultícia? Barbàrie? Dels qui el tomin?
Francament, foc i fum, ets un manipulador indecent. L'única barbàrie és la dels que aixecaren monuments feixistes als revoltats contra la legalitat vigent. Aquesta legalitat ha de ser reparada i només hi ha una via ètica: DEMOLICIÓ!
Valoració:9menosmas
Per foc i fum, fa mes de 13 anys
Si tomen el monument seria una mostra més de nostra estulticia i quedaria com a prova de la nostra barbarie per les generacions futures!
Valoració:-6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente