muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín: 11°
12°

L'Espanya de Zapatero

Al mateix temps que la dreta critica el pacte per a la reforma del finançament autonòmic com una nova mostra de la "destrucció" d'Espanya o, com mínim, de l'afebliment del país, part del nazis bascos -com publicava ahir el diari El País- estan ja assumint que l'Estat és més fort que mai i que no podran vèncer a la democràcia. Com poden els extrems entendre d'una forma tan diametralment oposada l'Espanya de Zapatero? Realment existeix una Espanya de Zapatero?

Intentar contestar els dos interrogants no és fàcil. Perquè Zapatero té una idea del país, però l'ambigüitat presidencial és tanta, en tot, que no resulta senzill comprendre com l'entén i, en conseqüència, provoca reaccions molts diferents quan la posa en pràctica. Existeix una Espanya de Zapatero, això segur. És el desenvolupament d'una realitat, l'estructuració autonòmica, que té algunes característiques federalitzants i alhora una capacitat molt ampla d'interpretació de les relacions entre el govern central i els autonòmics que li dóna un cert aire, podríem dir, confederalitzant, sempre, això sí, dins de la unitat bàsica que constitucionalment està garantida per la sobirania única i indivisible. No es tracta d'un país homogeni, perquè enlloc de la Constitució ho diu, sinó de realitats diferents unides per allò bàsic i amb molta capacitat d'adaptar-se a realitats polítiques conjunturals molt diverses.

L'Espanya de Zapatero és un país que com la planta flexible pot semblar feble però en realitat no ho és perquè resisteix millor qualsevol embat. Aquesta flexibilitat va ser malentesa pel nazisme basc, que la va entendre com a debilitat, pretenent una impossible negociació política sobre supòsits desbarats quan, ara ho comencen a entendre, el país és i serà sempre fort: té la flexibilitat per reinserir socialment els delinqüents nazis però és impossible que es rendeixi. Com ha escrit -citat pel diari abans referit- als seus companys de la cúpula nazi l'etarra José María Matanzas, "és hora de tancar la persiana " perquè "no hi haurà un nou procés de negociació política" i l'únic que cal és la rendició. Com sempre havia estat, caldria afegir.

Alhora, aquesta Espanya autonòmica és també malentesa per la dreta que interpreta com a "ruptura" de la "igualtat" el sistema de finançament, quan en realitat el que hi ha és la posta en pràctica dels amples marges interpretatius que dóna l'estructuració autonòmica del país. I és així a la Constitució, tal i com ha sentenciat el Tribunal Constitucional quan ha negat la uniformitat i ha recordat les tres caracteritzacions autonòmiques -amb pes polític diferent- que existeixen. És ver que un sistema federal seria més desitjable però el que existeix és el que és i dóna ampla capacitat de maniobra al govern nacional en qüestions bàsiques d'estructuració, com el finançament.

És en aquest sentit en què s'ha d'entendre el que ha dit Zapatero aquests últims dies. Que la reforma del finançament "vertebra Espanya" i posa en valor "el vertader Estat de les autonomies". És ver, fa més fort el país. Només alguns pocs nacionalistes independentistes ho han entès -l'economista Sala Martín, l'empresari Joan Laporta...- alhora que -sense cap relació- ho han entès els nazis bascos. Un país amb tendència homogeneïzant, com l'entenia Aznar, rere de l'aparent duresa només amagava debilitat. Tot el contrari al que és l'Espanya de Zapatero...

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per VILLAFRANKER, fa mes de 13 anys
joder como se pone la vasca por no pensar como el resto de la tribu,,,jajaja, peor q en corea del norte...
Valoració:3menosmas
Per Pajares nazi, fa mes de 13 anys
El País és una bona eina dels serveis militars "d'inteligència" espanyols. Cada any treuen la mateixa història. Allò curiós ara i aquí és la participació gratuïta de Don Pajares. Per tant bona feina España te bons fons reservats. Una part més de la que ens roba
Valoració:1menosmas
Per antipayeras, fa mes de 13 anys
Com sempre, un nou article lamentable del senyor Payeras, un espanyolista demostrat i un renegat, que no deixa passar cap oportunitat per tal d'ensalçar al psoE i als seus líders i a fer més fort a l'estat que ens vol destruir com a poble. A part, anomenant nazis al 15-20% de la població basca, que el que vol, es tan senzill com l'alliberament del seu país, el que està fent aquest senyor és seguir intoxicant i posant falses etiquetes.....això no es periodisme, això es adoctrinament.
Senyor Payeras, agrairiem que d'una maleïda vegada parlàs clar i digués que vostè aposta pel psoE, i deixi sempre d'avorrir-nos amb els seus articles sobre percentages de vot i altres xorrades de les seves per intentar-nos convèncer que Mallorca està perduda i que Espanya ha guanyat. Que vostè sigui un botifler i un espanyolista "progre-guay" (sempre he dit que son molt pitjors que els de sempre, que almenys van de cara), no implica que tots els mallorquins haguem cedit com vostè, n'hi ha que lluitam i lluitarem sempre.

VISCA LA TERRA!!!
Valoració:2menosmas
Per Pajares, fa mes de 13 anys
Lamentable.
Valoració:2menosmas
Per ròdia, fa mes de 13 anys
Mati,

els burgesos a Mallorca normalment parlau espanyol. Els puputs de cresta molla, com el Sr Payeraa, no tenen més remei que fer-ho en català, per evangelitzar la tribu indígena.
Valoració:11menosmas
Per MATI, fa mes de 13 anys
Basta q uno de los vuestros hable con cordura para q lo critiqueis! menos mal q en Mallorca sois 4 gatos burgueses y un puñado de chavales en vias de madurez...
Valoració:-6menosmas
Per Toni, fa mes de 13 anys
Sr. Payeres, per favor, avui la diu grossa. Per ventura, en Pere de sa murtera tindra rao, amb articles com el d'avui, qualsevol ho pensaria.
Valoració:2menosmas
Per En Pere de sa Murtera, fa mes de 13 anys
Confirmat: ja tornes cobrar del PSOE, via TV-M o qui sap des d'on.
Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente