algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 20°
26°

Passeig per la costa de Manacor

Partim de l'Estany d'en Mas, una cala del terme municipal de Manacor, situada al sud de Portocristo i, més concretament, a migjorn de cala Mendia. Agafam, en cotxe, el vial asfaltat des de la carretera de Portocristo a Portocolom a l'altura del km 10,800. Des del final de la carretera asfaltada, amb algunes construccions i establiments comercials, travessam el centre de la cala, amb arena, sovint embassat, ja que constitueix el final del torrent dels Morts, i anam a cercar el lateral sud, on comença el camí que, vora mar, ens conduirà a cala Varques. Més a la dreta, s'alça un hotel, a prop del qual surt també un camí que enllaça amb la nostra ruta.

L'opció nostra presenta un petit entrebanc, ja que hem de pujar per una escala picada a les roques del coster natural, amb aritges a l'esquerra i pins a la dreta. Amb ajuda de les mans, assolim el capdamunt de la roca i continuam, primer un poc a la dreta i, just després, a l'esquerra. Un passet de roques ens defineix el tiranyet que s'acosta a la mar, entre estepes llimonenques i mates. La vista ens mostra cap a l'esquerra la cala encimentada de l'Estany d'en Mas, i amb la urbanització Punta Reina que la separa de cala Mendia.

El tirany davalla un poc cap a la mar i després puja lleugerament. Mantenim l'altura, sense davallar arran de mar, ni sense separar-nos de la costa. A devers deu minuts arribam a les restes d'una caseta vora el lloc conegut amb el nom del Frontó del Molar. Des d'aquest indret, damunt un penya-segat, gaudim d'una vasta panoràmica amb la torre del port de Manacor a l'esquerra i Cales de Mallorca a la dreta. Continuam per tirany planer, un poc cap a l'oest, i arribam a les restes d'una segona barraca. Dos minuts després, deixam un camí a l'esquerra, que davalla cap als penya-segats i prosseguim el tirany de la dreta.

Camí endavant, deixam a la dreta la contrada de les coves del Pirata i, ara cap a l'esquerra, anam pel caminet que ens condueix novament sobre la timba. El tirany continua a certa altura damunt la mar i uns deu minuts més endavant descobrim la cova de na Dent. Continuam per la part alta de la costa i podem veure la cova dels Coloms. Just a la nostra esquerra, davall el penya-segat, es troba la cova del Moro, una cavitat de gran interès paleontològic i arqueològic, recentment excavada; s'hi han trobat restes de Myotragus i mostres d'activitat humana prehistòrica.

A dotze minuts de la cova de na Dent, passam entre unes reixes que ens deixen en un portelló amb barrera de fusta ja dins terrenys de Can Frasquet. Tres minuts després, el camí passa vora cala Falcó. Pujam de cala Falcó per la pista ampla, amb un marge de sosteniment a la dreta que s'aboca a una torrentera que es dirigeix a la cala. Al capdamunt, la pista enllaça amb el camí ample, cap a l'esquerra. Dos minuts després, abans d'una barrera de fusta, voltam a l'esquerra per un portell sense barrera. Més a l'esquerra, es troba la impressionant cova marina del Pont. Des d'aquí ens dirigim a la propera cala Varques en davallada entre mates, estepa llimonenca, aritges i romaní i arribam a una caleta, denominada el caló Blanc.

Tres o quatre minuts més, assolim el cim del coster i se'ns obre la vista sobre cala Varques. Entram a la cala per la part ampla que mira al mar obert. Més al sud, queda un conjunt de cales verges molt interessants, com cala Sequer, el caló del Serral, cala Magraner, cala Pilota i cala Virgili. Grafiam el topònim amb ve baixa perquè sembla que el nom prové del calçat dit ‘avarques', i no de la barca de navegar.

De cala Varques, ens dirigim a la carretera principal (Ma-4014, de Portocristo a Portocolom), vora Son Fortesa, pel camí que, cap a l'interior, hi condueix directament. El camí comença ben al centre de la cala, cap a l'interior, vers el nord-oest, entre pins, mates i ullastres, vora una torrentera. Cinc o sis minuts més endavant, el camí continua en tendència lleugera a la dreta i deixa a l'esquerra el tàlveg o centre del xaragall. Després de recórrer alguns minuts aquest camí estret, apareix a l'esquerra una paret de marès i comença el camí de carro, ample, amb el portell de Cal Garriguer a la dreta i un altre a l'esquerra; poc després, passam una barrera gran que tanca el camí als cotxes que vénen des de la carretera.

A partir d'ara, trobam els cotxes de la gent que arriba a la cala directament. Entre camps de conreu planers, de terra prima i amb figueres, a la dreta queda el camí de Can Frasquet. El camí principal transcorre ample, recte i planer, entre parets seques o de marès, amb mates, pins i ullastres per les voreres. Més endavant, a l'esquerra queda Son Josep Talaia i, a la dreta, Can Llunes i el Sestador. S'alça a la nostra esquerra una renglera de xiprers i, poc després, arribam a la carretera de Portocristo a Portocolom on, cap a l'esquerra, es troben les cases medievals de Son Fortesa Vell, on acabam l'excursió.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.