algo de nubes
  • Màx: 27°
  • Mín: 21°
24°

Per Pentecosta, el berenar és d'una crosta

Des de Pasqua fins a Pentecosta el berenar havia de ser senzillet perquè el dia encara era curt. A partir de demà, ja es pot berenar millor. A foravila hi ha molta feina i no poden fallar les forces. La menjadeta que es fa a l'horabaixa, entre el dinar i el sopar, necessita de bon companatge. A les Balears el berenar sempre ha estat de menjar sec, sense guisar, com és ara farciments de porc, fruita i xocolata. Es començava a berenar al febrer, per Sant Macià, encara que era per Pentecosta quan agafava més rotunditat -sobretot entre els que feien feina dura- i acabava al setembre, per Sant Miquel, quan el berenar se'n puja al cel. Així que ja tenim Pentecostès aquí. La festa solemne que se celebra el cinquantè dia després de la Pasqua coneguda també com a Cincogema.

PER CINCOGEMA, AMETLA PLENA
La Pasqua de Pentecostès encara és ben celebrada a Menorca, amb vegues fora de casa, excursions i sortides a la mar i al camp. Acaba el període conegut com "els cinc mesos". Han estat cinc mesos de feines dures al camp per tal de preparar l'estiuada, feines, algunes d'elles, amb noms ben curiosos. Per Cincogema els ametlons han tornat ametla i per Pentecosta el formatge ja té crosta, assegura el refrany. Dilluns comença el sisè mes de l'any, un període de moltes festes que giren al voltant de Sant Antoni, Sant Joan i Sant Pere. El juny és un mes dedicat als joves, per això també és un mes de canvis, d'amors i desamors.

EMPELTAR ARBRES D'ESCORXA GRUIXADA
Demà la lluna entra a la fase del quart creixent a les 5 hores i 23 minuts del matí. S'han d'empeltar d'escutet els arbres d'escorxa gruixada. Per exemple: tarongers, figueres, ametllers, llorers i oliveres. A la vinya, es fan empelts de pua. Convendrà regar els arbres, si n'heu trasplantats, que el cel no obrirà gaire l'aixeta i aniran eixuts en qüestió d'aigua. Dimarts que ve tocaria ser el dia de Sant Elm, que és famós no perquè el canviassin de lloc -que també- sinó pel seu foc, un fenomen brillant que de vegades apareix a la part alta d'un masteler durant una tempesta a la mar. Patró dels mariners, protegeix del mal de panxa i dels perills de la navegació.

ALBERCOCS I CIRERES, BONA VIANDA
Som a la millor època per menjar cireres i albercocs, fruita considerada de primera categoria. Les varietats de cirera més venudes ara són forasteres: sunburst, marvin, picota, starky, coralise, summit... i han fet perdre les varietats més antigues i tradicionals de les nostres contrades com la cascavella, la genovina i la guinda, que madura pel maig i el juny i solia emprar-se per posar dins les botelles d'aiguardent d'herbes. També hi havia la cirera mollar, de bona grossària, quasi negra, molt sucosa i de molsa vermella i vellutada. Les cireres maduren fins a la darreria de juny i n'hi ha algunes, com les de sarró, que ho fan devers l'agost i tot.  

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.