algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 11°
19°

La casa del poble i el Dragon Rapide

Memòria Històrica proposa retirar el nom de Joan March Ordinas del tros de l'avinguda de Palma que ara li és dedicada. En parlava ahir amb encert Miquel Payeras al diari Última Hora, i més que se'n parlarà, sens dubte, perquè sotmetre la realitat a un exercici de memòria històrica du conseqüències inesperades. Qui havia de pensar, fa just deu anys, que el nom de Joan March Ordinas pogués ser qualificat d'indigne de donar nom a una via ciutadana? Però els fets, una vegada desproveïts dels estrats d'oblit que s'hi han deixat caure, es mostren finalment en cos i ànima.

No nega ningú que es tracta d'un personatge de vida apassionant, en la qual tal vegada s'han sobredimensionat els capítols més obscurs, potser per això mateix, perquè la manca de veritat ha alimentat la llegenda. S'ha dit i repetit que pagà la casa del poble, i aquest gest ha anat acumulant valor simbòlic fins a ser presentat per alguns com a prova irrefutable del sentit de l'equidistància pel qual s'hauria orientat el financer. D'altra banda, encarnà amb eficàcia alguns dels aspectes positius del caciquisme, cosa que ha donat lloc a un verguisme molt arrelat en mantes famílies mallorquines. Són famílies que tenen motius de gratitud de ja fa tres o quatre generacions, ja que alguns dels seus components han pogut treballar per als March.

Igualment hauríem de parlar de les fundacions, tant la Juan March com la Bartolomé March Servera, aquesta darrera més de caràcter local, però que ha prestat uns serveis a la ciència i a la investigació que seria una mesquinesa mirar de minimitzar. Quant a la Juan March, ben arrelada a Madrid, fins poc abans de la mort de Franco havia estat bàsicament una entitat de suport a la cultura oficial espanyola, amb un oblit escandalós de la catalana, que amb els anys es va anar corregint molt lentament. D'aquesta fundació, a Mallorca hi ha arribat els darrers temps un museu d'art espanyol contemporani, mal conegut i, per tant, infrautilitzat per la població indígena -en opinió de servidor. D'altra banda, la banca que du el llinatge del financer s'ha implicat sovint en empreses culturals de gran envergadura i ha ajudat a dur a bon port algunes grans obres bàsiques per a la cultura del nostre país -basti fer memòria, a títol d'exemple, de la Gran Enciclopèdia de Mallorca. Joan March i els March han estat persones que s'han mirat en alguns models de financers freqüents als EUA, per exemple, però molt escassos a l'Estat espanyol. I quasi inexistents a Mallorca.

Per tant, motius de reconeixement n'hi ha una caixa plena, i si és cert que els March han intervengut decisivament en formacions de govern autonòmic, també és vera que no han fet res que no faci el gran capital sigui on sigui que es mou. Vol dir que tot això i més ha de protegir la figura de Joan March de la memòria històrica? Sens dubte no ho deuen creure les víctimes d'una guerra que s'inicià amb un cop d'estat en el qual Joan March tengué una intervenció decisiva. Tothom sap que va pagar la factura del lloguer del Dragon Rapide (el mateix nom que té o tenia el vaixell de Carlos March Delgado). Aquest fet és molt més que simbòlic, perquè ja ens parla d'un home profundament compromès amb el cop d'estat, amb la guerra i amb el franquisme, per més que la seva figura abasti un espectre molt més vast.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Vudyalien, fa mes de 14 anys
Mingo Revulgo?!?!?!... vols dir LLuis que...???
Valoració:0menosmas
Per Lluis, fa mes de 14 anys
¿I qualsevol cosa relacionada amb Mingo Revulgo? treballador a l´aparell de comunicació del régimen
Valoració:0menosmas
Per Joan de Balàfia, fa mes de 14 anys
I sa plaça Llorenç Villalonga?
Valoració:-1menosmas
Per Carme, fa mes de 14 anys
Què en farem del Valle de los Caídos? Encara ningú no n'ha dit res.
Valoració:0menosmas
Per Pere, fa mes de 14 anys
Si començam a fer una llista de col.laboradors del franquisme hi haurà moltes sorpreses. Les brigades municipals no bastaran per llevar plaques, medalles, títols i altres prebendes.
Valoració:1menosmas
Per Joan de Balàfia, fa mes de 14 anys
A Eivissa hi haurà una feinada per a desmatutitzar-la; es noms més significatius són s'avenguda Pere Matutes Noguera i es bulevard Abel Matutes Juan (li han dedicat tot un bulevard en vida, com an en Franco) i n'hi ha algun altre més. En Pedro Matutes Noguera crec que era es qui donava nom an es vaixell propietat de sa seua família (que subministrava tot tipus de mercaderies s'illa abans de s'època turística en que s'illa era una espècie de ratera i en bona mesura gràcies a ells) i es deia es "Pedro" (no confondre amb es "Don Pedro" ni amb en Pere Palau). "Ja ha arribat el Pedro?" sembla ser que era una frase que pronunciava molt sa gent en aquella època en què sa famosa i poderosa família hi tenia sa clau de tot. Darrerament ha perdut poder.
Valoració:7menosmas
Per Guillemet, fa mes de 14 anys
Jo se que els March han fet i desfet, pero una cosa fa que els tengui gratitut etèrna: gracies a que S'avall a Ses Salines es dels March, tota aquella zona es manté verge i encara els mallorquins podem gaudir de les platges d'es Carbó, d'es Dolç,d'es Caragol... Vos imaginau si tot allò hagues estat al abast dels hotelers???. Idò be, per aixó jo els donc reconeixament
Valoració:0menosmas
Per Rafel, fa mes de 14 anys
Sí, però compte perquè hi haurà feina en retirar noms i honors de tots els vinculats d'una mnera o l'altra amb el franquisme. Ja veig Barcelona canviant la placa de l'Avinguda Francesc Cambó o Palma retirant la de Joan Estelrich, per exemple. No hem de confondre la memòria històrica amb el fanatisme.
Valoració:2menosmas
Per Toni, fa mes de 14 anys
El nom del barquet en questio sembla una befa per a tots els que petiren la dictadura. Quina poca sensibilitat i quina superbia la d'aquesta familia.
Que llevin ja la placa i les gratitus que es demostrin particularment, publicament no hi ha res que agrair a una persona que va fer possibla tanta malifeta i dolor.
Valoració:12menosmas
Per Reparació, fa mes de 14 anys
Molt bo. Efectivament, els March hauran fet coses bones i hauran dinamitzat l'economia, però la llei ha de ser per a tothom igual i no és de rebut mantenir l'avinguda que, per a més inri, té la gran placa encastada allà on era Can Mir; la presó d'on sortien els presos de nit cap als cementiris sota la lluna per ser afusellats amb armes pagades per l'sponsor de Franco.
Valoració:29menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente