nubes dispersas
  • Màx: 15.38°
  • Mín: 7.92°

Thursday Night Fever

La crisi econòmica tot ho justifica. Amb el que cau, i el que caurà a la vista de les dades que oferí despús-ahir el conseller d'Economia, Carles Manera, és de suposar que en vegem de grosses. Ja hem vist que el Govern aposta per un nou model de creixement econòmic atorgant als hotelers la possibilitat de passar-se les normes urbanístiques pel folre. Tot sigui per la crisi. Hem d'aconseguir que es construeixi més -no era el contrari?- perquè el sector està enfonsat i si no el recuperam -no es tractava d'això, justament, de no recuperar-lo?- no hi haurà feina. Així que a causa de la crisi, tot allò que defensàvem ja no val. Ara l'únic que val és que es construeixi més, que les normes urbanístiques s'han de "flexibilitzar", etc. Si quelcom de bo té aquesta crisi és la gran caiguda de caretes que provoca. Perquè si les normes o lleis no són vàlides de manera estable i a sota d'una crisi ens les podem passar pel folre, per què punyetes les feim?

La darrera òpera bufa amb l'excepcionalitat provocada per la crisi ve a compte del comerç. El Govern se suma o dóna suport a una iniciativa anomenada com el títol d'aquest article i que han impulsat l'Associació Hotelera de Palma, l'Associació Empresarial de Restauració de Mallorca i la patronal de comerç Afedeco. Es tracta d'aconseguir que cada dijous obrin fins a les dotze de la nit el màxim possible d'establiment comercials relacionats amb el turisme -algun no hi està?- i que amb museus, galeries d'art, bars i etcètera aconsegueixen dotar Palma de vida nocturna. Tot d'una de fer-se pública la intenció patronal i governamental, els sindicats de classe, CCOO i UGT, posaren el crit al cel i s'hi oposaren aferrissadament perquè va en contra dels drets dels treballadors. Contestaren les patronals citades amb un comunicat dient que, "en moment de recessió econòmica (...) i amb l'objectiu d'adaptar la ciutat de Palma a les necessitats de demanda en època estival", s'ha fet aquesta iniciativa adreçada tant "als residents com als que ens visiten", i alhora que prometen "respectar els drets dels treballadors", als quals demanen la seva "col·laboració" en la iniciativa.

Primer de tot: als treballadors no se'ls ha de demanar cap col·laboració, sinó pagar-los les hores de feina tal com estan estipulades legalment que, per cert, i si no ho duc mal entès, les extres no són legals. I com que la llei també preveu un mínim de descans entre la finalització de la jornada i l'inici de la següent -acabant a mitjanit el mateix treballador no pot complir aquest requisit-, doncs està clar que les patronals a qui han "d'animar a col·laborar" no és als treballador, sinó als empresaris: donant hores lliures l'endemà als que acabin a les dotze de la nit o bé contractant més gent amb aquesta finalitat.

Per altra banda, i deixant al marge el lema de la campanya tan nostrat -amb la crisi, ja se sap, tampoc no hi val la sacrosanta "identitat"-, la pretensió patronal i de l'administració d'obrir fins a mitjanit tants d'establiments deixa en evidència que la ploradeta habitual de tants de comerços en relació als horaris -absurds- no és més que quelcom que davant de la crisi, com tantes altres coses, es pot estotjar al calaix. Estaria bé, que s'estotjàs, però no excepcionalment sinó sempre, perquè en efecte tenir tancada Palma i tot Balears -i no el dijous, sinó cada dia-, emmanillada amb uns horaris comercials que no tenen cap ni peu, és quelcom antieconòmic, sempre i no només ara. Que obrin tots els establiments que vulguin quan els sigui rendible, complint amb els treballadors, i que es deroguin les ridícules lleis que la crisi deixa en evidència. Ens aniria millor a tots, sobretot als consumidors.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.